Vizuál

KÉP-regény: Lövésem volt

2019.12.13. 14:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen volt, amikor majdnem lelőtték.

Máris lelövöm a poént, merthogy majdnem engem lőttek le, ami, annak ellenére, hogy nincsenek a lelövésemmel kapcsolatban komoly tapasztalataim, azért nem hangzik igazán jól. Mindjárt itt van a lövés hangja például, ami, ha elég közel van hozzá a kósza fotográfus, akkor kifejezetten barátságtalan tud lenni. De a móka fokozható, ha az ember a golyó becsapódását is közelről szemléli. Ráadásul a majdnem lelövésemre teljesen váratlanul került sor. Reggel, amikor felébredtem, még semmi jelét nem tapasztaltam annak, hogy pár órával később majdnem le fognak lőni. Sőt, egész jól indult a nap, tükörtojás, narancslé, csokis fánk, meg egy fél unikum, úgy zárásként, nehogy elmenjen a kedvem a magyar sajtó jéghideg profizmusától. Egyébként ez az anomália unikum nélkül is jelen van, csak akkor nem figyelek rá annyira oda.

Szóval, a majdnem lelövésem úgy indult, hogy elküldtek egy lőgyakorlatra a Köztársasági Őrezred Honvéd utcai székházába, annak is a pincéjébe. Ott volt a lőtér, pont olyan, mint amilyen a Műegyetemen is volt, ahol 2006-ban három tűzoltó vesztette életét, mert kigyulladt a golyófogó fal. A Köztársasági Őrezred 2012-ig nagyjából a honvédség meg a TEK feladatait végezte, védte a politikusokat meg a kiemelt intézményeket és biztosította a nagy állami rendezvényeket. Nagy ritkán tartottak bemutatókat a sajtónak: bombakeresgélést, terrorakció szimulációt vagy lövészetet. Ezzel eddig nem is lett volna semmi baj, csak hát, az újságíró is volt valamikor gyerek, és ha megengedik neki, hogy a vízi pisztolyt Magnumra, meg Parabellumra cserélje, akkor pont úgy fog vele játszadozni, mint a vízi stukkerrel anno. Márpedig itt megengedték a média igen tisztelt képviselőinek, hogy ők is lőhetnek célba párat, aminek gyakorlati részét képezte az én majdnem lelövésem is.

Loter-144435.jpg

Lővés (Fotó/Forrás: Morpho, Hegedűs Ákos)

Az első sorozat után mindenkivel lerakatták a pisztolyt egy asztalra, és csak utána lehetett megnézni a lőlapokat a terem másik végében. Mondjuk, nem nagyon volt mit nézni rajtuk, mert kevesen találták el bárhol is a céltáblát, de hát, azért ne várjuk el egy újságírótól, hogy sorba tolja az érintő tízeseket. Mindössze az ócska altesti poénok mentek, hogy otthon ki mindenki mennyivel jobban tüzel marokfegyverrel, meg egyébként is az újságíró jellemzően felelőtlen. Ezért (is) újságíró és nem mondjuk klímakutató.  De azt azért elvárhatnánk tőle, hogy ha emberek vannak a lőtér másik végén, akkor ne lövöldözzön! Valami idióta nem volt teljesen elégedett az eredményével, visszasétált a lőállásba és elkezdett tüzelni felénk. Ott és akkor éreztem először, hogy nem mindegy, hogy az ember a lőtér melyik végén áll! Az első lövés nagyjából fél méterre tőlem csapódott a falba, két céltábla közé. A forma lőteljesítménye, úgy látszik, nem javult látványosan, de a teljesítmény összképe végül nem alakult ki, mert azonnal hárman vetették magukat a lövöldöző kollégára és miközben leordították a fejét, kikísérték a teremből.

A parancsnok sajnálkozott, hogy hát ez neki milyen kellemetlen, meg hogy meghívnak egy sörre, csak ha lehet, ezt ne írjuk meg. Mi nem is írtuk, de a lövöldöző kolléga olyannyira méltánytalannak gondolta, ahogy vele bántak, hogy simán megírta az egészet. A hülyéje! Mindössze azt felejtette ki, hogy majdnem lelőtt engem, gondolom véletlenül. De hát, ha a valakinek lövése sincs valamihez, annak súgni sem lehet, ez tiszta sor. Az egészben, az a legelgondolkodtatóbb, hogy akkor mi van, ha az a golyó további ötven centit téved? Akkor két sörre hívnak meg, hogy ezt ne írjuk meg? Mindenesetre ezt a posztot most nem olvastátok volna el, az biztos.

Fejléckép: Lövés (Fotó: Morpho, Hegedűs Ákos)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rekordáron kelhet el egy Da Vinci-rajz

Akár 12 millió font, azaz közel 4,9 milliárd forint is lehet annak Leonardo da Vinci-grafikának a leütési ára, melyet idén nyáron bocsátanak árverésre – tudatta az MTI.
Vizuál hír

Életműdíjat kap Julie Andrews

A többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő tiszteletére november 11-én gálát rendeznek Los Angelesben, az Amerikai Filmintézet (AFI) ezzel fejezi ki nagyrabecsülését a 85 éves színésznő előtt.
Vizuál ajánló

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.
Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.