Vizuál

KÉP-regény: Majom

2022.11.04. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy agavéba karcolt írás kapcsán a Föld jövőjéről, illetve arról elmélkedett, vajon miért akarnak az emberek minden áron nyomot hagyni maguk után.

Én nem tudom, hogy miért, de vannak emberek, akik mindenképpen nyomot akarnak hagyni maguk után. Ráadásul ezt úgy csinálják, hogy közben nem érdekli őket a bolygó meg a világ. Lehet persze, hogy az adott pillanatban ez tök jó ötletnek tűnik, de hosszútávon biztosan nem az. Láttam már sok mindent, hídra akasztott lakatokat meg összefirkált fakérgeket.

De ez az agavé, ez új volt nekem is.

Barcelonában jött szembe velem, elsőre annyira meghökkentett, hogy nem is akartam elhinni. Ezt mégis miért? Aztán eltöprengtem a dolgon és rájöttem, hogy az emberi kapcsolatok sokkal erősebbek annál, mint hogy ezt én egy irkafirkából meg tudjam ítélni. Úgyhogy lefényképeztem, de ez volt életem egyik legrosszabb fotós emléke. Be kellett mászni a levek közé, amik össze-vissza szurkáltak, és közben azon gondolkodtam, hogy

miért is csinálom most ezt?

Jellemzően azt szokták írni a szerelmesek, hogy love, meg hogy Steve & Alice, de itt valahogy nem volt értelmezhető, hogy mire is gondolhatott a költő.

Majom-133010.jpg

Majom (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Érdekes, de ez sosem fordul meg senki fejében, hogy közben hazavág egy növényt. Lehet persze, hogy az ismeretlen szerzőnek az agavét meglátva eszébe jutott az a kicsit szétmállott szív ott, a kerti fenyőfa törzsén, amit a nagyanyja szerint még a nagyapja vésett bele oda egyszer nagyon régen. És ahogy belekezdett az M betűbe, elragadta az ősi érzés, hogy egy élőlénybe vési bele, mint egy sebet, és az adott pillanatban arra gondolhatott, hogy így kommunikáltak az ősemberek is. Én sem berek, te sem bersz, ősember.

Egyébként meg nem ártana, ha belegondolna az emberiség, hogy ezt így nem kéne.

Valahogy jó lenne tudni, hogy nem vagyunk majmok, hogy nem tesszük tönkre a környezetet, mert az nem jó.

Nem kéne erdőt sem irtani, meg telenyomni a légkört széndioxiddal. Most már csak azt nem tudom, hogy mi legyen a grafomán arcokkal, akik mindenképpen nyomot akarnak hagyni. Mert azért ebben is van valami. Mondjuk, ki lehetne rakni egy matricát, vagy ilyesmi. Az égre is szoktak rajzolni, de az nem marad meg, csak egy rövid ideig, meg repülőgép is kell hozzá. Tudom, hogy nem lehet mindenki aviátor, de azért el lehetne gondolkodni a Föld jövőjén.

Valahogy ilyenkor mindig azon filózok, hogy mit lehetne kezdeni ezzel az egész jelenséggel, valahogy megpróbálom értelmezni a majmokat és megpróbálok átlendülni azon, hogy én csak a fényképész vagyok. Pont, mint egy postás. Kiviszem a leveleket, de nem én írom őket.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Majom (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.