Vizuál

KÉP-regény: Lángos, csillag

2022.11.18. 14:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a közelgő karácsony apropóján merengett el az ünnepet övező szokások közösségteremtő erejéről, az elmaradó díszkivilágításról.

Valamikor régen megkérdezte tőlem egy barátom, hogy nekem mit jelent a karácsony. Hosszas gondolkodás után azt bírtam kinyögni magamból, hogy pizza és forralt bor. Ezen akkor is meghökkentek, meg most így utólag is elég hülyén hangzik, bár sokat nem változott a véleményem, csak most már azt mondanám a pizza helyett, hogy kenyérlángos. Tudom, hogy igazándiból fenyőfát, gyerekkort, ajándékot és csillagszórót vagy halászlevet vártak volna tőlem, meg családi szeretetbombákat, amik átjárják a néplelket,

de nekem a közösségi élmény mindig erősebb volt.

A piacra járás, az alkudozás a fenyőfaárussal, meg persze a karácsonyi vásárok hangulata.

A kilencvenes évek elején minden decemberben kimentem Bécsbe a barátaimmal, mert akkor még ott volt a legközelebb olyan karácsonyi vásár, ami miatt megérte utazni kétszázötven kilométert. Sok vidám ember, ünnepi díszkivilágítás, sült gesztenye, forralt bor és frissen sült pizzaszeletek. Aztán amikor Magyarországon is elkezdődött a nagy karácsonyi vásározás, akkor már nem mentem Bécsbe, de Budapesten nem dívott a pizza, volt helyette kenyérlángos a forralt borhoz. Az ezredforduló környékén pedig a magyar városokba is megérkezett az ünnepi díszkivilágítás, és tulajdonképpen csak akkor vettem észre, hogy

abban különböztünk a nyugat-európai karácsonyi vásároktól, hogy ott minden fényárban úszott, nálunk meg nem.

Márpedig a hangulathoz kellett a díszkivilágítás is a karácsonyi színpad és a téli vásári hangulat mellé, mert valahogy így volt kerek a közösségi élmény.

Obudai_Promenad2013december-130242.jpg

Óbudai promenád 2013 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aztán elkezdtek a fővárosi kerületek is saját adventi rendezvényeket tartani, korcsolyapályával, kenyérlángossal és koncertekkel, meg persze csináltak hozzá díszkivilágítást is. Ugyanazt hozták, mint a bécsi Rathausplatz gigantikus adventi rendezvénysorozata, csak éppen kerületi lokálpatriótáknak, lokálpatrióta világítással. Na, ilyen az idén nem lesz. Mondhatni már megint nem lesz. Eddig a Covid-19 miatt maradtak sötétben karácsonykor a budapesti utcák, most meg azért, mert a kerületek nem tudják kigazdálkodni a villanyszámlát.

A jelenség egyébként korántsem magyar. Egész Európa-, sőt világszerte maradnak sötétben vagy csak biztonsági fények között a karácsonyi rendezvények, már ha egyáltalán megtartják őket. Fel lehetne akár úgy is fogni a dolgot, hogy legalább csökken a fényszennyezés és a karbonlábnyomunk, de azért valahogy nem tudok nem gondolni arra, hogy

közben Katarban november 20. és december 18. között labdarúgó-világbajnokságot rendeznek a sivatag közepén, több tízezres, légkondicionált stadionokban.

Sőt, idén februárban Pekingben rendeztek téli olimpiát. Műhavon. A hóágyúzás és a stadionnyi légkondi talán egy pöttyet több energiát emészt fel, és egy hangyányival nagyobb karbonlábnyomot hagy, mint a világ összes karácsonyi vásárja teljes fényárban egy évtized alatt.

Aztán mégis a lángos-csillag issza meg a forralt bor levét. Pedig én amúgy szeretem a focit.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Óbudai promenád 2013 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ingyenes jégpálya is várja a hamarosan nyíló Szent István téri karácsonyi vásár látogatóit

Kapcsolódó

Ingyenes jégpálya is várja a hamarosan nyíló Szent István téri karácsonyi vásár látogatóit

November 18-án nyílik a pesti Belváros két nagy karácsonyi vására, a Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas és a Szent István téri Advent Bazilika is. A z érdeklődőket mindkét helyszínen grandiózus karácsonyfa, gasztronómiai pontok és kézműves faházak várják.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.