Vizuál

KÉP-regény: John Mayall elmarad

2021.10.29. 13:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal John Mayall budapesti koncertjeit idézi fel abból az alkalomból, hogy a zenész bejelentette, nem turnézik többet. 

„A járvány kockázatai és az előrehaladott korom miatt úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy szögre akasszam az úti cipőmet. (…) Szeretném megköszönni a közönségemnek a koncertek csodálatos évtizedeit, a lelkesedést zeném iránt, és a számtalan zenei megújulásom során nyújtott támogatást. Megtiszteltetés számomra, hogy egész életemben azzal foglalkozhattam, amit szeretek, és Önök velem tartottak végig ezen az úton.” 

Az idén 88 éves John Mayall egy hónappal ezelőtt jelentette meg ezt a közleményt, és ezzel értelemszerűen kútba esett az egész jövő évi turnéja, így a jövő áprilisra tervezett budapesti fellépése is. Őszintén szólva én azt hittem, hogy sosem hagyja abba, vagy ha egyszer mégis, az csak azért lesz, mert ott hal meg koncert közben valamelyik színpadon. És ezt most egyáltalán nem iróniának szánom! Ha valaki sok Mayall koncerten volt, akkor az én vagyok. Utánanéztem, és ha nem csesztem el a számokat, akkor az összes helyszínt egybevetve 21-szer lépett fel Magyarországon.

A blues vonalról Mayallt fotóztam a legtöbbször. Legelőször ’93-ban, azóta pedig vagy tízszer, Európa különböző színpadjain és már a kilencvenes években sem értettem, hogy mitől bír színpadon maradni. Gyanítom, a zene tartotta egyben, ez máshogy nem lehet.

Nekem ő mindig is egy öreg bácsi volt, végül is 60 éves volt, amikor először láttam élőben, én meg alig múltam húsz. Ide most nagyon sok sztorit írhatnék róla, mert nagyon sok volt. Ráadásul Mayall egy olyan figura, aki mágnesként vonzza fellépéseire a legkülönbözőbb arcokat. Celebeket, színészeket, zenészeket, tévéseket. Ez valamiért mindig így volt. A Mayall koncerteken találkoztam mindig a legtöbb közismert figurával, meg a legtöbb sznob idiótával. Ennek valószínűleg az a közeg lehet az oka, amit a fellépő zenészekkel megteremtett maga körül. Egészen hihetetlen, hogy milyen tehetségekkel vette körül magát, hogy ki mindenki fordult meg Bluesbreakers nevű bluesbrigádjában, amelyiknek talán az 1965-ös felállása a legimpozánsabb a Peter Green, Eric Clapton, Jack Bruce hármassal. De Mayallnál játszott a Cream, a Fleetwood Mac, vagy a Colosseum csaknem összes tagja, és nála lett sztár a Rolling Stones későbbi gitárosa Mick Taylor vagy a mexikói származású gitárzseni, Coco Montoya is.

Mayall 1993-ban erről ezt mondta: „Tehetségkutató a nénikétek. Soha nem akartam mást, mint olyan zenészeket magam köré gyűjteni, akik a legjobban játsszák a lelkemben megfogant zenét. Arról pedig igazán nem tehetek, hogy ezek az urak később nemegyszer híresebbek lettek, mint én. Már csak azért sem ülök ölbe tett kézzel, hogy nehogy rám süssék: élő legenda vagyok.” Pedig az lett, és 2001-ben, amikor ez a fénykép készült a budapesti Petőfi Csarnokban, már bőven az volt. Sőt!

JohnMayallBudapest2001-134355.jpg

John Mayall Budapesten, 2001. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Ezen a koncerten döntöttem el, hogy elég volt tíz év a szaladgálós fotóriporterkedésből. Mostantól csak koncerteket fogok fényképezni és könyveket fogok csinálni. Ennek már húsz éve, és a világgal együtt sok minden változott azóta ebben a koncepcióban, de John Mayall mindeddig aktív része volt az egésznek. Hát, most ő is kiszállni látszik, de azért remélem, hogy ha turnézni már nem is fog többet, azért néhány jó lemezzel még elkápráztat minket az öregúr.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide>>>

 

Fejléckép: John Mayall Budapesten (2001) / Fotó: Hegedűs Ákos, morPhoto

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.
Vizuál gyász

Elhunyt Chochol Károly fotóművész

A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.