Vizuál

KÉP-regény: Niksen, avagy a semmittevés művészete

2020.09.04. 14:40
Ajánlom
A nyár végével folytatódik morpho, azaz Hegedűs Ákos sorozata, amelyben hétről hétre egy fotóját – és annak történetét – osztja meg a Fidelio olvasóival. Ezúttal azt próbálta lefényképezni, hogy az emberek egy adott pillanatban nem csinálnak semmit, illetve éppen nem történik velük semmi.

Az egyik barátom, amikor megnézte ezeket az Amszterdamban készült képeket, azt mondta, hogy szerinte az összes bemozdult, elrontott szutykot berámoltam egy galériába, aztán gyártottam hozzá ideológiát. De tévedett. Pont fordítva történt. Az ideológia legalább két évvel a képek készítése előtt született meg, és hollandul úgy hívják, hogy Niksen.

Nehéz ügy egyébként egy társadalmi jelenséghez képeket gyártani, kivéve néhány kézenfekvő opciót, mint mondjuk a háború, az éhínség vagy a Covid-19. Ezeknek ugyanis látható jelei vannak, ami a niksenről már kevésbé mondható el.

Magyarra fordítva talán a „semmittevés” szó fejezi ki leginkább a niksen jelenséget, amikor az emberek azt csinálják, hogy nem csinálnak semmit.

Lehet, hogy kiérződik ebből egy hangyányi paradoxon, de ez csak a csalfa látszat, ugyanis a niksen tudatos semmittevést jelent. Amikor az ember nem dolgozik, és nem is szórakozik, csak előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, különös kegyetlenséggel egyszerűen nem csinál semmit.

Amszterdam-130349.jpg

Amszterdam (Fotó/Forrás: morpho)

Utánanéztem picit ennek a dolognak, és két tök jó hasonlatot is találtam az amerikai és a holland sajtóban. Az egyik a szavannán niksenkedő hímoroszlán esete, aki egész nap nem csinál semmit, csak heverészik és szemlélődik egy akáciafa árnyékában, esetleg hébe-hóba megvakarja a fülét, miközben

minden környezetében történő eseményről tudomást vesz, csak nem kezd velük semmit addig, amíg nem muszáj.

Mondjuk, ha megéhezik, akkor elküldi vadászni a háremét, hogy utána letolhassa a zebrasztéket, mert az fontos, de ha megvan vele, visszafekszik a fa alá. Ha most valaki a lustálkodással azonosítaná az egészet, akkor megint csak téved, a niksennek ugyanis nincs semmilyen negatív konnotációja. Egy másik hasonlat szerint olyan, mint egy autó, amelyiknek jár a motorja, de éppen nem tart sehová.

A hollandok egyébként lelkesen tiltakoznak az egész ellen, mondván ezt csak a szociológusok találták ki, de ha megpróbáljuk kívülről figyelni a holland társadalmat (nem könnyű egyébként), akkor azt kell mondanom, hogy mégiscsak van benne valami.

Szóval, azt próbáltam meg lefényképezni, hogy az emberek egy adott pillanatban nem csinálnak semmit, illetve éppen nem történik velük semmi.

Hát, nem állítanám, hogy a legkönnyebben átugorható fotográfiai kihívást sikerült kimazsoláznom az amszterdami csatornák közül. Miközben ott van a piroslámpás negyed, meg a coffeeshopok, én elindultam fapapucsban szélmalomharcot vívni a tulipánokkal. Bravó! Aztán az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha már ők úgy sem csinálnak semmit, akkor csinálnék inkább én. Ennek lett aztán az a vége, hogy

tudatosan beráztam vagy elforgattam expozíció közben a fényképezőgépet, úgy, hogy a téma egy részlete azért lehetőleg éles maradjon.

Kétségtelenül van a történetben egy komoly véletlenfaktor, de a tudatos véletlenkeresés is van akkorra paradoxon, mint a tudatos semmittevés. Asszem.

Egyébként egy idő után elkezdetem élvezni az egészet és vagy egy hétig nem tudtam lejönni erről a hülyeségről. Azt hiszem, hogy a niksen jelenséget is sokkal jobban értem azóta, sőt, arra is rájöttem, hogy megélni a dolgot sokkal jobb, mint megpróbálni elmagyarázni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

A hely szelleme, avagy a Dreher DNS-e

Mi közük a boszorkányoknak a sörfőzéshez? Hogyan fejtették meg a Dreher logóban található háromszög rejtélyét? S igaz-e a legenda, hogy miért nem koccintunk sörrel? A kőbányai Dreher Antal úton található Dreher Sörmúzeumban ezekre a kérdésekre is választ kaptam.
Vizuál hír

Döntött a bizottság, Horvát Lili filmjével nevezünk az Oscar-díjra

Az elmúlt hónapokban valóságos diadalkörutat járó Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film képviseli Magyarországot a 93. Oscar-versenyben.
Vizuál magazin

Neki köszönhetjük a Monty Python animációit – Terry Gilliam 80 éves

Az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.
Vizuál hír

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Vizuál hír

Kiosztották a Magyar Speciális Független Filmszemle díjait

Huszonkét alkotót díjaztak a speciális filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az idén online térben megrendezett Magyar Speciális Független Filmszemlén, ami november 17. és 19. között zajlott.