Vizuál

KÉP-regény: Létrával az égbe

2022.10.28. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különleges, spanyolországi temetőbe kalauzol.

A Costa Braván nyaraltam idén nyáron, és a hotel tetején volt egy sky bar. Ha valaki véletlenül nem tudná, ez a szálloda tetőteraszán egy jakuzzival, medencével és napágyakkal körberakott koktélozóhely, közepén egy bármixerrel, aki némi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe szervírozza a Long Islandet meg a Bloody Maryt. Azt most hirtelen nem értem, hogy miért járnak az emberek negyven fokban a tetőre koktélozni, de a folyosó végén,

ahonnan az én szobám nyílt, könnyen elérhető volt a hely a tűzlétrán, amely az épületen kívül haladt, és rajtam kívül egyetlen hülye turista sem használta.

Így aztán délelőttönként pillanatok alatt fel lehetett ugrani a tetőre és betolni egy hideg sört. Az egyik alkalommal volt nálam egy Gaudí munkásságát taglaló könyv, és azt olvasgatván a bármixer megszólított.

Á, látom, érdeklik a művészetek! Akkor mindenképpen menjen el a modernista temetőbe, az magának tetszeni fog!

Modernista temető Lloret de Marban, a Costa Brava közepén? Először azt hittem, hogy poén, de amikor a forma elkezdte magyarázni az útvonalat, nyilvánvalóvá vált, hogy tényleg van itt egy szokatlannak tűnő temető. Miközben ezt felvázolta, közben be is zárt, pedig ittam volna még egy sört, de hát a szieszta az szieszta. Viszont a temetőre kíváncsi voltam, ezért kicsit utánanéztem.

Túl sok infót ugyan nem találtam, de a lényeg nagyjából annyi, hogy 1896-ban kezdték el építeni, és 1901-ben nyílt meg.

A síremlékek építészeti stílusa tényleg Gaudít idézi. A kriptákon található faragott szobrok vagy a sírkövek csiszolt márványlapjai valódi mesterművek.

A síremlékeket a kor ismert katalán szobrászai készítették, és egy tengerparti mediterrán kisvárosban olyannyira meghökkentő és oda nem passzoló az egész jelenség, mintha a Házsongárdi temető mondjuk Balatonfüreden lenne, a Tagore sétány mellett.

A sírkert déli szomszédságában a település egyik legnagyobb szállodája figyel, bár arra ügyeltek, hogy a szobák lehetőleg ne a temetőre nézzenek. Megmondom őszintén, nem szokott problémát jelenteni, hogy melyik fotót válasszam a KÉP-regényekhez, de ez most különösen nehéz ügy volt, ugyanis ennek a temetőnek legalább három, egymástól teljesen különböző arca van.

A gazdag nemesi- és kereskedőcsaládok monumentális kriptái és a hozzájuk tartozó szobrok a sírkert közepén állnak, ez az egész tényleg a katalán modernizmus stílusában épült.

Aztán vannak kis, házikószerű egyenkripták egymás mellett a városi polgárságnak, jellemzően mór építészeti hatásokkal. A harmadik rész a legalacsonyabb jövedelműek „egyszemélyes” falüregekbe kialakított koporsóhelyeiből áll, melyeket egyedi márványlapokkal zártak le. Végül ezt választottam, mert egyedül ez okozott bennem némi dilemmát.

ModernistatemetoLloretdeMarban-133320.jpg

Modernista temető Lloret de Marban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ez nem urnatemető, olyan itt nincs, ezért a legfölső sorban már három, négy méter magasan vannak a sírok. Azon töprengtem, hogy vajon hogyan viszik fel oda a virágokat és a mécseseket? Mert szemmel láthatóan felviszik valahogy.

Aztán az egyik oldalfalnál felfedeztem a speciális létrát, amit oda lehet gurítani a mindenhol teljesen akadálymentesített temető bármelyik falához.

Bár olyat is láttam, hogy valaki hozta otthonról a saját alumíniumlétráját. Azért mostanság, amikor a halottak napja miatt elég nagy lehet arrafelé is a jövés-menés, kíváncsi lennék az egy négyzetméterre jutó létrák számára, meg arra, hogy miként róják le kegyeletüket a felső két sorban lévő sírokhoz egyszerre érkezők. Legalábbis érdekes jelenség lehet, majd egyszer ősszel is arra járok, és lefényképezem.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Modernista temető Lloret de Marban (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.
Vizuál ajánló

Jó hír a dokumentumfilmek szerelmeseinek: januárban jön a 9. BIDF

Január 21. és 29. között rendezik meg a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF), amelyen mintegy kétszáz vetítéssel, sokszoros díjnyertes, a valóságot a művészettel ötvöző filmekkel várják a közönséget.
Vizuál ajánló

Banksy engedély nélküli kiállítása látható Bécsben

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely most Bécsben látható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.
Vizuál gyász

Tragikus körülmények között elhunyt Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv színésze

Feltehetően drogtúladagolás miatt vesztette életét a színész, akinek holttestét egy autóból dobták ki New Yorkban, egy gyárépület közelében. A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a térfigyelő kamerák felvételei alapján. Vallelonga 60 éves volt.
Vizuál kritika

Az érem két oldala – kritika A veszélyes lehet a fagyi című filmről

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje látszólag egy ikerpár problémás kapcsolatáról szól, azonban mélyebbre tekintve ennél jóval sokrétűbb alkotásról van szó. Abszurd doppelgänger-történetként, illetve hétköznapi életválságokkal foglalkozó, szociális drámaként éppúgy megállja a helyét.