Vizuál

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

2021.10.22. 11:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.

Mindenki vegyen egy nagy levegőt! - már ha van kedve hozzá és fogadja el, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység okozza. Ez azt jelenti, hogy a szakértők körében nincs többé kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fa elégetése felmelegíti a bolygót és szélsőségesebb időjárást okoz. Ezt írta meg a Guardian a minap, de szerintem ezt nem nekem írták. Nem engem kell meggyőzni erről, már ha meg kell még valakit egyáltalán.

Néhány évvel ezelőtt még Kínában lehetett ezt a legjobban tanulmányozni. Peking városa, ahol amúgy jövőre téli olimpiát rendeznek, szinte egybeforrt a rossz levegővel, és hát, tényleg kivételes szerencse kell ahhoz, bármennyi időt is töltsön valaki a városban, hogy lássa Pekingben a Napot. Ezt a képet egy ottani hotel ablakából csináltam, olyan délelőtt 11 óra tájban, de ez teljesen mindegy, mert lehetett volna délután három is. A látvány tök ugyanez.

Azon gondolkodtam közben, hogy vajon milyen perspektívával rendelkeznek a naphosszat a semmiből a semmibe repülő zombi szerű galambok?

Napot, sose látnak, zöld fákról már fióka korukban sem hallottak, és bár gyanítom, hogy nem tudok egy átlagos galamb agyával gondolkodni, de a mindent körülölelő szürke szmog sem lehet éppen a boldogság forrása.

Peking2016-112220.jpg

Peking, 2016 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Minden kínai nagyvárosban ez van egyébként, és ezeken a helyeken az emberek már tízen éve maszkot hordanak, pedig akkor a covid-19 okozta pandémiának még a hírét sem hallottuk. Porból lettünk, porrá leszünk, porban élünk. Egyébként nem a kínaiak tehetnek róla. Mármint a szmogról biztosan nem, a pandémiát nem tudom. A világ ipari gyártókapacitásának jelentős része náluk van, miközben a fogyasztás meg nagyrészt nem. A dolog érdekessége, hogy még így is megéri nekik ez az egész, még így is, hogy közben megfulladnak. A világ lakosságának átlagéletkorát nem éppen a pekingi adatok tornázzák fel. De ezt csak azért írom le, mert a helyzet erősen változni látszik. Na, nem abban, hogy a kínai nagyvárosok levegője tisztulna, hanem abban, hogy egyre több városban köszönt be az örök por kora.

A szénerőművekből, illetve más fosszilis tüzelőanyagok elégetésével nyert energia lassan megfojtja az emberiséget, felemészti a földi életet, a galambok meg a végén leesnek a képről. Már nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e a klímakatasztrófa, hanem az, hogy mikor.

Már nem az a kérdés, hogy a tudósok egyetértenek-e az okokban, hanem az, hogy mit tudnak tenni a folyamat felgyorsulása ellen. Egyáltalán lehet-e még valamit tenni? Október 31. és november 12. között erre a kérdésre keresik a választ az ENSZ tagállamok a glasgow-i klímakonferencián. A helyszínválasztás azért is kiváló, mert lassan Skóciában is csak infraszemüvegben találják meg a napot a konferencia igen tisztelt képviselői. Ráadásul, nem is a szmog a legnagyobb probléma, hanem a folyamatos melegedés, ami világszerte vízhiányt, éhínséget, migrációt, konfliktusokat és háborúkat okoz. A világ vezetői meg egymásra, meg a cégekre mutogatnak, miközben az emberek azok, akik benzint tankolnak az autóikba, akik felszállnak a repülőre, akik zabálják a hamburgert, és lassan minden zsebükben két okostelefon van.

Igen, mi, az úgynevezett emberiség vagyunk a felelősök az egészért! Ha nem lenne igény ekkora gyártókapacitásra és ennyi energiára, akkor a cégeknek sem nőne ilyen vadul a profithajkurászási kedvük. Ha nem fogjuk fel, hogy az emberiségnek kollektív felelőssége van a klímakatasztrófában, ha nem látjuk be végre, hogy ez így nem mehet tovább, akkor ez így fog tovább menni. Aztán maradnak a végén a tudósok. Hátha ők majd megoldják valahogy. Addig is nem árt, ha a gyerekeink nem csak álmodoznak arról, hogy egyszer űrhajósok lesznek, hanem elkezdik a gyakorlati kiképzést.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Peking, 2016 / Fotó: Hegedűs Ákos, Morphoto

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.
Vizuál gyász

Elhunyt Chochol Károly fotóművész

A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.