Vizuál

KÉP-regény: Lemmy, a whisky és én

2021.11.26. 16:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a metálzene iránti távoli rajongásáról, és a Motörhead zenekar akkor még élő legendás basszusgitárosáról, Lemmyről ír. 

A minap jelentettek be néhányat a ’22-es Sziget fesztivál fellépői közül, ami egyrészt azért örvendetes, mert úgy tűnik, hogy két év kihagyás után végre megrendezik a fesztivált, másrészt pedig eszembe jutott egy különös ivászat a Szigeten, ami erősen kilógott a többi átlagos, szigetes berúgás közül. 1997-ben ugyanis Lemmyvel, a Motörhead akkor még élő legendájával, a metálbasszerosok koronázatlan királyával ittuk szénné magunkat. Egyébként egészen könnyen ment.

Van olyan világsztár, akivel szívesebben ittam volna le magam, de egy huszonéves fotográfus azért ne legyen válogatós, fogadja el, amit éppen dob a gép. Eredetileg egy interjú erejéig találkoztunk volna vele, de GNL kolléga valamiért nem érkezett meg a helyszínre. A dolog fura volt, mert ilyen még sosem fordult elő korábban, de mivel akkor még nem volt mindenki zsebében három okostelefon, nem igazán tudtam kideríteni, hogy mi történt.

Lemmy viszont, interjú nem lévén, arra gondolt, hogy üssük el az időt valahogy, hiszen ő már rákészült a beszélgetésre, ami, ugye, ivászatot is jelent.

Ráadásul már az elején közölte, hogy a cechet ő állja, a fizetést mindenki felejtse el! Ez nem igazán érdekelt, viszont az már sokkal inkább, hogy együtt kocsmázhattam a klasszikus metálkorszak emblematikus ikonjával! Becsatlakozott még egy amerikai road és egy magyar szervező, és végül így négyesben rúgtunk be. Nem kicsit, hanem nagyon. Sokszor elmeséltem ezt metálkedvelő cimboráimnak, de egy idő után annyira utáltak miatta, hogy idővel inkább meg sem említettem, ha a Motörhead szóba került. Sosem voltam egy megveszekedett Motörhead rajongó, de azért bírtam a brigádot. Főleg a nyolcvanas évek nagy metálkorszakában. A nyers zúzda valahogy őszintébbnek tűnt, mint a maníros hamburgerrock. Amit egyébként azért hívnak így, mert elméletben keményrock ugyan, de annyira ügyes dallamvezetésbe csomagolták, hogy akár egy plázában is szólhat a rádióból. Meg hát egyáltalán, szólhat a rádióból.

Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy a Motörhead sosem szólt semmilyen kereskedelmi rádióból.

Volt egy osztálytársam még az általános iskola vége felé, aki intravénásan adagolta magának a metálzenét, és rajta keresztül talált meg a Motörhead, a Metallica, az Iron Maiden meg a Scorpions. Bár a későbbiekben mindegyik zenekar tagjaival találkoztam, de mégis Lemmy Kilmister a Motörhead énekes basszusgitárosa, a metálzene és az alkoholisták ikonikus legendája tette rám a legnagyobb hatást. Legalábbis, ami az itt keretezett zenészek színpadon kívüli teljesítményét illeti. Pedig a kocsmázásból tulajdonképpen csak annyira emlékszem, hogy ittunk és ittunk, és beszélt, és fogalmam sincs, mit mondott, szerintem neki sem volt, de megint egy kör, megint egy kör, és a végén már csak annyit mondott a backstage pincére, hogy még egy kört Lemmyéknek. Aztán már azt se, mert Lemmy széles vigyorral kikérte a wiskys üveget az asztalra.

Lemmy97-155525.jpg

Lemmy, 1997. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Nem tudom már, hány wiskyt ittunk meg. Olyan tíz körülre saccolnám. Mármint fejenként. Eleinte még képben voltam, de aztán kezdett elszállni a helyszín, aztán a jelenlévők, végül szabadjára engedtem az egész szituációt. Arra még emlékszem, amikor azon kezdtem töprengeni, hogyan fogom este lefényképezni a Motörhead koncertet, ha este hatkor már fel sem tudok állni az asztaltól. A dolog furcsasága, hogy az egyáltalán nem jutott eszembe, hogy Lemmy hogy fog este játszani. Egyébként aznap jöttem rá, hogy ez a fickó tényleg nagyon tud valamit, mert úgy ment fel a színpadra és úgy nyomta le a bulit, hogy a másnap megjelenő kritikákat végigolvasva sok mindenre felhívták a figyelmemet, amit nem vettem észre, de hogy Lemmy csontrészeg lett volna, az senkinek sem tűnt fel. Pedig az volt. Ja, igen! Utóbb kiderült, hogy GNL kolléga azért nem jutott ki a Szigetre, mert már korábban megpróbált ráhangolódni a Lemmyvel esedékes randevúra, és ez olyan jól sikerült, hogy végül keresztül húzta a személyes találkozás lehetőségét. Ez egyébként tűpontosan mutatja, hogy milyen lelkiismeretesen készültünk fel egy-egy interjúra!

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.