Vizuál

KÉP-regény: Lemmy, a whisky és én

2021.11.26. 16:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a metálzene iránti távoli rajongásáról, és a Motörhead zenekar akkor még élő legendás basszusgitárosáról, Lemmyről ír. 

A minap jelentettek be néhányat a ’22-es Sziget fesztivál fellépői közül, ami egyrészt azért örvendetes, mert úgy tűnik, hogy két év kihagyás után végre megrendezik a fesztivált, másrészt pedig eszembe jutott egy különös ivászat a Szigeten, ami erősen kilógott a többi átlagos, szigetes berúgás közül. 1997-ben ugyanis Lemmyvel, a Motörhead akkor még élő legendájával, a metálbasszerosok koronázatlan királyával ittuk szénné magunkat. Egyébként egészen könnyen ment.

Van olyan világsztár, akivel szívesebben ittam volna le magam, de egy huszonéves fotográfus azért ne legyen válogatós, fogadja el, amit éppen dob a gép. Eredetileg egy interjú erejéig találkoztunk volna vele, de GNL kolléga valamiért nem érkezett meg a helyszínre. A dolog fura volt, mert ilyen még sosem fordult elő korábban, de mivel akkor még nem volt mindenki zsebében három okostelefon, nem igazán tudtam kideríteni, hogy mi történt.

Lemmy viszont, interjú nem lévén, arra gondolt, hogy üssük el az időt valahogy, hiszen ő már rákészült a beszélgetésre, ami, ugye, ivászatot is jelent.

Ráadásul már az elején közölte, hogy a cechet ő állja, a fizetést mindenki felejtse el! Ez nem igazán érdekelt, viszont az már sokkal inkább, hogy együtt kocsmázhattam a klasszikus metálkorszak emblematikus ikonjával! Becsatlakozott még egy amerikai road és egy magyar szervező, és végül így négyesben rúgtunk be. Nem kicsit, hanem nagyon. Sokszor elmeséltem ezt metálkedvelő cimboráimnak, de egy idő után annyira utáltak miatta, hogy idővel inkább meg sem említettem, ha a Motörhead szóba került. Sosem voltam egy megveszekedett Motörhead rajongó, de azért bírtam a brigádot. Főleg a nyolcvanas évek nagy metálkorszakában. A nyers zúzda valahogy őszintébbnek tűnt, mint a maníros hamburgerrock. Amit egyébként azért hívnak így, mert elméletben keményrock ugyan, de annyira ügyes dallamvezetésbe csomagolták, hogy akár egy plázában is szólhat a rádióból. Meg hát egyáltalán, szólhat a rádióból.

Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy a Motörhead sosem szólt semmilyen kereskedelmi rádióból.

Volt egy osztálytársam még az általános iskola vége felé, aki intravénásan adagolta magának a metálzenét, és rajta keresztül talált meg a Motörhead, a Metallica, az Iron Maiden meg a Scorpions. Bár a későbbiekben mindegyik zenekar tagjaival találkoztam, de mégis Lemmy Kilmister a Motörhead énekes basszusgitárosa, a metálzene és az alkoholisták ikonikus legendája tette rám a legnagyobb hatást. Legalábbis, ami az itt keretezett zenészek színpadon kívüli teljesítményét illeti. Pedig a kocsmázásból tulajdonképpen csak annyira emlékszem, hogy ittunk és ittunk, és beszélt, és fogalmam sincs, mit mondott, szerintem neki sem volt, de megint egy kör, megint egy kör, és a végén már csak annyit mondott a backstage pincére, hogy még egy kört Lemmyéknek. Aztán már azt se, mert Lemmy széles vigyorral kikérte a wiskys üveget az asztalra.

Lemmy97-155525.jpg

Lemmy, 1997. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Nem tudom már, hány wiskyt ittunk meg. Olyan tíz körülre saccolnám. Mármint fejenként. Eleinte még képben voltam, de aztán kezdett elszállni a helyszín, aztán a jelenlévők, végül szabadjára engedtem az egész szituációt. Arra még emlékszem, amikor azon kezdtem töprengeni, hogyan fogom este lefényképezni a Motörhead koncertet, ha este hatkor már fel sem tudok állni az asztaltól. A dolog furcsasága, hogy az egyáltalán nem jutott eszembe, hogy Lemmy hogy fog este játszani. Egyébként aznap jöttem rá, hogy ez a fickó tényleg nagyon tud valamit, mert úgy ment fel a színpadra és úgy nyomta le a bulit, hogy a másnap megjelenő kritikákat végigolvasva sok mindenre felhívták a figyelmemet, amit nem vettem észre, de hogy Lemmy csontrészeg lett volna, az senkinek sem tűnt fel. Pedig az volt. Ja, igen! Utóbb kiderült, hogy GNL kolléga azért nem jutott ki a Szigetre, mert már korábban megpróbált ráhangolódni a Lemmyvel esedékes randevúra, és ez olyan jól sikerült, hogy végül keresztül húzta a személyes találkozás lehetőségét. Ez egyébként tűpontosan mutatja, hogy milyen lelkiismeretesen készültünk fel egy-egy interjúra!

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.