Vizuál

KÉP-regény: Messziről nem látja senki

2021.06.18. 15:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy elfeledett, mégis az egyik legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés emlékeit idézi fel, amikor a véletlen a garéi veszélyeshulladék-lerakóhoz vezette.

Előtörténet

Garé az egyik legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés helyszíne. A 1980-as években a Budapesti Vegyiművek egykori hidasi gyártelepéről szállítottak ide mérgező vegyi anyagokat. Az összesen 62 300 db 200 literes tetraklórbenzol-származékot tartalmazó vashordót a Garétól kb. 2 km-re fekvő veszélyeshulladék-lerakóban helyezték el. A lerakó azonban eredetileg nem vegyipari hulladékoknak készült, hanem egy húsfeldolgozó vállalat és a pécsi bőrgyár hulladékának befogadására, így nem is volt alkalmas a Hidasról érkező vegyi anyagok tárolására. A sérült vashordókból Hidason a tetraklórbenzol a levegőbe, talajba és a talajvízbe szivárgott, veszélyeztetve Bonyhád vízbázisát, a Garéra került hordók pedig a veszélyeshulladék-tárolótól 200 méterre folyó Bosta-patakot. A hordókat azóta elszállították, de a helyszínen ott maradt a klórozott benzollal szennyezett 3000 tonnányi talaj. A 2015-ös vizsgálati jegyzőkönyv szerint a talajban az összes halogénezett aromás szénhidrogén mennyisége több mint 28 000-szerese(!) a normál szennyezettségi határértéknek. garéi hulladék 60%-a erősen mérgező, májkárosodást okozó és rákkeltő kockázatú tetraklórbenzol. A veszélyeshulladék-tárolótól délre fekvő erdő is jól láthatóan pusztulóban volt. A hulladéklerakótól kb. 1 km-re lévő Bostán állatok hullottak el. A garéi lakók a meleg tavaszi, nyári vagy őszi napokon az erős vegyszerszag miatt nem tudtak szellőztetni. A faluban sokan rákos megbetegedés miatt haltak meg. A 2015-ös vizsgálatok alapján kiugróan nagy mennyiségben − a határérték több ezerszeresében − talált vegyi anyagok közül a diklórbenzol feltételezhetően rákkeltő, a triklórbenzol és tetraklórbenzol pedig erősen mérgező, májkárosító hatású.

Eredetileg Nagykanizsára mentünk Ervinnel, akivel igazi élményszámba ment riportra járni. Többnyire bementünk az első kocsmába, és mire leittuk magunkat, már mindenkivel beszélt és minden infót begyűjtött mindenről. Kizárólag a fényképezés miatt kellett mégis kimozdulni a komfortzónából és kimenni az adott helyszínre. Itt viszont egy cirkuszi bemutatóra voltunk hivatalosak, ahol ki kellett hagyni a kocsmatúrát, mert az idomított jegesmedvék a manézsban elég erős alapot adtak a téma feldolgozásának irányát illetően. Profán bulvárcirkusz volt az egész. Aztán két jegesmedve között felhívott a szerkesztő, hogy ha már Kanizsán vagyunk, ugyan ugorjunk már át a közeli Garéra, hátha sikerül bejutni a veszélyes hulladéktárolóba. Hát, a budapesti szerkesztőségből lehet, hogy közelinek tűnhetett Garé a térképen, de ez a valóságban teljesen máshogy nézett ki, pláne, hogy vonattal mentünk Kanizsára.

Nem tudom, hogy manapság hogy van, de 1996-ban délvidéken lassan járt a vonat. Míg átjutott az ember Nagykanizsáról Pécsre, ráment a fél élete. Minden megállóban annyit álltunk, hogy bőven leszálltunk venni egy sört, az utazóközönséget pedig nagyjából mi ketten alkottuk. Néha az volt az ember érzése, hogy mi vezettük a vonatot. És hol van még Pécstől Garé! Mire kikeveredtünk a mecsekaljai vasúti kocsma klotyójából, már a rendőrök igazoltattak. Azt viszont nem tudták megmondani, hogy honnan mehetnénk tovább Garé felé, fogalmuk sem volt. Egy harkányi buszról letett bennünket a sofőr a garéi elágazásnál, mondván, hogy innen már csak négy kilométer. Előttünk a szép tavaszi vetés, a dombról jól látszik az egész falu. De sajnos alulról érkeztünk felfelé. Ervin porckorongsérvvel éppen műtét előtt állt, én szakadt bokaszalaggal lábmerevítőben. A végén már csak röhögtünk az egészen.

Aztán túlélve életünk legdurvább négy kilométeres sétáját, irány a kocsma, az információs adatbázis. Egy fél mondatot bőven elég volt mondani a hordókról, azonnal odacsődült az egész falu. Ez ilyen. Szörnyű volt hallgatni ezeket az embereket, a keserűséggel átszőtt tehetetlenség sugárzott belőlük, az enervált lemondás az életükről, a jövőjükről. Máig beégett egy mondat

A hordók, a mérgek olyanok, mint az életünk, már régóta elásták valahol, csak most jöttünk rá, hogy mennyire sérülékenyek vagyunk.” Most mit lehet erre mondani?

Gareihulladeklerako1996-130947.jpg

A garéi hulladéklerakó, 1996 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Szerencsére az egyik srácról kiderült, hogy a telep egyik biztonsági őre. Kifizettük neki a benzint, cserébe kivitt a helyszínre. Fényképezni persze szigorúan tilos, ezt többen többször is nyomatékosították. Aha, tilos. Hát persze! Régi megfigyelésem, hogy ha valami bűzlik, (esetünkben szó szerint), akkor először kitiltják a sajtót. Hát nehogy már kiderüljön, hogy évtizedek óta mérgezünk egy komplett falut! A délutáni nap fénye elsuhant a hordókat fedő fóliákon. Olyan volt az egész, mintha filmet forgatnának valami amerikai környezetszennyezésről, amit a helyi műtrágyagyár el akar tussolni. Aztán Pécs felé stoppolva kezdett összeállni, hogy Garé mindenkinek baromi messze van. Csak azoknak nem, akik ott élnek. Őket meg messziről nem látja senki.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

 

Fejléckép: A garéi hulladéklerakó, 1996 / Fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.