Vizuál

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

2020.10.23. 14:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.

2020. október 19-én Los Angelesben életének 81. évében meghalt Spencer Davis rocklegenda, a Spencer Davis Group vezetője. Idén nagyon utálom az ilyen híreket. Már most túl sok volt belőle, pedig még csak október van. Az 1963-ban Birminghamben alakult zenekar vezetője igencsak kedves volt számomra. Egyrészt

a Spencer Davis Group volt az első nyugati rockbrigád, akit beengedtek koncertezni Magyarországra,

másrészt volt szerencsém személyesen is sörözni vele, és azt kell mondjam, hogy jelen állás szerint ő volt a legszórakoztatóbb sztármuzsikus, akivel valaha találkoztam.

1967-re jutott odáig a magyar kultúrpolitika, hogy be mertek engedni egy igazi, éppen csúcson lévő brit rockzenekart Magyarországra. Még mielőtt bárki megkérdezné, hogy melyik ez a zenekar, gyorsan leírom, hogy 1965-66 ban a Keep On Running és a Somebody Help Me, majd ’67-ben az I’m A Man című dalokkal mindenhol listavezetők voltak, de a magyar mainstreambe leginkább a Gimme Some Lovin’ című daluk futott be, amit mindenki csak „kiviszem a lovam”-ként emlegetett. Na, igen, az legalább jelent valamit… Mindenesetre az állambiztonság elég rendesen be volt szarva attól, hogy a „galerikbe” tömörülő kis magyar rockhuligánok vajon hogyan fogadják majd a brit sztárzenekart – nem is egy, hanem mindjárt négy budapesti koncerten, a Kisstadionban.

Szőnyei Tamás Nyilván tartottak című, 2005-ben megjelent könyvében érdekes részletek olvashatók a korabeli állambiztonsági jelentésekből. Például ilyenek: „a fiatalok egy része ilyen petárdaszerű dolgokat vásárolt a Népköztársaság útján és a Tanács körúton lévő fegyverüzletekben, amit az előadásokon kívánnak majd felhasználni.” „A szakadatlanul lüktető alapritmusú műsorszámok a közönség hangulatát egyre fokozták.

A Spencer Davis Group fellépésén a nagy tetszést kiváltó ritmusok hatására a tomboló közönség között, a műsor vége felé a lelátókon, számtalan helyen összecsavart újságpapírt, csillagszórókat, fáklyákat gyújtottak és ütemre lengették, dobálták.

(…) „Egyes személyek és csoportok extázisba estek, ingüket, szoknyájukat tépték, lengették, különböző tárgyakat, valamint egymást dobálták.” „A szünetben megerősített rendőri sorfalnak a színpad előtt komoly erőfeszítésébe került az előre nyomuló közönség visszatartása”.

Kemény mi? Hát el tudom képzelni, hogy mit léptek volna egy Rolling Stones koncertre, amikor Mick Jagger a színpadon, a nézők előtt lövi be magának a heroint… Ráadásul az igazi balhé csak a koncert után kezdődött: „A bentmaradottak – több ezer személy – közül többen egy helyre összedobálták az összecsavart égő újságpapírokat, a letört padléceket, székdarabokat, és máglyát raktak. (…) Ezzel egyidejűleg az üvöltés fokozódott, a rendőrök ellen becsmérlő kifejezések hangzottak el kórusban, és dobálták a rendezőség, a rendőrség egyes tagjait.”

SpancerDavis1998-143127.jpg

Spencer Davis (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A végén lovasrendőröket vezényeltek a környékre kardlapozni. Hát, kivitték a lovat, na! Végül aztán 122 embert vittek be, 96-ot rendőri figyelmeztetés után hazaengedtek, 26 ellen pedig garázdaság miatt indítottak eljárást. A Spencer Davis Group a következő napokban további három koncertet adott a magyar fővárosban, mindenféle balhé nélkül. Utána egy darabig valahogy nem hívtak senkit Budapestre játszani Angliából.

Amikor 1998-ban GNL kollégával hármasban laza sör mellett dumáltunk vele, teljesen meglepett, hogy

Davis tökéletesen emlékezett a ’67-es budapesti balhés buli részleteire,

sőt még a lovas rendőrök rohamát is megemlítette. Hihetetlen forma volt! Az egész fickóból ömlött a vidámság és a móka, miközben mellesleg rendkívül intelligens volt. Amúgy német-spanyol-francia szakos tanárnak indult eredetileg, ami azért nem mondható el az összes angol rockzenészről. Asszem. A képen azért vigyorog ennyire, mert elmeséltük neki, hogy a Gimme Some Lovin’ „kiviszem a lovam” címen lett népszerű magyarhonban, aztán visszafordítottuk angolra és elé tártuk az „I get out my horse” című változatot. Annyira röhögött, hogy hosszú percekig képtelen volt viselkedni, én meg közben alig találtam meg az exponáló gombot.

További poén az egészben, hogy másnap is találkoztam vele a legendás koncert helyszínén a Kisstadionban, ahol Joe Cocker koncertjén, a közönség soraiból Davis az Oscar-díjas Ben Kingsley jelenlétére hívta fel a figyelmemet, de ezt egyszer már megírtam, olvasása ajánlott!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.
Vizuál Zöldhullám

Válhat-e művész az állatokból?

Mindmáig úgy tudjuk, hogy az ember az egyetlen öntudattal bíró lény a Földön, így egyedül ő hozhat létre művészetet. Tekinthetjük-e mégis művésznek az énekesmadarakat vagy azt a csimpánzt, amelyik előszeretettel fejezte ki magát ecsettel?