Vizuál

KÉP-regény: Negyedik hullám

2021.11.05. 15:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a koronavírus elleni védekezésről, illetve annak hiányáról mesélt.

Azt mondják bulvárberkekben, hogyha egy képen van kutya, esetleg macska, gyerek, meg egy kedves nagypapa vagy nagymama, akkor annak a képnek nyert ügye van. A dologban lehet valami, mert ha megnézzük a közösségi médiát, akkor a lájkbajnokságban előkelő helyen állnak az ilyen típusú képek.

Még akkor is, ha – mint esetünkben – a kutya-macska-nagypapa tengely ugyan egyértelműen körvonalazható, de ez a kép egyáltalán nem a népszerű fényképek házibajnokságára készült. Sőt, nagyon nem! Egy fotósorozatot kezdtem csinálni kb. egy éve a szenvedő bolygóról, lassan normálissá váló abnormalitásról, a mindent átszövő konteókról, járványról, klímaváltozásról.

Igen, tudom, hogy már írtam erről a témáról, de attól tartok, hogy még fogok is.

Most például onnan jutott eszembe az az ügy, hogy ránéztem a magyarországi koronavírus számokra, és finoman fogalmazva: lehangoló képet festett ez az egész. Háromezer feletti kórházi beteg, 83 halott és alig ötezren kaptak oltást egy nap alatt. Hogy egy klasszikust idézzek:

Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat.

Hétfőn értem vissza Budapestre, amikor bevezették újra a látogatási tilalmat a kórházakban meg a maszkhasználatot a tömegközlekedésben, és azóta is azt látom, hogy idős emberek tömkelege mozog a városban, buszon, villamoson, metrón; a bevásárlóközpontok tele vannak maszk nélküli emberekkel, a szórakozóhelyek csurig vendégekkel, a mozik nyitva, az oltás ellen meg rengetegen ágállnak. Azt sem tudom, hogy az október 23-i tömegrendezvények mennyire tettek jót a magyar járványhelyzet alakulásának.

Budapestiutcakep_vagott-150937.jpg

Budapesti utcakép (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Ez a bácsi a képen legalább felvette a maszkot. De vajon be van oltva, és vajon tényleg annyira fontos dolga volt, hogy belevetette magát a városi forgalomba? Egyébként a jelenség, mondhatni, nem magyar tipikum. Horvátországban vagy Romániában ugyanez van, sőt, ott még kisebb az átoltottság, ezért sokkal magasabb a halálozás.

Attól a háztól nem messze, ahol ez a kép készült, van egy buszmegálló, ahol egy erdélyi bácsi öveket árult és erőteljes hangon acsarkodva, remegő kézzel magyarázta az ott ácsorgó maszkos néniknek, hogy vegyék tudomásul, hogy kamu az egész, a maszknak semmi értelme, nincs is járvány, meg különben is, miért nem vesznek tőle egyetlen övet sem!

Nagyot fordult a világ! Ha a bácsinak igaza van, akkor nagyjából mindenki hülye, és Merkely Bélától Karikó Katalinig idióta tudósokkal van tele a világ, és mindenki dobálja el a diplomáját, meg a maszkot, mondjon fel az egyetemen és végezzen végre valami rendes munkát, mondjuk, menjen el sírásónak vagy virágárusnak. „Ha már elpusztul a világ / Legyen a sírjára virág”.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Budapesti utcakép/ Fotó: Hegedűs Ákos / morPhoto

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.
Vizuál premier

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Vizuál interjú

Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

„Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.
Vizuál ajánló

Belépő a gyűjtők világába - Újra itt a Resident Art Fair

A feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek alkotásait kínálja a Resident Art Fair 2021 művészeti vásár, amely idén új helyszínen, a nagy múltú Budapest Art Factory-ben fogadja a látogatókat. 
Vizuál design

Jó ötletek a karácsonyi ajándékokhoz a legújabb a Budapest Design Map kalauzolásában

Több mint százkilencven budapesti designhelyszín szerepel az online és nyomtatott formában is elérhető térképen. A szerkesztők arra ösztönöznek, hogy ezúttal legyenek kiváló minőségű, hazai tervezők által készített ajándékok is a fa alatt, így támogatva a magyar cégeket.