Vizuál

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

2020.10.23. 14:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.

2020. október 19-én Los Angelesben életének 81. évében meghalt Spencer Davis rocklegenda, a Spencer Davis Group vezetője. Idén nagyon utálom az ilyen híreket. Már most túl sok volt belőle, pedig még csak október van. Az 1963-ban Birminghamben alakult zenekar vezetője igencsak kedves volt számomra. Egyrészt

a Spencer Davis Group volt az első nyugati rockbrigád, akit beengedtek koncertezni Magyarországra,

másrészt volt szerencsém személyesen is sörözni vele, és azt kell mondjam, hogy jelen állás szerint ő volt a legszórakoztatóbb sztármuzsikus, akivel valaha találkoztam.

1967-re jutott odáig a magyar kultúrpolitika, hogy be mertek engedni egy igazi, éppen csúcson lévő brit rockzenekart Magyarországra. Még mielőtt bárki megkérdezné, hogy melyik ez a zenekar, gyorsan leírom, hogy 1965-66 ban a Keep On Running és a Somebody Help Me, majd ’67-ben az I’m A Man című dalokkal mindenhol listavezetők voltak, de a magyar mainstreambe leginkább a Gimme Some Lovin’ című daluk futott be, amit mindenki csak „kiviszem a lovam”-ként emlegetett. Na, igen, az legalább jelent valamit… Mindenesetre az állambiztonság elég rendesen be volt szarva attól, hogy a „galerikbe” tömörülő kis magyar rockhuligánok vajon hogyan fogadják majd a brit sztárzenekart – nem is egy, hanem mindjárt négy budapesti koncerten, a Kisstadionban.

Szőnyei Tamás Nyilván tartottak című, 2005-ben megjelent könyvében érdekes részletek olvashatók a korabeli állambiztonsági jelentésekből. Például ilyenek: „a fiatalok egy része ilyen petárdaszerű dolgokat vásárolt a Népköztársaság útján és a Tanács körúton lévő fegyverüzletekben, amit az előadásokon kívánnak majd felhasználni.” „A szakadatlanul lüktető alapritmusú műsorszámok a közönség hangulatát egyre fokozták.

A Spencer Davis Group fellépésén a nagy tetszést kiváltó ritmusok hatására a tomboló közönség között, a műsor vége felé a lelátókon, számtalan helyen összecsavart újságpapírt, csillagszórókat, fáklyákat gyújtottak és ütemre lengették, dobálták.

(…) „Egyes személyek és csoportok extázisba estek, ingüket, szoknyájukat tépték, lengették, különböző tárgyakat, valamint egymást dobálták.” „A szünetben megerősített rendőri sorfalnak a színpad előtt komoly erőfeszítésébe került az előre nyomuló közönség visszatartása”.

Kemény mi? Hát el tudom képzelni, hogy mit léptek volna egy Rolling Stones koncertre, amikor Mick Jagger a színpadon, a nézők előtt lövi be magának a heroint… Ráadásul az igazi balhé csak a koncert után kezdődött: „A bentmaradottak – több ezer személy – közül többen egy helyre összedobálták az összecsavart égő újságpapírokat, a letört padléceket, székdarabokat, és máglyát raktak. (…) Ezzel egyidejűleg az üvöltés fokozódott, a rendőrök ellen becsmérlő kifejezések hangzottak el kórusban, és dobálták a rendezőség, a rendőrség egyes tagjait.”

SpancerDavis1998-143127.jpg

Spencer Davis (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A végén lovasrendőröket vezényeltek a környékre kardlapozni. Hát, kivitték a lovat, na! Végül aztán 122 embert vittek be, 96-ot rendőri figyelmeztetés után hazaengedtek, 26 ellen pedig garázdaság miatt indítottak eljárást. A Spencer Davis Group a következő napokban további három koncertet adott a magyar fővárosban, mindenféle balhé nélkül. Utána egy darabig valahogy nem hívtak senkit Budapestre játszani Angliából.

Amikor 1998-ban GNL kollégával hármasban laza sör mellett dumáltunk vele, teljesen meglepett, hogy

Davis tökéletesen emlékezett a ’67-es budapesti balhés buli részleteire,

sőt még a lovas rendőrök rohamát is megemlítette. Hihetetlen forma volt! Az egész fickóból ömlött a vidámság és a móka, miközben mellesleg rendkívül intelligens volt. Amúgy német-spanyol-francia szakos tanárnak indult eredetileg, ami azért nem mondható el az összes angol rockzenészről. Asszem. A képen azért vigyorog ennyire, mert elmeséltük neki, hogy a Gimme Some Lovin’ „kiviszem a lovam” címen lett népszerű magyarhonban, aztán visszafordítottuk angolra és elé tártuk az „I get out my horse” című változatot. Annyira röhögött, hogy hosszú percekig képtelen volt viselkedni, én meg közben alig találtam meg az exponáló gombot.

További poén az egészben, hogy másnap is találkoztam vele a legendás koncert helyszínén a Kisstadionban, ahol Joe Cocker koncertjén, a közönség soraiból Davis az Oscar-díjas Ben Kingsley jelenlétére hívta fel a figyelmemet, de ezt egyszer már megírtam, olvasása ajánlott!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.
Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható.