Vizuál

KÉP-regény: Képzőművészek

2020.12.11. 13:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Michelangelo és Bansky közötti hasonlóságokon elmélkedik.

Tegnap olvasom, hogy Banksy, korunk talán legnagyobb hatású képzőművésze, új képpel jelentkezett Bristolban. A Banksy jelenségről már több posztot is írtam, és azt gondoltam, hogy nem találok új vetületet a dologban, de tévedtem. Banksyben a mondani valón túl az a zseniális, hogy a képei köztereken láthatók, bárki megnézheti őket bármikor. Sőt, egy-egy alkotása jelentősen megdobja a környékbeli hotelek és kocsmák forgalmát. Oké, tudom, hogy ez jelenleg nem aktuális, de alapesetben így szokott lenni, ezzel a mostani helyzettel pedig semmiképpen sem terveznék hosszútávra.

Ami viszont erről az egészről eszembe jutott, az a XVI. század legnagyobb hatású képzőművésze, bizonyos Michelangelo Buonarroti. Talán meglephet valakit, hogy párhuzamot vonok kettejük között, de Michelangelo ötletei, látványvilága és őrült élete pontosan elég volt ahhoz, hogy ő legyen Itália kedvence Firenzétől Rómáig, a Mediciektől a római pápákig. Az mindenesetre kétségkívül különbség köztük, hogy Michelangelo jellemzően belső terekbe tervezte szobrait és festményeit. Már az ezerötszázas években is sokkal nehezebb volt egy mezei halandónak megtekinteni a szobrait, mint manapság egy Banksy festményt, de a legviccesebb az, hogy ez túl sokat azóta sem változott.

Michelangelo szobrait gyakorlatilag kizárólag pénzért lehet megnézni.

Főleg olasz templomok élnek egy igencsak élelmes trükkös megoldással: Olaszországban a templomok természetesen ingyenesen látogathatók, ezzel nincs is semmi gond, csak azok a fránya szobrok meg a fény viszonyrendszere van ügyesen szabályozva. A szobrok – főleg a híresebbek– tök sötétben figyelnek a templom mélyén. Megfigyeltem, hogy direkt úgy van az árnyékolás megoldva, hogy ha bejutna némi természetes fény, akkor is megakadályozzák.

Na, de akkor hogy csináltam ezt a képet, ami egyébként Michelangelo egyik leghíresebb szobra, a Mózes, amely a római San Pietro in Vincoli templomban tekinthető meg, sőt nemrég új világítást kapott? Na, itt van a trükk! A világítás ugyanis nem megy állandóan. De a villanykapcsoló két-három euróért működik, és ezért nagyjából egy percre világítja meg a szobrot, aztán lekapcsol. Szóval,

hogyha az ember rendesen meg szeretné nézni, vagy ne adj isten, le szeretné fényképezni, akkor elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia, vagy meg kell várnia egy német turistacsoportot.

Azt gondolom, hogy korrektebb lenne inkább belépőt szedni, mint így trükközni.

Jut eszembe, Michelangelo életének egyik főműve a Sixtus kápolna mennyezetfreskója, ami ugyebár egy templomban van, tehát ingyenes, csakhogy előtte kötelező bemenni a Vatikáni Múzeumba és a könyvtárba, ami meg ugye, egy múzeum, tehát nem ingyenes. A kápolnába más út pedig nem vezet.

Na, ehhez képest Banksy, nem hogy pénzt nem kér a turistáktól,

de még a nevét sem árulja el. Aztán ki tudja, hogy lesz ez az egész kb. ötszáz év múlva.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Michelangelo: Mózes (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Egy magányos ember a csöndben – megnéztük a Goya mesterművei című dokumentumfilmet

A Művészet templomai sorozat legújabb része, a Goya mesterművei című dokumentumfilm az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Jean-Claude Carrière utolsó spanyolországi útját örökíti meg, ezen keresztül összefűzve az ő, Buñuel és Goya életútját.
Vizuál ajánló

Nagyvásznon láthatjuk a Tóth János munkásságát bemutató dokumentumfilmet

Március 31-én különleges vetítés keretében nézhetjük meg az Urániában Medvigy Gábor és Bollók Csaba egész estés dokumentumfilmjét, A kinematográfust, Molnár Piroska narrációjával.
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.