Vizuál

KÉP-regény: Majomparádé

2021.03.13. 12:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal amiatt panaszkodik, hogy a természetvédők ajánlása szerint nem érdemes túl közel merészkedni a vadon élő majmokhoz.

Olvasom, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) arra kéri tudóstársaikat, hogy „ne készítsenek több cuki videót és képeket, ahol majmokkal pózolnak, szelfiznek, pacsiznak és haverkodnak.” Minderről egy közleményt is kiadtak, kihangsúlyozva, hogy a jövőben a cukiskodásra hajlamos kutatók, tudósok, PhD-s diákok és más, a majmok közelébe kerülő embertársaik tartsák a tisztes távolságot az állatoktól. A közösségi médiában látható „cuki majmos” videókat látva az emberek elkezdtek rá vágyakozni, hogy ők nekik is legyen ilyen vagy olyan kis majmuk.

„Mindez jelentős veszélyt jelent a majmok túlélésére nézve, mert az emberek emiatt házi kedvencként tekintenek a majmokra, és a vadonban való túlélésükre ez negatív befolyással van”

– állítja Brian Hare, a Duke egyetem antropológusa.

Minden elismerésem Brian Harenak, aki bizonyára kitűnő munkát végez a majmok túlélése érdekében és mindent elkövet, hogy cukiskodó tudóstársait visszatartsa a majmok ölelgetésétől, amit leginkább onnan látni, hogy kifolynak az internetből Dr Hare majmokkal közös szelfijei. De azért jobban belegondolva, Dr. Haretól függetlenül is ez az egész úgy hülyeség, ahogy van. Ez egyébként nem az én véleményem, hanem azoké az embereké, akik napi kapcsolatban állnak a majmokkal, és mondjuk, nem azért mert tudományos alapon vizsgálgatják őket, hanem mert effektíve együtt élnek velük. Mondjuk, mert beleszülettek a majmok közé, mint ezek a riberinho srácok Amazóniában. Mikor ezt a képet csináltam, még nem létezett a „tartsd magad távol a majomtól” doktrína, de gyanítom erősen kiröhögtek volna, ha felvetem nekik az ötletet, és valami azt sugallja, hogy ez ma sem lenne másképp.

Amazonia-134124.jpg

Amazónia (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A brazil esőerdőben élő gyerekeknek, szinte mindnek, van valamilyen háziállata, és bár a lajhártól a papagájon keresztül a kajmánig elég széles a paletta, a legtöbben mégis inkább majomban utaznak. Nagyjából olyan nekik ez az egész, mintha Magyarországon kiadnának egy rendeletet, hogy ne pózoljunk kutyákkal vagy macskákkal. Erre persze lehet mondani, hogy a kutya az háziasítva van, de a helyzet az, hogy Dél-Amerikában a majom is. Egyébként Afrikában pont ugyanez a helyzet, egy csomó gyerek majmokkal él együtt, és mivel okostelefonjuk nekik is van, adott esetben bizony küldözgetik egymásnak a majmos képeket. Hát, ez nehéz ügy.

Sőt, a Jane Goodall Intézet tavaly hasonló irányelveket fogadott el, amin elég jót röhögtem, mert Jane Goodall pont annak köszönhette a csimpánzok megismerését forradalmasító eredményeit, hogy fizikailag közel tudott kerülni a majmokhoz. Most akkor ilyenkor mi van?

Ráadásul a majom és ember viszonyának komoly irodalmi és filmes háttere van. Edgar Rice Burroughs Tarzanjától kezdve, akit ugye majmok neveltek fel, (mármint Tarzant) egészen a szerelmes King Kongig, és akkor a Majmok bolygóját még nem is említettem. Sőt, a Keménykalap és krumpliorr című Csukás István regényen és az abból készült filmen keresztül magyar szála is van a majmos történetnek.

Azért sem értem, hogy mit akar ezzel az egész majomüggyel a Természetvédelmi Világszövetség, mert évtizedek óta azt hallgatjuk tőlük, hogy azért kerüljük a közvetlen kapcsolatot a majmokkal, mert agresszíven támadólag léphetnek fel az emberekkel szemben, sőt, mindenféle betegségeket terjesztenek. Kelet-Afrikában, például, mindenféle meghívó nélkül is simán bejöttek a majmok a hotelszobámba és megdézsmálták a csokis kekszemet, meg lenyúlták a viszkit a minibárból. Most meg hírtelen megfordult az egész, és a majmok védelmében kerüljük el a közös szelfit? A dolog nem csak azért kivitelezhetetlen, mert a majmokkal együtt élő népeket nem kérdezte meg senki, hanem azért is, mert a majmok álláspontja sem ismert az ügyben. Ehhez képest a tudósok cukiskodó majomfotói erősen marginálisak.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Szűcs Endre építész

Életének 80. évében elhunyt Szűcs Endre Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – tette közzé a hírt a köztestület.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Az argentin aranyháromszög

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal háromrészes sorozatba kezd Argentína legnagyobb exportcikkeiről.
Vizuál ajánló

Egy kettészakadt ország képe rajzolódik ki Reisz Gábor új filmjében

Október 5-én kerül a hazai mozikba a Rossz versek rendezőjének új filmje, amelyben egy tizennyolc éves fiú érettségi vizsgája botrányba torkollik.
Vizuál hír

Pipás Pistáról szóló sorozat készül Tarr Béla közreműködésével

A sorozat egyebek közt arra keresi a választ, tekinthetjük-e hősnek a szegedi tanyavilág legendás bérgyilkosnőjét. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt.
Vizuál kritika

Nem ébredhetsz fel, ha el sem aludtál – kritika az Asteroid Cityről

Wes Anderson legújabb filmjében nagyjából azt kapjuk, amit már megszokhattunk tőle: egy szerethető, bolondos történetet, amelynek, meglehet, súlya igazából nincs, de legalább van egy picike szíve.