Vizuál

KÉP-regény: Létrával az égbe

2022.10.28. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különleges, spanyolországi temetőbe kalauzol.

A Costa Braván nyaraltam idén nyáron, és a hotel tetején volt egy sky bar. Ha valaki véletlenül nem tudná, ez a szálloda tetőteraszán egy jakuzzival, medencével és napágyakkal körberakott koktélozóhely, közepén egy bármixerrel, aki némi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe szervírozza a Long Islandet meg a Bloody Maryt. Azt most hirtelen nem értem, hogy miért járnak az emberek negyven fokban a tetőre koktélozni, de a folyosó végén,

ahonnan az én szobám nyílt, könnyen elérhető volt a hely a tűzlétrán, amely az épületen kívül haladt, és rajtam kívül egyetlen hülye turista sem használta.

Így aztán délelőttönként pillanatok alatt fel lehetett ugrani a tetőre és betolni egy hideg sört. Az egyik alkalommal volt nálam egy Gaudí munkásságát taglaló könyv, és azt olvasgatván a bármixer megszólított.

Á, látom, érdeklik a művészetek! Akkor mindenképpen menjen el a modernista temetőbe, az magának tetszeni fog!

Modernista temető Lloret de Marban, a Costa Brava közepén? Először azt hittem, hogy poén, de amikor a forma elkezdte magyarázni az útvonalat, nyilvánvalóvá vált, hogy tényleg van itt egy szokatlannak tűnő temető. Miközben ezt felvázolta, közben be is zárt, pedig ittam volna még egy sört, de hát a szieszta az szieszta. Viszont a temetőre kíváncsi voltam, ezért kicsit utánanéztem.

Túl sok infót ugyan nem találtam, de a lényeg nagyjából annyi, hogy 1896-ban kezdték el építeni, és 1901-ben nyílt meg.

A síremlékek építészeti stílusa tényleg Gaudít idézi. A kriptákon található faragott szobrok vagy a sírkövek csiszolt márványlapjai valódi mesterművek.

A síremlékeket a kor ismert katalán szobrászai készítették, és egy tengerparti mediterrán kisvárosban olyannyira meghökkentő és oda nem passzoló az egész jelenség, mintha a Házsongárdi temető mondjuk Balatonfüreden lenne, a Tagore sétány mellett.

A sírkert déli szomszédságában a település egyik legnagyobb szállodája figyel, bár arra ügyeltek, hogy a szobák lehetőleg ne a temetőre nézzenek. Megmondom őszintén, nem szokott problémát jelenteni, hogy melyik fotót válasszam a KÉP-regényekhez, de ez most különösen nehéz ügy volt, ugyanis ennek a temetőnek legalább három, egymástól teljesen különböző arca van.

A gazdag nemesi- és kereskedőcsaládok monumentális kriptái és a hozzájuk tartozó szobrok a sírkert közepén állnak, ez az egész tényleg a katalán modernizmus stílusában épült.

Aztán vannak kis, házikószerű egyenkripták egymás mellett a városi polgárságnak, jellemzően mór építészeti hatásokkal. A harmadik rész a legalacsonyabb jövedelműek „egyszemélyes” falüregekbe kialakított koporsóhelyeiből áll, melyeket egyedi márványlapokkal zártak le. Végül ezt választottam, mert egyedül ez okozott bennem némi dilemmát.

ModernistatemetoLloretdeMarban-133320.jpg

Modernista temető Lloret de Marban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ez nem urnatemető, olyan itt nincs, ezért a legfölső sorban már három, négy méter magasan vannak a sírok. Azon töprengtem, hogy vajon hogyan viszik fel oda a virágokat és a mécseseket? Mert szemmel láthatóan felviszik valahogy.

Aztán az egyik oldalfalnál felfedeztem a speciális létrát, amit oda lehet gurítani a mindenhol teljesen akadálymentesített temető bármelyik falához.

Bár olyat is láttam, hogy valaki hozta otthonról a saját alumíniumlétráját. Azért mostanság, amikor a halottak napja miatt elég nagy lehet arrafelé is a jövés-menés, kíváncsi lennék az egy négyzetméterre jutó létrák számára, meg arra, hogy miként róják le kegyeletüket a felső két sorban lévő sírokhoz egyszerre érkezők. Legalábbis érdekes jelenség lehet, majd egyszer ősszel is arra járok, és lefényképezem.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Modernista temető Lloret de Marban (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Vizuál ajánló

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.