Vizuál

KÉP-regény: John Mayall elmarad

2021.10.29. 13:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal John Mayall budapesti koncertjeit idézi fel abból az alkalomból, hogy a zenész bejelentette, nem turnézik többet. 

„A járvány kockázatai és az előrehaladott korom miatt úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy szögre akasszam az úti cipőmet. (…) Szeretném megköszönni a közönségemnek a koncertek csodálatos évtizedeit, a lelkesedést zeném iránt, és a számtalan zenei megújulásom során nyújtott támogatást. Megtiszteltetés számomra, hogy egész életemben azzal foglalkozhattam, amit szeretek, és Önök velem tartottak végig ezen az úton.” 

Az idén 88 éves John Mayall egy hónappal ezelőtt jelentette meg ezt a közleményt, és ezzel értelemszerűen kútba esett az egész jövő évi turnéja, így a jövő áprilisra tervezett budapesti fellépése is. Őszintén szólva én azt hittem, hogy sosem hagyja abba, vagy ha egyszer mégis, az csak azért lesz, mert ott hal meg koncert közben valamelyik színpadon. És ezt most egyáltalán nem iróniának szánom! Ha valaki sok Mayall koncerten volt, akkor az én vagyok. Utánanéztem, és ha nem csesztem el a számokat, akkor az összes helyszínt egybevetve 21-szer lépett fel Magyarországon.

A blues vonalról Mayallt fotóztam a legtöbbször. Legelőször ’93-ban, azóta pedig vagy tízszer, Európa különböző színpadjain és már a kilencvenes években sem értettem, hogy mitől bír színpadon maradni. Gyanítom, a zene tartotta egyben, ez máshogy nem lehet.

Nekem ő mindig is egy öreg bácsi volt, végül is 60 éves volt, amikor először láttam élőben, én meg alig múltam húsz. Ide most nagyon sok sztorit írhatnék róla, mert nagyon sok volt. Ráadásul Mayall egy olyan figura, aki mágnesként vonzza fellépéseire a legkülönbözőbb arcokat. Celebeket, színészeket, zenészeket, tévéseket. Ez valamiért mindig így volt. A Mayall koncerteken találkoztam mindig a legtöbb közismert figurával, meg a legtöbb sznob idiótával. Ennek valószínűleg az a közeg lehet az oka, amit a fellépő zenészekkel megteremtett maga körül. Egészen hihetetlen, hogy milyen tehetségekkel vette körül magát, hogy ki mindenki fordult meg Bluesbreakers nevű bluesbrigádjában, amelyiknek talán az 1965-ös felállása a legimpozánsabb a Peter Green, Eric Clapton, Jack Bruce hármassal. De Mayallnál játszott a Cream, a Fleetwood Mac, vagy a Colosseum csaknem összes tagja, és nála lett sztár a Rolling Stones későbbi gitárosa Mick Taylor vagy a mexikói származású gitárzseni, Coco Montoya is.

Mayall 1993-ban erről ezt mondta: „Tehetségkutató a nénikétek. Soha nem akartam mást, mint olyan zenészeket magam köré gyűjteni, akik a legjobban játsszák a lelkemben megfogant zenét. Arról pedig igazán nem tehetek, hogy ezek az urak később nemegyszer híresebbek lettek, mint én. Már csak azért sem ülök ölbe tett kézzel, hogy nehogy rám süssék: élő legenda vagyok.” Pedig az lett, és 2001-ben, amikor ez a fénykép készült a budapesti Petőfi Csarnokban, már bőven az volt. Sőt!

JohnMayallBudapest2001-134355.jpg

John Mayall Budapesten, 2001. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Ezen a koncerten döntöttem el, hogy elég volt tíz év a szaladgálós fotóriporterkedésből. Mostantól csak koncerteket fogok fényképezni és könyveket fogok csinálni. Ennek már húsz éve, és a világgal együtt sok minden változott azóta ebben a koncepcióban, de John Mayall mindeddig aktív része volt az egésznek. Hát, most ő is kiszállni látszik, de azért remélem, hogy ha turnézni már nem is fog többet, azért néhány jó lemezzel még elkápráztat minket az öregúr.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide>>>

 

Fejléckép: John Mayall Budapesten (2001) / Fotó: Hegedűs Ákos, morPhoto

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.
Vizuál premier

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Vizuál interjú

Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

„Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.
Vizuál ajánló

Belépő a gyűjtők világába - Újra itt a Resident Art Fair

A feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek alkotásait kínálja a Resident Art Fair 2021 művészeti vásár, amely idén új helyszínen, a nagy múltú Budapest Art Factory-ben fogadja a látogatókat. 
Vizuál design

Jó ötletek a karácsonyi ajándékokhoz a legújabb a Budapest Design Map kalauzolásában

Több mint százkilencven budapesti designhelyszín szerepel az online és nyomtatott formában is elérhető térképen. A szerkesztők arra ösztönöznek, hogy ezúttal legyenek kiváló minőségű, hazai tervezők által készített ajándékok is a fa alatt, így támogatva a magyar cégeket.