Vizuál

KÉP-regény: Nick Cave, a teátrális

2021.05.21. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Nick Cave koncertjéről mesélt.

1997. június 11-12.: Nick Cave az Erkel Színházban, két nap alatt két buli. Interjú nincs. Ez, mondjuk, tőle nem volt meglepő. Nem nagyon szokott interjúkat adni. Meglehetősen zárkózott egyéniség, aki igazán csak a színpadon nyílik meg. Mintha nem is ugyanazt az embert látnám a színpadon és az öltözőben. Azért gondoltam, odamegyek egy kicsit hamarabb, hátha szét lehet nézni a kulisszák mögött. Az Erkel Színházban elég jól ismertem a járást, mert sokszor voltam ott fotóspróbákon. A szervezés enyhén szólva is döcögött, nem igazán tudtak mit kezdeni a színház adta lehetőségekkel. Egy koncertszervező cég hozzászokott bizonyos keretekhez, amelyek minden helyszínen visszaköszönnek: zenekari árok, kordon, biztonsági zóna a színpad mögött, biztonsági személyzet; a fotósok nem mozoghatnak szabadon, és a sztárokat hermetikusan elzárják mindenkitől. Na, most itt ebből szinte semmit nem lehetett megoldani.

Simán bejutottam az öltözőkhöz, és Nick Cave meg ott sétálgatott a folyosón.

Sőt, fotózni is hagyta magát. Az elég mókás volt. Lefotózhatlak? Persze! Ja, hogy ez így megy? Miért, nem? Hát, úgy tűnik, mégis, illetve csak addig, amíg ki nem szúrt az egyik biztonsági ember, aki azonmód felnyomott a szervezőknél, akik rögtön ki akartak dobni az épületből. Aztán megkérdeztem, hogy amúgy mi olyat csináltam, ami meg volt tiltva. Ami nem tilos, azt szabad nem? A reakció mindössze annyi volt, hogy ez igaz, de máskor ez nem így szokott lenni. Ja, hogy máskor? Aha. Végül belátták, hogy most meg most van, úgyhogy maradhattam. Pedig a második felvonás még hátra volt.

Cave 1997-es világkörüli turnéján kifejezetten színháztermekben lépett fel, ami erősen megkötötte a rendezők kezét. Manapság már nem lenne gond, mert elvinnék a Müpába, de akkortájt nekem se jutott volna jobb eszembe az Erkel Színháznál. Egy operához, ahol a közönség jellemzően egy helyben ül, teljesen alkalmas az épület, de azért nem egy kifejezett koncerthelyszín. Nem is működött egyébként, a közönség jelentős része a színpad elé vándorolt, mert képtelen volt a helyén maradni.

NickCave-160201.jpg

Nick Cave (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ez a fickó, hihetetlen szuggesztív egyéniség. Bob Dylan után lassan megkaphatná az irodalmi Nobel-díjat. Azóta többször fotóztam már, és minden bulin teljesen elvarázsolta a közönséget. Napjaink egyik legegyénibb tehetségű költője, írója, az És meglátá a szamár az úrnak angyalát című Biblia-parafrázis alkotója, a Berlin fölött az ég egyik főszereplője füstölgő cigivel a kezében jött ki a színpadra. Még szerencse, hogy a rendezők nem szóltak rá.

Közben előkerült egy újabb tátongó lyuk a szervezés hajóján. Elfelejtették megmondani, hogy mennyit lehet fényképezni, és ha igen, akkor miért nem? A telefonban említették, hogy két dal után valószínűleg le kell lépni, de a helyszínen erről már nem volt szó.

Mintha meglepetésként érte volna őket, hogy ez egy színház, ahol nincs kordon, és a biztonsági emberek nem tudják úgy kordában tartani a fotósokat, ahogy máskor szokták.

Én azért a harmadik dalnál is bent maradtam. Tuti, ami tuti. Dobjanak ki, ha tudnak. Aztán valaki elkezdett matatni a cipőfűzőm környékén az árok körül. Csak hát az ember fotózás közben ezt nem nagyon veszi észre… Sőt. Kifejezetten zavarólag hat. A zene meg hangos volt, úgyhogy csak a dal végén hallottam meg az artikulálatlan üvöltést, mert, mint kiderült, a Stranger Than Kindness című dal alatt végig egy kíber ujjain álltam, aki a színpad alól próbált minket a lábunknál fogva kilökdösni a nézőtérről. Azért ezt kicsit jobban le lehetett volna zsírozni előtte, mondjuk, egy előzetes helyszínbejárással, ami lehet, hogy megtörtént, de a fotósokról teljesen megfeledkeztek. Pedig ez sem volt mindig így, volt olyan is, hogy a túlcsordult biztonságiak még koncert előtt jól meg is vertek, csak ezt sajnos nem tudom KÉP-regénynek megírni, mert kép végül nem készült hozzá…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Nick Cave (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Vizuál ajánló

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.