Vizuál

KÉP-regény: Nick Cave, a teátrális

2021.05.21. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Nick Cave koncertjéről mesélt.

1997. június 11-12.: Nick Cave az Erkel Színházban, két nap alatt két buli. Interjú nincs. Ez, mondjuk, tőle nem volt meglepő. Nem nagyon szokott interjúkat adni. Meglehetősen zárkózott egyéniség, aki igazán csak a színpadon nyílik meg. Mintha nem is ugyanazt az embert látnám a színpadon és az öltözőben. Azért gondoltam, odamegyek egy kicsit hamarabb, hátha szét lehet nézni a kulisszák mögött. Az Erkel Színházban elég jól ismertem a járást, mert sokszor voltam ott fotóspróbákon. A szervezés enyhén szólva is döcögött, nem igazán tudtak mit kezdeni a színház adta lehetőségekkel. Egy koncertszervező cég hozzászokott bizonyos keretekhez, amelyek minden helyszínen visszaköszönnek: zenekari árok, kordon, biztonsági zóna a színpad mögött, biztonsági személyzet; a fotósok nem mozoghatnak szabadon, és a sztárokat hermetikusan elzárják mindenkitől. Na, most itt ebből szinte semmit nem lehetett megoldani.

Simán bejutottam az öltözőkhöz, és Nick Cave meg ott sétálgatott a folyosón.

Sőt, fotózni is hagyta magát. Az elég mókás volt. Lefotózhatlak? Persze! Ja, hogy ez így megy? Miért, nem? Hát, úgy tűnik, mégis, illetve csak addig, amíg ki nem szúrt az egyik biztonsági ember, aki azonmód felnyomott a szervezőknél, akik rögtön ki akartak dobni az épületből. Aztán megkérdeztem, hogy amúgy mi olyat csináltam, ami meg volt tiltva. Ami nem tilos, azt szabad nem? A reakció mindössze annyi volt, hogy ez igaz, de máskor ez nem így szokott lenni. Ja, hogy máskor? Aha. Végül belátták, hogy most meg most van, úgyhogy maradhattam. Pedig a második felvonás még hátra volt.

Cave 1997-es világkörüli turnéján kifejezetten színháztermekben lépett fel, ami erősen megkötötte a rendezők kezét. Manapság már nem lenne gond, mert elvinnék a Müpába, de akkortájt nekem se jutott volna jobb eszembe az Erkel Színháznál. Egy operához, ahol a közönség jellemzően egy helyben ül, teljesen alkalmas az épület, de azért nem egy kifejezett koncerthelyszín. Nem is működött egyébként, a közönség jelentős része a színpad elé vándorolt, mert képtelen volt a helyén maradni.

NickCave-160201.jpg

Nick Cave (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ez a fickó, hihetetlen szuggesztív egyéniség. Bob Dylan után lassan megkaphatná az irodalmi Nobel-díjat. Azóta többször fotóztam már, és minden bulin teljesen elvarázsolta a közönséget. Napjaink egyik legegyénibb tehetségű költője, írója, az És meglátá a szamár az úrnak angyalát című Biblia-parafrázis alkotója, a Berlin fölött az ég egyik főszereplője füstölgő cigivel a kezében jött ki a színpadra. Még szerencse, hogy a rendezők nem szóltak rá.

Közben előkerült egy újabb tátongó lyuk a szervezés hajóján. Elfelejtették megmondani, hogy mennyit lehet fényképezni, és ha igen, akkor miért nem? A telefonban említették, hogy két dal után valószínűleg le kell lépni, de a helyszínen erről már nem volt szó.

Mintha meglepetésként érte volna őket, hogy ez egy színház, ahol nincs kordon, és a biztonsági emberek nem tudják úgy kordában tartani a fotósokat, ahogy máskor szokták.

Én azért a harmadik dalnál is bent maradtam. Tuti, ami tuti. Dobjanak ki, ha tudnak. Aztán valaki elkezdett matatni a cipőfűzőm környékén az árok körül. Csak hát az ember fotózás közben ezt nem nagyon veszi észre… Sőt. Kifejezetten zavarólag hat. A zene meg hangos volt, úgyhogy csak a dal végén hallottam meg az artikulálatlan üvöltést, mert, mint kiderült, a Stranger Than Kindness című dal alatt végig egy kíber ujjain álltam, aki a színpad alól próbált minket a lábunknál fogva kilökdösni a nézőtérről. Azért ezt kicsit jobban le lehetett volna zsírozni előtte, mondjuk, egy előzetes helyszínbejárással, ami lehet, hogy megtörtént, de a fotósokról teljesen megfeledkeztek. Pedig ez sem volt mindig így, volt olyan is, hogy a túlcsordult biztonságiak még koncert előtt jól meg is vertek, csak ezt sajnos nem tudom KÉP-regénynek megírni, mert kép végül nem készült hozzá…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Nick Cave (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán. 
Vizuál ajánló

Év végén érkezik a magyar mozikba Justine Triet Arany Pálma-díjas filmje

A Mozinet a közeljövőben négy, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott alkotást is elhoz Magyarországra, köztük a szemle idei fődíjas krimijét is. Mutatjuk, mikor láthatja a filmeket a hazai közönség.