Vizuál

KÉP-regény: Jupiter nyaralni indul

2021.07.02. 12:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a felhőkből kirajzolódó Jupiterről mesélt.

Az egész úgy kezdődött, hogy éppen készültem elhagyni Rómát, és mielőtt elindultam volna a reptérre, felmentem egy apácazárda tetejére várost nézni. Várost ugyan nem nagyon láttam, mert a lemenő nap által megfestett gomolyfelhők mindent kitakartak, de

egyszer csak legnagyobb meglepetésemre megjelent felettük Jupiter, az ókori főisten, és bal kezét felemelve búcsút intett nekem.

Nyilván persze hülyeség az egész, de az adott pillanatot kétségkívül feldobta és elérte azt, hogy fotográfiai figyelmem a felhők felé forduljon. Azóta, ha Jupiter eszembe jut, mindig kémlelem az eget, hátha felbukkan egy felhőkből faragott kolibri vagy királylány.

Jupiter-Romafelett-122756.jpg

Jupiter az égen (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A klímaváltozás alaposan megkeverte az égi kártyákat. Meghökkentő, hogy mennyi mindent láthat az ember. Javaslom mindenkinek, hogy néha próbálja ki, mondjuk, napozás közben, hogy ne magukat a felhőket nézze, hanem a bennük rejlő alakzatokat. Rengeteg apró kis részletből csodás ábrákat lehet összerakni. Olyan egy kicsit, mintha graffitiket keresgélnénk az égen, csak ezeket nem kell később átfesteni, mert egy pillanat múlva már elfújja őket a szél. Azért jó, ha van az embernél egy fényképezőgép, mert akkor nem hagyunk esélyt a szélnek, hogy szerteszét szórja, amit látunk.

Nem szeretem, a múlandóságot, mert felzabálja az álmainkat.

El is kezdtem csinálni egy fotósorozatot „Felhőkarcok” címmel, ami azért nagyon jó, mert a felhők kifejezetten meg tudnak nyugtatni, ha túlteng körülöttem a hülyeség.

Most, hogy nekimegyünk a júliusnak, el is köszönnék tőletek a nyárra. Ha nem is úgy, mint Jupiter, de azért így, a betűkön keresztül mindenképpen. Aki nem tud szabadságra menni, annak azért még tart a foci-EB, sőt, ha minden igaz, lesz egy Olimpia is az idén, és csak nagyon halkan merem leírni, de lassanként talán a covidtól is elköszönünk. Bárhogy legyen is, a Róma felett integető Jupiterrel együtt, az augusztus végi viszontlátás reményében mindenkinek jó nyaralást kíván a morpho.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Jupiter az égen (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.