Vizuál

KÉP-regény: Jupiter nyaralni indul

2021.07.02. 12:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a felhőkből kirajzolódó Jupiterről mesélt.

Az egész úgy kezdődött, hogy éppen készültem elhagyni Rómát, és mielőtt elindultam volna a reptérre, felmentem egy apácazárda tetejére várost nézni. Várost ugyan nem nagyon láttam, mert a lemenő nap által megfestett gomolyfelhők mindent kitakartak, de

egyszer csak legnagyobb meglepetésemre megjelent felettük Jupiter, az ókori főisten, és bal kezét felemelve búcsút intett nekem.

Nyilván persze hülyeség az egész, de az adott pillanatot kétségkívül feldobta és elérte azt, hogy fotográfiai figyelmem a felhők felé forduljon. Azóta, ha Jupiter eszembe jut, mindig kémlelem az eget, hátha felbukkan egy felhőkből faragott kolibri vagy királylány.

Jupiter-Romafelett-122756.jpg

Jupiter az égen (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A klímaváltozás alaposan megkeverte az égi kártyákat. Meghökkentő, hogy mennyi mindent láthat az ember. Javaslom mindenkinek, hogy néha próbálja ki, mondjuk, napozás közben, hogy ne magukat a felhőket nézze, hanem a bennük rejlő alakzatokat. Rengeteg apró kis részletből csodás ábrákat lehet összerakni. Olyan egy kicsit, mintha graffitiket keresgélnénk az égen, csak ezeket nem kell később átfesteni, mert egy pillanat múlva már elfújja őket a szél. Azért jó, ha van az embernél egy fényképezőgép, mert akkor nem hagyunk esélyt a szélnek, hogy szerteszét szórja, amit látunk.

Nem szeretem, a múlandóságot, mert felzabálja az álmainkat.

El is kezdtem csinálni egy fotósorozatot „Felhőkarcok” címmel, ami azért nagyon jó, mert a felhők kifejezetten meg tudnak nyugtatni, ha túlteng körülöttem a hülyeség.

Most, hogy nekimegyünk a júliusnak, el is köszönnék tőletek a nyárra. Ha nem is úgy, mint Jupiter, de azért így, a betűkön keresztül mindenképpen. Aki nem tud szabadságra menni, annak azért még tart a foci-EB, sőt, ha minden igaz, lesz egy Olimpia is az idén, és csak nagyon halkan merem leírni, de lassanként talán a covidtól is elköszönünk. Bárhogy legyen is, a Róma felett integető Jupiterrel együtt, az augusztus végi viszontlátás reményében mindenkinek jó nyaralást kíván a morpho.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Jupiter az égen (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.