Vizuál

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

2021.12.03. 13:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.

Olvastam már azt is, hogy évek óta az idei tél lesz a legkeményebb, meg olyat is, hogy idén nem is lesz tél. De én igazából nem a meteorológiának is becézett jóslástani kommunikációs anomáliára fektetném a figyelmemet, hanem az úgynevezett nyárra, amikor

meleg van, süt a nap, és a hideg sör, valamint a Balaton hívogató habjai határozzák meg a lét, meg a tudatot.

Mikor lágyan ringatózunk a hűsnek nem éppen mondható tóban, és fényképezőgéppel a kezünkben lesben állunk, azt várva, hogy szaladjon el egy kutya a Badacsony mögött lehanyatló nap vöröslő sugarainak zárótüzében. Micsoda mázli, amikor egy ilyen összejön! Igazi fotográfiai csemege, mondhatnám, olyan szerencsés csillagállás kell hozzá, ami talán ha minden évezredben jön össze egyszer. Talán. Néha. Azért érdemes végiggondolni.

Úszás közben van nálam egy fényképezőgép, mert ugye anélkül élő embert még nem láttunk fürdeni.

Aztán kell hozzá a háttérben a Badacsony körvonala és persze a vöröslő naplemente fénye. Amikor az ember már mindent beállított a masinán, és éppen nyomná meg a gombot, az expozíció előtt közvetlenül a semmiből beleugrik a képbe egy kutya, és mivel a gombot közben reflexszerűen megnyomjuk, a kép kifejezetten érdekes lesz. Ennyi az egész!  De mivel a lottó ötösre nagyobb az esély, minthogy ez összejöjjön, ezért jobban járunk, ha kicsit segítünk a szerencsének.

Természetesen szó sincs mázliról és véletlenről. Ez az egész jelenet pontos dramaturgia mentén lett megtervezve és kivitelezve, és mivel az időjárás erősen tréfás kedvében volt, ezért nem is sikerült egy nap alatt megcsinálni a képet, így másnap pótforgatást is tartottunk. Ha az ember kitalál egy ilyen képet, akkor mindenképpen kell hozzá egy olyan kutya, amelyik, ha nem is makulátlan neveltetésű, de nagyjából végrehajt bizonyos utasításokat, amik mentén oda lehet pakolni a háttérvilágítás elé.

Engedjétek meg, hogy bemutassam Royt, aki leginkább azért tűnt alkalmasnak a feladatra, mert nem irtózott a víztől, sőt!

Néha alig lehetett kikönyörögni belőle. Ez persze még nem jelenti azt, hogy Roy cimborális felkérésre egy meghatározott sávban fog szaladgálni előttem a vízben, de kedvenc labdájának dobálásával el lehetett érni, hogy nagyon sokadikra azt tegye, amit szerettem volna.

De ez még így is túl egyszerű, mert a távolságot sem lehetett megváltoztatni, lévén a hegy nem mozdul, még az én kedvemért sem, aztán meg idővel mindenem elzsibbad és/vagy lemerevedik, Gyuri, Roy gazdája pedig egyre nehezebben tudja a kutyát aktivitásra bírni. Roynak aztán elege is lett az egészből, kisétált a partra, lefeküdt a fűbe, és

onnan nézte, hogy mit akar a gazdi, meg egy idióta a vízben, kezében azzal a kattogó hülye vasdarabbal.

Bár ilyet nem szoktam, de a vizuális típusú olvasók kedvéért egy werkfotóval szemléltetem a jelenetet, amit oly sokszor ismételtünk meg, hogy pontos számot nem is tudnék mondani. És egyesek szerint ez nem is munka...

morpho-133720.jpg

Gyuri + Roy + morpho (Fotó/Forrás: morpho)

Aztán beborult az ég, a fények eltűntek, az eső eleredt, és abba kellett hagynunk az egészet, hogy másnap némi izomlázzal, ámde töretlen bizakodással folytassuk mindaddig, amíg a fények, a hegy és Roy együttállása a fenti képet eredményezte. Onnan a vízből vizsgálva, az adott pillanatban egyébként teljesen irrelevánsnak tűnt, hogy milyen tél várható 2021-ben. Bár lehet, hogy fakutyával is ki kéne próbálni ezt az egészet.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Fejléckép: Roy Balatonboglárnál (fotó/forrás: morpho)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.