Vizuál

KÉP-regény: Jean-Michel Jarre két pillanata

2021.04.30. 13:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jean-Michel Jarre-al való találkozásáról mesélt.

1997-ben három hónapon belül kétszer is találkoztam Jean-Michel Jarre-ral. Két fotózás, két interjú, két külön világ. Nagyon szórakoztatóan más tud lenni ugyanaz az ember két különböző szituációban, de esetünkben, hogy stílszerű legyek, még zongorázni sem lehetett a különbséget. Régi dilemma egy zenei újságírónak, hogy miként lehet valakit rábírni egy interjúra, úgy hogy az illető vagy a stábja ezt nem igazán akarja. Az már eleve probléma, hogy elérni sem lehet a sztárokat. Jellemzően nincs meg senkinek Ed Sheeran vagy Bono telefonszáma, pedig úgy milyen egyszerű lenne!

Ha, például, meg lehetne kerülni a menedzsmentet, és közvetlenül lehetne írni egy sms-t Mick Jaggernek, szerintem sokkal hatékonyabb lenne az egész.

Egy halom esetben azt tapasztaltam, hogy a művész szívesen szóba állna az újságíróval, fotóssal, csak egyszerűen nem hagyják neki. Mert csak. Vagy mit tudom én. David Bowie-t egyszer két hölgy az orrom elől tuszkolta be egy mikrobuszba, pedig oda akart jönni hozzám, mikor jeleztem, hogy le szeretném fényképezni. Stinggel ugyanez volt. A színpad mögött sörözött, szóltam neki, hogy le szeretném fotózni, mondta, hogy persze, erre odajött az úgynevezett menedzsment, hogy Sting ezt mégsem akarja, és ők persze jobban tudják, én meg húzzak el onnan, lehetőleg azonnal.

Nehéz ügy ez, na! Mondjuk, ha fotós helyett dísznövénykertész lettem volna, ahogy ez majdnem megtörtént, akkor nem lennének ilyen problémáim. Egy leander vagy egy jukka biztosan nem tiltakozna, ha meg akarnám metszeni. Pedig azt a sztárok is tudják, hogy fotósok és újságírók nélkül nem tudnának létezni, mert ők jelentik a közönséghez vezető csatornákat. Ennek ellenére néha a magyar parlamenti tudósítók színvonalán mozgó trükkökhöz vagyunk kénytelenek folyamodni, hogy a háttérbrigádot megkerülve jussunk a közelébe egy-egy érdekes figurának.

Mikor Jean-Michel Jarre-ral először találkoztam, akkor klipet forgatni érkezett Budapestre.

Jobban elzárták a sajtó elől, mint manapság egy átlagos magyar covid-kórházat és az egyetlen, „remekül szervezett” sajtótájékoztatón is csak néhány kérdést engedélyeztek. Az ilyen sajtóbeszélgetések pont arra jók, hogy a szokásos kliséhalmazt újra elmondják. A „hogyan kezdődött zenei karrierje, miért pont szintetizátor és milyen érzés milliók előtt játszani” kérdéskörrel mindenki csak úgy csinál, mintha interjú készülne. Az mondjuk, elég vicces, amikor egyszerre négy sajtóorgánum is „exkluzív interjúként” konferálja fel ugyanazokat a kérdéseket, de hát, mindenki pont ugyanarra volt kíváncsi, na! Van ilyen, nem?

JeanMichelleJarre1997-140506.jpg

Jean-Michel Jarre (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aztán három hónap múlva, mikor Jean-Michel Jarre koncertezni érkezett a magyar fővárosba, ugyanúgy elzárták mindenkitől. GNL kolléga viszont nem tett le az interjúról és valahonnan kiszagolta, hogy Jarre délután egy Váci utcai antikváriumba készül, merthogy egyébként művészeti albumokat gyűjt. Ekkor döbbentünk rá, hogy aznap délután mi is régi könyveket szeretnénk tanulmányozni, és ha már így alakult, akár körülnézhetnénk a Váci utcában is. Némi várakozás után az Oxygène szerzője tényleg megjelent a boltban, ráadásul tök egyedül. Először csak megkérdeztük, hogy mégis milyen típusú könyvek érdeklik. Aztán meg azt, hogy beszélgethetünk-e egy kicsit, végül meg azt, hogy csinálhatok-e róla képeket, mert véletlenül pont van nálam egy fényképezőgép.

Tök jó fej volt. Sehol egy sajtótájékoztató, semmi személytelen pózolás, rohamtempóban irányított, hülye kérdések. Helyette volt könyvesbolt, barátságos hangulat, őszinteség, nyugis fotózás, jó képek.

Teljesen más embert láttam magam előtt, mint három hónappal korábban. Mert van ugye a szupersztár, aki három és fél millió embernek adott koncertet Moszkvában, meg az Eiffel-toronynál, meg a Gízai piramisoknál, és van az úgynevezett ember, aki képzőművészeti albumokat lapozgat egy könyvesboltban. Az egyiket sokan látják, a másikat kevesen. Se smink, se fényorgia, se kíberek, csak simán egy ember farmeringben. A végén olyan jót dumcsiztunk, hogy alig akart visszamenni a hotelbe. Beszélt az apjáról, aki ugye Maurice Jarre Oscar-díjas filmzeneszerző, akkori feleségéről, Charlotte Rampling színésznőről, továbbá Mike Oldfieldről, a XX. századi festészetről, 1968-ról, sőt még a francia és magyar borokról is.

Közben azon gondolkoztam, hogy ha ez mindig így menne, akkor mennyivel egyszerűbben működne a világ. Aztán másnap a koncerten megkaptam a menedzsmenttől a „mégis ezt hogyan képzeltétek” kezdetű kérdést, de valahogy nem érintett meg igazán.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Jean-Michel Jarre (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.