Vizuál

KÉP-regény: Negyedik hullám

2021.11.05. 15:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a koronavírus elleni védekezésről, illetve annak hiányáról mesélt.

Azt mondják bulvárberkekben, hogyha egy képen van kutya, esetleg macska, gyerek, meg egy kedves nagypapa vagy nagymama, akkor annak a képnek nyert ügye van. A dologban lehet valami, mert ha megnézzük a közösségi médiát, akkor a lájkbajnokságban előkelő helyen állnak az ilyen típusú képek.

Még akkor is, ha – mint esetünkben – a kutya-macska-nagypapa tengely ugyan egyértelműen körvonalazható, de ez a kép egyáltalán nem a népszerű fényképek házibajnokságára készült. Sőt, nagyon nem! Egy fotósorozatot kezdtem csinálni kb. egy éve a szenvedő bolygóról, lassan normálissá váló abnormalitásról, a mindent átszövő konteókról, járványról, klímaváltozásról.

Igen, tudom, hogy már írtam erről a témáról, de attól tartok, hogy még fogok is.

Most például onnan jutott eszembe az az ügy, hogy ránéztem a magyarországi koronavírus számokra, és finoman fogalmazva: lehangoló képet festett ez az egész. Háromezer feletti kórházi beteg, 83 halott és alig ötezren kaptak oltást egy nap alatt. Hogy egy klasszikust idézzek:

Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat.

Hétfőn értem vissza Budapestre, amikor bevezették újra a látogatási tilalmat a kórházakban meg a maszkhasználatot a tömegközlekedésben, és azóta is azt látom, hogy idős emberek tömkelege mozog a városban, buszon, villamoson, metrón; a bevásárlóközpontok tele vannak maszk nélküli emberekkel, a szórakozóhelyek csurig vendégekkel, a mozik nyitva, az oltás ellen meg rengetegen ágállnak. Azt sem tudom, hogy az október 23-i tömegrendezvények mennyire tettek jót a magyar járványhelyzet alakulásának.

Budapestiutcakep_vagott-150937.jpg

Budapesti utcakép (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Ez a bácsi a képen legalább felvette a maszkot. De vajon be van oltva, és vajon tényleg annyira fontos dolga volt, hogy belevetette magát a városi forgalomba? Egyébként a jelenség, mondhatni, nem magyar tipikum. Horvátországban vagy Romániában ugyanez van, sőt, ott még kisebb az átoltottság, ezért sokkal magasabb a halálozás.

Attól a háztól nem messze, ahol ez a kép készült, van egy buszmegálló, ahol egy erdélyi bácsi öveket árult és erőteljes hangon acsarkodva, remegő kézzel magyarázta az ott ácsorgó maszkos néniknek, hogy vegyék tudomásul, hogy kamu az egész, a maszknak semmi értelme, nincs is járvány, meg különben is, miért nem vesznek tőle egyetlen övet sem!

Nagyot fordult a világ! Ha a bácsinak igaza van, akkor nagyjából mindenki hülye, és Merkely Bélától Karikó Katalinig idióta tudósokkal van tele a világ, és mindenki dobálja el a diplomáját, meg a maszkot, mondjon fel az egyetemen és végezzen végre valami rendes munkát, mondjuk, menjen el sírásónak vagy virágárusnak. „Ha már elpusztul a világ / Legyen a sírjára virág”.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Budapesti utcakép/ Fotó: Hegedűs Ákos / morPhoto

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Chochol Károly fotóművész

A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.