Vizuál

KÉP-regény: Londoni álom

2022.03.25. 16:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, hogyan lepte meg a londoni rendőröket egy szivárványszínű tünemény.

Ez a kép ékes bizonyítéka, hogy a londoni rendőrséget is érhetik váratlan események, olyanok, amit tuti, hogy nem elemeztek ki részletesen a kiképzésen. Bár a váratlanságban lehet, hogy csak félig van igazam, hiszen

egyikük pont olyan merő unalommal szemléli a színes szürreált, mint egy átlagos zsebtolvajt, de a kollégája szemmel láthatóan meghatottan hazagondol.

Pedig ez is ugyanolyan unalmas napnak indult, mint a többi, erre tessék! Van itt a gyermeki rácsodálkozástól kezdve az angol hidegvéren át minden, ami csak belefér egy londoni rendőr lelkivilágába.

A kép teljesen véletlenül készült, eredetileg csak a rendőröket akartam lefényképezni, aztán a semmiből megjelent egy nagy színes izé, én meg reflexből megnyomtam a gombot. Csak utólag vettem észre, hogy egy hatalmas szappanbuborékot fújt oda a szél.

Most már csak az a kérdés: miként kerül egy hatalmas szappanbuborék a londoni rendőrök orra elé? Jellemzően nyilván sehogy, erősen szürreális az egész, de azért erre is van tudományos magyarázat

A Covid-lezárásokat végre Londonban is feloldották, a kiürült utcák lassan megtelnek emberekkel, kezdenek visszaszivárogni a turisták, és minden, ami velük együtt jár.

Megnyitottak a streetfood-árusító helyek, újra van piac Notting Hillben, a Portobello Roadon, és a múzeumok is fogadják a látogatókat.

Lassan beindul a város, és ezzel együtt visszatértek az utcákra a bubble man brigádok. A buborékos fiúk már úgy tartoznak hozzá Londonhoz, mint a Big Ben vagy a Tate Modern. A nagyüzemi, köztéri óriás szappanbuborék-gyártás egy igen népszerű és meglehetősen könnyen elsajátítható turistacsalogató módszer. Éjjel-nappal lehet tolni, végülis

nem egy nagy mutatvány, csak szappan és víz, meg nagy műanyag karikák kellenek hozzá, aztán ki lehet tenni a kalapot.

Nem igényel sem kézügyességet vagy hangszeres tudást, sőt még énekelni sem kell tudni hozzá.

Először Amerikában, Woodstockban láttam ilyet még 1994-ben, de akkor még nem volt jellemző az európai nagyvárosokra. Azóta már lassan minden sarkon látni egy bubble mant. A húzás ügyes, mert a gyerekek imádják, ahogy szaladgálnak a nagy buborékok után, a szülők meg előbb-utóbb szórnak a kalapba némi aprót. Egyébként én bírom ezeket az arcokat, jellemzően vicces külsejű fiatal srácok, akik színes buborékokba öltöztetik a tompán szürke, unalmas utcákat is.

RendorokLondonban-160407.jpg

Rendőrök Londonban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Na, egy ilyen óriási buborékot fújt oda a szél, csak nem tudom, hogy honnan, mert nem láttam a közelben egyetlen buborékos embert sem. Aztán kiderült, hogy mégis volt egy, vagy száz méterre a rendőröktől. Tulajdonképpen az egész Trafalgar teret keresztülrepülte ez a buborék anélkül, hogy elillant volna. Olyan volt, mintha álmodtuk volna az egészet.

Az ilyen álmodozós, meghökkentő mesében csak az a rossz, hogy a végén mégiscsak kipukkad az egész.

Kár érte. Azért még halványan felhívnám a figyelmet, mintegy a jelenkor lenyomataként az előtérben áthaladó, behunyt szemmel zenét hallgató fiatalemberre, aki már észre sem veszi az élet apró csodáit. Még szerencse, hogy nálam volt egy fényképezőgép.

Fejléckép: Rendőrök Londonban (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál Film

Ukrajna árnyékában - Ma kezdődik a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kezdődő fesztivál hivatalos programjában 21 film versenyez az Arany Pálmáért. Az évfordulós seregszemlét három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg, és a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek.
Vizuál ajánló

A fény, a hang és a művészet labirintusa - Cinema Mystica a Margitszigeten

Magyarország első immerzív, digital art kiállítását május 13. és június 5. között rendezik meg a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. Az új médiumokat felvonultató tárlat egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig