Vizuál

KÉP-regény: Negyedik hullám

2021.11.05. 15:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a koronavírus elleni védekezésről, illetve annak hiányáról mesélt.

Azt mondják bulvárberkekben, hogyha egy képen van kutya, esetleg macska, gyerek, meg egy kedves nagypapa vagy nagymama, akkor annak a képnek nyert ügye van. A dologban lehet valami, mert ha megnézzük a közösségi médiát, akkor a lájkbajnokságban előkelő helyen állnak az ilyen típusú képek.

Még akkor is, ha – mint esetünkben – a kutya-macska-nagypapa tengely ugyan egyértelműen körvonalazható, de ez a kép egyáltalán nem a népszerű fényképek házibajnokságára készült. Sőt, nagyon nem! Egy fotósorozatot kezdtem csinálni kb. egy éve a szenvedő bolygóról, lassan normálissá váló abnormalitásról, a mindent átszövő konteókról, járványról, klímaváltozásról.

Igen, tudom, hogy már írtam erről a témáról, de attól tartok, hogy még fogok is.

Most például onnan jutott eszembe az az ügy, hogy ránéztem a magyarországi koronavírus számokra, és finoman fogalmazva: lehangoló képet festett ez az egész. Háromezer feletti kórházi beteg, 83 halott és alig ötezren kaptak oltást egy nap alatt. Hogy egy klasszikust idézzek:

Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat.

Hétfőn értem vissza Budapestre, amikor bevezették újra a látogatási tilalmat a kórházakban meg a maszkhasználatot a tömegközlekedésben, és azóta is azt látom, hogy idős emberek tömkelege mozog a városban, buszon, villamoson, metrón; a bevásárlóközpontok tele vannak maszk nélküli emberekkel, a szórakozóhelyek csurig vendégekkel, a mozik nyitva, az oltás ellen meg rengetegen ágállnak. Azt sem tudom, hogy az október 23-i tömegrendezvények mennyire tettek jót a magyar járványhelyzet alakulásának.

Budapestiutcakep_vagott-150937.jpg

Budapesti utcakép (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Ez a bácsi a képen legalább felvette a maszkot. De vajon be van oltva, és vajon tényleg annyira fontos dolga volt, hogy belevetette magát a városi forgalomba? Egyébként a jelenség, mondhatni, nem magyar tipikum. Horvátországban vagy Romániában ugyanez van, sőt, ott még kisebb az átoltottság, ezért sokkal magasabb a halálozás.

Attól a háztól nem messze, ahol ez a kép készült, van egy buszmegálló, ahol egy erdélyi bácsi öveket árult és erőteljes hangon acsarkodva, remegő kézzel magyarázta az ott ácsorgó maszkos néniknek, hogy vegyék tudomásul, hogy kamu az egész, a maszknak semmi értelme, nincs is járvány, meg különben is, miért nem vesznek tőle egyetlen övet sem!

Nagyot fordult a világ! Ha a bácsinak igaza van, akkor nagyjából mindenki hülye, és Merkely Bélától Karikó Katalinig idióta tudósokkal van tele a világ, és mindenki dobálja el a diplomáját, meg a maszkot, mondjon fel az egyetemen és végezzen végre valami rendes munkát, mondjuk, menjen el sírásónak vagy virágárusnak. „Ha már elpusztul a világ / Legyen a sírjára virág”.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Budapesti utcakép/ Fotó: Hegedűs Ákos / morPhoto

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.