Vizuál

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

2020.10.23. 14:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.

2020. október 19-én Los Angelesben életének 81. évében meghalt Spencer Davis rocklegenda, a Spencer Davis Group vezetője. Idén nagyon utálom az ilyen híreket. Már most túl sok volt belőle, pedig még csak október van. Az 1963-ban Birminghamben alakult zenekar vezetője igencsak kedves volt számomra. Egyrészt

a Spencer Davis Group volt az első nyugati rockbrigád, akit beengedtek koncertezni Magyarországra,

másrészt volt szerencsém személyesen is sörözni vele, és azt kell mondjam, hogy jelen állás szerint ő volt a legszórakoztatóbb sztármuzsikus, akivel valaha találkoztam.

1967-re jutott odáig a magyar kultúrpolitika, hogy be mertek engedni egy igazi, éppen csúcson lévő brit rockzenekart Magyarországra. Még mielőtt bárki megkérdezné, hogy melyik ez a zenekar, gyorsan leírom, hogy 1965-66 ban a Keep On Running és a Somebody Help Me, majd ’67-ben az I’m A Man című dalokkal mindenhol listavezetők voltak, de a magyar mainstreambe leginkább a Gimme Some Lovin’ című daluk futott be, amit mindenki csak „kiviszem a lovam”-ként emlegetett. Na, igen, az legalább jelent valamit… Mindenesetre az állambiztonság elég rendesen be volt szarva attól, hogy a „galerikbe” tömörülő kis magyar rockhuligánok vajon hogyan fogadják majd a brit sztárzenekart – nem is egy, hanem mindjárt négy budapesti koncerten, a Kisstadionban.

Szőnyei Tamás Nyilván tartottak című, 2005-ben megjelent könyvében érdekes részletek olvashatók a korabeli állambiztonsági jelentésekből. Például ilyenek: „a fiatalok egy része ilyen petárdaszerű dolgokat vásárolt a Népköztársaság útján és a Tanács körúton lévő fegyverüzletekben, amit az előadásokon kívánnak majd felhasználni.” „A szakadatlanul lüktető alapritmusú műsorszámok a közönség hangulatát egyre fokozták.

A Spencer Davis Group fellépésén a nagy tetszést kiváltó ritmusok hatására a tomboló közönség között, a műsor vége felé a lelátókon, számtalan helyen összecsavart újságpapírt, csillagszórókat, fáklyákat gyújtottak és ütemre lengették, dobálták.

(…) „Egyes személyek és csoportok extázisba estek, ingüket, szoknyájukat tépték, lengették, különböző tárgyakat, valamint egymást dobálták.” „A szünetben megerősített rendőri sorfalnak a színpad előtt komoly erőfeszítésébe került az előre nyomuló közönség visszatartása”.

Kemény mi? Hát el tudom képzelni, hogy mit léptek volna egy Rolling Stones koncertre, amikor Mick Jagger a színpadon, a nézők előtt lövi be magának a heroint… Ráadásul az igazi balhé csak a koncert után kezdődött: „A bentmaradottak – több ezer személy – közül többen egy helyre összedobálták az összecsavart égő újságpapírokat, a letört padléceket, székdarabokat, és máglyát raktak. (…) Ezzel egyidejűleg az üvöltés fokozódott, a rendőrök ellen becsmérlő kifejezések hangzottak el kórusban, és dobálták a rendezőség, a rendőrség egyes tagjait.”

SpancerDavis1998-143127.jpg

Spencer Davis (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A végén lovasrendőröket vezényeltek a környékre kardlapozni. Hát, kivitték a lovat, na! Végül aztán 122 embert vittek be, 96-ot rendőri figyelmeztetés után hazaengedtek, 26 ellen pedig garázdaság miatt indítottak eljárást. A Spencer Davis Group a következő napokban további három koncertet adott a magyar fővárosban, mindenféle balhé nélkül. Utána egy darabig valahogy nem hívtak senkit Budapestre játszani Angliából.

Amikor 1998-ban GNL kollégával hármasban laza sör mellett dumáltunk vele, teljesen meglepett, hogy

Davis tökéletesen emlékezett a ’67-es budapesti balhés buli részleteire,

sőt még a lovas rendőrök rohamát is megemlítette. Hihetetlen forma volt! Az egész fickóból ömlött a vidámság és a móka, miközben mellesleg rendkívül intelligens volt. Amúgy német-spanyol-francia szakos tanárnak indult eredetileg, ami azért nem mondható el az összes angol rockzenészről. Asszem. A képen azért vigyorog ennyire, mert elmeséltük neki, hogy a Gimme Some Lovin’ „kiviszem a lovam” címen lett népszerű magyarhonban, aztán visszafordítottuk angolra és elé tártuk az „I get out my horse” című változatot. Annyira röhögött, hogy hosszú percekig képtelen volt viselkedni, én meg közben alig találtam meg az exponáló gombot.

További poén az egészben, hogy másnap is találkoztam vele a legendás koncert helyszínén a Kisstadionban, ahol Joe Cocker koncertjén, a közönség soraiból Davis az Oscar-díjas Ben Kingsley jelenlétére hívta fel a figyelmemet, de ezt egyszer már megírtam, olvasása ajánlott!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Mikróban felmelegített valóság, újratöltve

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a valóságshowkról elmélkedik, akár érdemes, akár nem.
Vizuál magazin

Jean-Luc Godard, a francia új hullám legendás alakja 90 éves

A tiszteletbeli Oscar-díjas francia filmrendező nevéhez fűződik a Kifulladásig című alkotás, amelyet a világ legjobb filmjei között tartanak számon.
Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.