Vizuál

KÉP-regény: Jupiter nyaralni indul

2021.07.02. 12:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a felhőkből kirajzolódó Jupiterről mesélt.

Az egész úgy kezdődött, hogy éppen készültem elhagyni Rómát, és mielőtt elindultam volna a reptérre, felmentem egy apácazárda tetejére várost nézni. Várost ugyan nem nagyon láttam, mert a lemenő nap által megfestett gomolyfelhők mindent kitakartak, de

egyszer csak legnagyobb meglepetésemre megjelent felettük Jupiter, az ókori főisten, és bal kezét felemelve búcsút intett nekem.

Nyilván persze hülyeség az egész, de az adott pillanatot kétségkívül feldobta és elérte azt, hogy fotográfiai figyelmem a felhők felé forduljon. Azóta, ha Jupiter eszembe jut, mindig kémlelem az eget, hátha felbukkan egy felhőkből faragott kolibri vagy királylány.

Jupiter-Romafelett-122756.jpg

Jupiter az égen (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A klímaváltozás alaposan megkeverte az égi kártyákat. Meghökkentő, hogy mennyi mindent láthat az ember. Javaslom mindenkinek, hogy néha próbálja ki, mondjuk, napozás közben, hogy ne magukat a felhőket nézze, hanem a bennük rejlő alakzatokat. Rengeteg apró kis részletből csodás ábrákat lehet összerakni. Olyan egy kicsit, mintha graffitiket keresgélnénk az égen, csak ezeket nem kell később átfesteni, mert egy pillanat múlva már elfújja őket a szél. Azért jó, ha van az embernél egy fényképezőgép, mert akkor nem hagyunk esélyt a szélnek, hogy szerteszét szórja, amit látunk.

Nem szeretem, a múlandóságot, mert felzabálja az álmainkat.

El is kezdtem csinálni egy fotósorozatot „Felhőkarcok” címmel, ami azért nagyon jó, mert a felhők kifejezetten meg tudnak nyugtatni, ha túlteng körülöttem a hülyeség.

Most, hogy nekimegyünk a júliusnak, el is köszönnék tőletek a nyárra. Ha nem is úgy, mint Jupiter, de azért így, a betűkön keresztül mindenképpen. Aki nem tud szabadságra menni, annak azért még tart a foci-EB, sőt, ha minden igaz, lesz egy Olimpia is az idén, és csak nagyon halkan merem leírni, de lassanként talán a covidtól is elköszönünk. Bárhogy legyen is, a Róma felett integető Jupiterrel együtt, az augusztus végi viszontlátás reményében mindenkinek jó nyaralást kíván a morpho.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Jupiter az égen (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Keleti Ágnes portréfilmjével kezdődik a XV. kerület vetítéssorozata

A Kertmozi15 vetítései során a közönség az elmúlt évek magyar filmterméseiből láthat néhány remek alkotást a Csokonai Művelődési és Rendezvényház kertjében.
Vizuál ajánló

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Vizuál ajánló

Izraelben is forgatott a Lefkovicsék gyászolnak stábja

Várhatóan 2024 tavaszán mutatják be Breier Ádám abszurd dramedyjét, amelyben egy ortodox zsidó fiú próbál kibékülni ateista édesapjával. A forgatás kulisszái mögé egy werkfilmben is betekinthetünk.
Vizuál ajánló

„A szobor átszellemült anyag" – Diénes Attila kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata a Meditációs hely című tárlattal tiszteleg a nyolcvanéves alkotó munkássága előtt.
Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.