Vizuál

KÉP-regény: Londoni piknik

2022.10.21. 15:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a piknikezésen mint életformán és a kulturális lehetőségeken tűnődött.

Teljesen mindegy, hogy ki lakik a Buckingham-palotában, Londonban semmi sem változik. Legalábbis vizuálban vizsgálva. A St. James’s Parkban évtizedek óta pontosan ugyanúgy tolják a BLT szendvicset és küldik utána a whiskyt, és szemmel láthatóan ezzel jól el is vannak. Sokan csinálják azt, hogy mozi vagy színház előtt beiktatnak egy laza pikniket, mintegy megalapozva az előadás okozta esetleges katarzisnak.

Ezt egyébként mindig is irigyeltem a britektől,

mármint ezt a szemléletet, hogy a hagyománytisztelet és az aktuális kulturális áramlatok nem zárják ki egymást.

Miért is tennék? Mert amúgy ihatnának két felvonás közt is whiskyt a színházi büfében, de ez így, a Buckingham-palota tövében valahogy mégis más. Budapesten akkor lehetett ilyen képeket csinálni, amikor a covid alatt bezártak a kocsmák, és az emberek, a közösségi élmények után kutatva, a parkokba jártak sörözni vagy borozni. Sőt, volt, aki megadta a módját, és vitte a poharakat is. A különbség csak annyi, hogy ezt muszájból csinálták, és nem ültek be utána egy előadásra. Hát, azt mostanság se nagyon fognak.

A tél közeledtével Európa-szerte sorban zárnak be a kulturális intézmények, mert nem tudják kigazdálkodni az energiaszámlákat,

a nézők meg nem tudják kifizetni a többszörös jegyárakat. Ez, mondjuk, a londoniakat annyira nem érinti, mert a meleg óceáni levegőben máshogy élik meg a belépők árképzését, mint a közép-európai országok gázszagú valóságában.

Nem is olyan rég keseregtem, hogy milyen szörnyű, hogy a járvány miatt nincsenek kulturális események, és amíg a zenészek megtanulják, hogy milyen érzés pizzafutárnak lenni, addig a társadalmak zenére, mozira vagy képzőművészetre fogékony rétege, jobb híján, lassan belefullad a gomba módra szaporodó streamingszolgáltatók sorozattengerébe.

Erre most az van, hogy alig két évvel később, már megint ugyanaz a helyzet, azzal a különbséggel, hogy nem kell maszkot hordani.

A művészmozik és a színházak most is bezárnak, az éttermek és a sportlétesítmények dettó.

Viszont az agyunkat nem tudjuk, és nem is akarjuk bezárni márciusig, mert lassan beleőrülünk a sötétségbe. Sőt, van egy komplett generáció, akinek teljesen ellopják a fiatalságát, akik csak nyomokban ismerik meg az egyetemi bulik és a karácsonyi vásárok hangulatát. Az elmúlt négy évben volt itt minden: covid miatt lezárt klubok, őrült időjárás miatt elmaradt szabadtéri koncertek, most meg az elszálló energiaárak miatt télire a rolót lehúzni kényszerülő mozik és színházak. Ennyi idő alatt van, aki lassan elvégzi a középiskolát!

LondonStJamessPark-150955.jpg

Piknikezők a londoni St. James’s parkban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Azon morphondíroztam (bocs), hogy ki kéne találni valami olyan kulturális tevékenységet, ami független a járványoktól, a klímakrízistől és az inflációtól. De mivel mindig a streaminghez keveredtem vissza, eszembe jutottak a parkokban piknikező britek. Lehet, hogy ők már alkalmazzák a megoldást évszázadok óta?

Lehet, hogy a közösségi élményhez nem is feltétlenül kell kulturális esemény, hanem elég egy pad, a szendvics és a whisky a St. James’s Parkban?

Függetlenül attól, hogy mi megy a mozikban, és hogy ki lakik éppen a Buckingham-palotában?

Momentán egyébként senki, mert felújítják az egészet. A király is biztos valamelyik parkban piknikezik Kamillával. Ráadásul a britek olyan szintre fejlesztették már ezt a műfajt, hogy a törzspiknikezőknek emlékpadokat állítanak. A képen látható pad hátulján lévő felirat magyarul így hangzik:

Margaret McLean (1926-2009) emlékére, aki negyven évig élvezhette ezt a parkot a családjával együtt.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Piknikezők a londoni St. James’s parkban (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.