Vizuál

KÉP-regény: Messziről nem látja senki

2021.06.18. 15:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy elfeledett, mégis az egyik legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés emlékeit idézi fel, amikor a véletlen a garéi veszélyeshulladék-lerakóhoz vezette.

Előtörténet

Garé az egyik legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés helyszíne. A 1980-as években a Budapesti Vegyiművek egykori hidasi gyártelepéről szállítottak ide mérgező vegyi anyagokat. Az összesen 62 300 db 200 literes tetraklórbenzol-származékot tartalmazó vashordót a Garétól kb. 2 km-re fekvő veszélyeshulladék-lerakóban helyezték el. A lerakó azonban eredetileg nem vegyipari hulladékoknak készült, hanem egy húsfeldolgozó vállalat és a pécsi bőrgyár hulladékának befogadására, így nem is volt alkalmas a Hidasról érkező vegyi anyagok tárolására. A sérült vashordókból Hidason a tetraklórbenzol a levegőbe, talajba és a talajvízbe szivárgott, veszélyeztetve Bonyhád vízbázisát, a Garéra került hordók pedig a veszélyeshulladék-tárolótól 200 méterre folyó Bosta-patakot. A hordókat azóta elszállították, de a helyszínen ott maradt a klórozott benzollal szennyezett 3000 tonnányi talaj. A 2015-ös vizsgálati jegyzőkönyv szerint a talajban az összes halogénezett aromás szénhidrogén mennyisége több mint 28 000-szerese(!) a normál szennyezettségi határértéknek. garéi hulladék 60%-a erősen mérgező, májkárosodást okozó és rákkeltő kockázatú tetraklórbenzol. A veszélyeshulladék-tárolótól délre fekvő erdő is jól láthatóan pusztulóban volt. A hulladéklerakótól kb. 1 km-re lévő Bostán állatok hullottak el. A garéi lakók a meleg tavaszi, nyári vagy őszi napokon az erős vegyszerszag miatt nem tudtak szellőztetni. A faluban sokan rákos megbetegedés miatt haltak meg. A 2015-ös vizsgálatok alapján kiugróan nagy mennyiségben − a határérték több ezerszeresében − talált vegyi anyagok közül a diklórbenzol feltételezhetően rákkeltő, a triklórbenzol és tetraklórbenzol pedig erősen mérgező, májkárosító hatású.

Eredetileg Nagykanizsára mentünk Ervinnel, akivel igazi élményszámba ment riportra járni. Többnyire bementünk az első kocsmába, és mire leittuk magunkat, már mindenkivel beszélt és minden infót begyűjtött mindenről. Kizárólag a fényképezés miatt kellett mégis kimozdulni a komfortzónából és kimenni az adott helyszínre. Itt viszont egy cirkuszi bemutatóra voltunk hivatalosak, ahol ki kellett hagyni a kocsmatúrát, mert az idomított jegesmedvék a manézsban elég erős alapot adtak a téma feldolgozásának irányát illetően. Profán bulvárcirkusz volt az egész. Aztán két jegesmedve között felhívott a szerkesztő, hogy ha már Kanizsán vagyunk, ugyan ugorjunk már át a közeli Garéra, hátha sikerül bejutni a veszélyes hulladéktárolóba. Hát, a budapesti szerkesztőségből lehet, hogy közelinek tűnhetett Garé a térképen, de ez a valóságban teljesen máshogy nézett ki, pláne, hogy vonattal mentünk Kanizsára.

Nem tudom, hogy manapság hogy van, de 1996-ban délvidéken lassan járt a vonat. Míg átjutott az ember Nagykanizsáról Pécsre, ráment a fél élete. Minden megállóban annyit álltunk, hogy bőven leszálltunk venni egy sört, az utazóközönséget pedig nagyjából mi ketten alkottuk. Néha az volt az ember érzése, hogy mi vezettük a vonatot. És hol van még Pécstől Garé! Mire kikeveredtünk a mecsekaljai vasúti kocsma klotyójából, már a rendőrök igazoltattak. Azt viszont nem tudták megmondani, hogy honnan mehetnénk tovább Garé felé, fogalmuk sem volt. Egy harkányi buszról letett bennünket a sofőr a garéi elágazásnál, mondván, hogy innen már csak négy kilométer. Előttünk a szép tavaszi vetés, a dombról jól látszik az egész falu. De sajnos alulról érkeztünk felfelé. Ervin porckorongsérvvel éppen műtét előtt állt, én szakadt bokaszalaggal lábmerevítőben. A végén már csak röhögtünk az egészen.

Aztán túlélve életünk legdurvább négy kilométeres sétáját, irány a kocsma, az információs adatbázis. Egy fél mondatot bőven elég volt mondani a hordókról, azonnal odacsődült az egész falu. Ez ilyen. Szörnyű volt hallgatni ezeket az embereket, a keserűséggel átszőtt tehetetlenség sugárzott belőlük, az enervált lemondás az életükről, a jövőjükről. Máig beégett egy mondat

A hordók, a mérgek olyanok, mint az életünk, már régóta elásták valahol, csak most jöttünk rá, hogy mennyire sérülékenyek vagyunk.” Most mit lehet erre mondani?

Gareihulladeklerako1996-130947.jpg

A garéi hulladéklerakó, 1996 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Szerencsére az egyik srácról kiderült, hogy a telep egyik biztonsági őre. Kifizettük neki a benzint, cserébe kivitt a helyszínre. Fényképezni persze szigorúan tilos, ezt többen többször is nyomatékosították. Aha, tilos. Hát persze! Régi megfigyelésem, hogy ha valami bűzlik, (esetünkben szó szerint), akkor először kitiltják a sajtót. Hát nehogy már kiderüljön, hogy évtizedek óta mérgezünk egy komplett falut! A délutáni nap fénye elsuhant a hordókat fedő fóliákon. Olyan volt az egész, mintha filmet forgatnának valami amerikai környezetszennyezésről, amit a helyi műtrágyagyár el akar tussolni. Aztán Pécs felé stoppolva kezdett összeállni, hogy Garé mindenkinek baromi messze van. Csak azoknak nem, akik ott élnek. Őket meg messziről nem látja senki.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

 

Fejléckép: A garéi hulladéklerakó, 1996 / Fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk.