Vizuál

KÉP-regény: Jupiter nyaralni indul

2021.07.02. 12:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a felhőkből kirajzolódó Jupiterről mesélt.

Az egész úgy kezdődött, hogy éppen készültem elhagyni Rómát, és mielőtt elindultam volna a reptérre, felmentem egy apácazárda tetejére várost nézni. Várost ugyan nem nagyon láttam, mert a lemenő nap által megfestett gomolyfelhők mindent kitakartak, de

egyszer csak legnagyobb meglepetésemre megjelent felettük Jupiter, az ókori főisten, és bal kezét felemelve búcsút intett nekem.

Nyilván persze hülyeség az egész, de az adott pillanatot kétségkívül feldobta és elérte azt, hogy fotográfiai figyelmem a felhők felé forduljon. Azóta, ha Jupiter eszembe jut, mindig kémlelem az eget, hátha felbukkan egy felhőkből faragott kolibri vagy királylány.

Jupiter-Romafelett-122756.jpg

Jupiter az égen (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A klímaváltozás alaposan megkeverte az égi kártyákat. Meghökkentő, hogy mennyi mindent láthat az ember. Javaslom mindenkinek, hogy néha próbálja ki, mondjuk, napozás közben, hogy ne magukat a felhőket nézze, hanem a bennük rejlő alakzatokat. Rengeteg apró kis részletből csodás ábrákat lehet összerakni. Olyan egy kicsit, mintha graffitiket keresgélnénk az égen, csak ezeket nem kell később átfesteni, mert egy pillanat múlva már elfújja őket a szél. Azért jó, ha van az embernél egy fényképezőgép, mert akkor nem hagyunk esélyt a szélnek, hogy szerteszét szórja, amit látunk.

Nem szeretem, a múlandóságot, mert felzabálja az álmainkat.

El is kezdtem csinálni egy fotósorozatot „Felhőkarcok” címmel, ami azért nagyon jó, mert a felhők kifejezetten meg tudnak nyugtatni, ha túlteng körülöttem a hülyeség.

Most, hogy nekimegyünk a júliusnak, el is köszönnék tőletek a nyárra. Ha nem is úgy, mint Jupiter, de azért így, a betűkön keresztül mindenképpen. Aki nem tud szabadságra menni, annak azért még tart a foci-EB, sőt, ha minden igaz, lesz egy Olimpia is az idén, és csak nagyon halkan merem leírni, de lassanként talán a covidtól is elköszönünk. Bárhogy legyen is, a Róma felett integető Jupiterrel együtt, az augusztus végi viszontlátás reményében mindenkinek jó nyaralást kíván a morpho.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Jupiter az égen (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.
Vizuál ajánló

Egy minden irányba kritikus politikai kabaré – a közélet abszurditásait bemutató tárlat nyílt a XV. kerületben

Hogy a politika az elmúlt években teljességgel rátelepedett az emberek hétköznapjaira, jól jelzi, hogy már a kortárs design tárgyakon is találkozhatunk a legemlékezetesebb közéleti botrányokkal.
Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.