Vizuál

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

2021.12.03. 13:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.

Olvastam már azt is, hogy évek óta az idei tél lesz a legkeményebb, meg olyat is, hogy idén nem is lesz tél. De én igazából nem a meteorológiának is becézett jóslástani kommunikációs anomáliára fektetném a figyelmemet, hanem az úgynevezett nyárra, amikor

meleg van, süt a nap, és a hideg sör, valamint a Balaton hívogató habjai határozzák meg a lét, meg a tudatot.

Mikor lágyan ringatózunk a hűsnek nem éppen mondható tóban, és fényképezőgéppel a kezünkben lesben állunk, azt várva, hogy szaladjon el egy kutya a Badacsony mögött lehanyatló nap vöröslő sugarainak zárótüzében. Micsoda mázli, amikor egy ilyen összejön! Igazi fotográfiai csemege, mondhatnám, olyan szerencsés csillagállás kell hozzá, ami talán ha minden évezredben jön össze egyszer. Talán. Néha. Azért érdemes végiggondolni.

Úszás közben van nálam egy fényképezőgép, mert ugye anélkül élő embert még nem láttunk fürdeni.

Aztán kell hozzá a háttérben a Badacsony körvonala és persze a vöröslő naplemente fénye. Amikor az ember már mindent beállított a masinán, és éppen nyomná meg a gombot, az expozíció előtt közvetlenül a semmiből beleugrik a képbe egy kutya, és mivel a gombot közben reflexszerűen megnyomjuk, a kép kifejezetten érdekes lesz. Ennyi az egész!  De mivel a lottó ötösre nagyobb az esély, minthogy ez összejöjjön, ezért jobban járunk, ha kicsit segítünk a szerencsének.

Természetesen szó sincs mázliról és véletlenről. Ez az egész jelenet pontos dramaturgia mentén lett megtervezve és kivitelezve, és mivel az időjárás erősen tréfás kedvében volt, ezért nem is sikerült egy nap alatt megcsinálni a képet, így másnap pótforgatást is tartottunk. Ha az ember kitalál egy ilyen képet, akkor mindenképpen kell hozzá egy olyan kutya, amelyik, ha nem is makulátlan neveltetésű, de nagyjából végrehajt bizonyos utasításokat, amik mentén oda lehet pakolni a háttérvilágítás elé.

Engedjétek meg, hogy bemutassam Royt, aki leginkább azért tűnt alkalmasnak a feladatra, mert nem irtózott a víztől, sőt!

Néha alig lehetett kikönyörögni belőle. Ez persze még nem jelenti azt, hogy Roy cimborális felkérésre egy meghatározott sávban fog szaladgálni előttem a vízben, de kedvenc labdájának dobálásával el lehetett érni, hogy nagyon sokadikra azt tegye, amit szerettem volna.

De ez még így is túl egyszerű, mert a távolságot sem lehetett megváltoztatni, lévén a hegy nem mozdul, még az én kedvemért sem, aztán meg idővel mindenem elzsibbad és/vagy lemerevedik, Gyuri, Roy gazdája pedig egyre nehezebben tudja a kutyát aktivitásra bírni. Roynak aztán elege is lett az egészből, kisétált a partra, lefeküdt a fűbe, és

onnan nézte, hogy mit akar a gazdi, meg egy idióta a vízben, kezében azzal a kattogó hülye vasdarabbal.

Bár ilyet nem szoktam, de a vizuális típusú olvasók kedvéért egy werkfotóval szemléltetem a jelenetet, amit oly sokszor ismételtünk meg, hogy pontos számot nem is tudnék mondani. És egyesek szerint ez nem is munka...

morpho-133720.jpg

Gyuri + Roy + morpho (Fotó/Forrás: morpho)

Aztán beborult az ég, a fények eltűntek, az eső eleredt, és abba kellett hagynunk az egészet, hogy másnap némi izomlázzal, ámde töretlen bizakodással folytassuk mindaddig, amíg a fények, a hegy és Roy együttállása a fenti képet eredményezte. Onnan a vízből vizsgálva, az adott pillanatban egyébként teljesen irrelevánsnak tűnt, hogy milyen tél várható 2021-ben. Bár lehet, hogy fakutyával is ki kéne próbálni ezt az egészet.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Fejléckép: Roy Balatonboglárnál (fotó/forrás: morpho)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.