Vizuál

KÉP-regény: Niksen, avagy a semmittevés művészete

2020.09.04. 14:40
Ajánlom
A nyár végével folytatódik morpho, azaz Hegedűs Ákos sorozata, amelyben hétről hétre egy fotóját – és annak történetét – osztja meg a Fidelio olvasóival. Ezúttal azt próbálta lefényképezni, hogy az emberek egy adott pillanatban nem csinálnak semmit, illetve éppen nem történik velük semmi.

Az egyik barátom, amikor megnézte ezeket az Amszterdamban készült képeket, azt mondta, hogy szerinte az összes bemozdult, elrontott szutykot berámoltam egy galériába, aztán gyártottam hozzá ideológiát. De tévedett. Pont fordítva történt. Az ideológia legalább két évvel a képek készítése előtt született meg, és hollandul úgy hívják, hogy Niksen.

Nehéz ügy egyébként egy társadalmi jelenséghez képeket gyártani, kivéve néhány kézenfekvő opciót, mint mondjuk a háború, az éhínség vagy a Covid-19. Ezeknek ugyanis látható jelei vannak, ami a niksenről már kevésbé mondható el.

Magyarra fordítva talán a „semmittevés” szó fejezi ki leginkább a niksen jelenséget, amikor az emberek azt csinálják, hogy nem csinálnak semmit.

Lehet, hogy kiérződik ebből egy hangyányi paradoxon, de ez csak a csalfa látszat, ugyanis a niksen tudatos semmittevést jelent. Amikor az ember nem dolgozik, és nem is szórakozik, csak előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, különös kegyetlenséggel egyszerűen nem csinál semmit.

Amszterdam-130349.jpg

Amszterdam (Fotó/Forrás: morpho)

Utánanéztem picit ennek a dolognak, és két tök jó hasonlatot is találtam az amerikai és a holland sajtóban. Az egyik a szavannán niksenkedő hímoroszlán esete, aki egész nap nem csinál semmit, csak heverészik és szemlélődik egy akáciafa árnyékában, esetleg hébe-hóba megvakarja a fülét, miközben

minden környezetében történő eseményről tudomást vesz, csak nem kezd velük semmit addig, amíg nem muszáj.

Mondjuk, ha megéhezik, akkor elküldi vadászni a háremét, hogy utána letolhassa a zebrasztéket, mert az fontos, de ha megvan vele, visszafekszik a fa alá. Ha most valaki a lustálkodással azonosítaná az egészet, akkor megint csak téved, a niksennek ugyanis nincs semmilyen negatív konnotációja. Egy másik hasonlat szerint olyan, mint egy autó, amelyiknek jár a motorja, de éppen nem tart sehová.

A hollandok egyébként lelkesen tiltakoznak az egész ellen, mondván ezt csak a szociológusok találták ki, de ha megpróbáljuk kívülről figyelni a holland társadalmat (nem könnyű egyébként), akkor azt kell mondanom, hogy mégiscsak van benne valami.

Szóval, azt próbáltam meg lefényképezni, hogy az emberek egy adott pillanatban nem csinálnak semmit, illetve éppen nem történik velük semmi.

Hát, nem állítanám, hogy a legkönnyebben átugorható fotográfiai kihívást sikerült kimazsoláznom az amszterdami csatornák közül. Miközben ott van a piroslámpás negyed, meg a coffeeshopok, én elindultam fapapucsban szélmalomharcot vívni a tulipánokkal. Bravó! Aztán az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha már ők úgy sem csinálnak semmit, akkor csinálnék inkább én. Ennek lett aztán az a vége, hogy

tudatosan beráztam vagy elforgattam expozíció közben a fényképezőgépet, úgy, hogy a téma egy részlete azért lehetőleg éles maradjon.

Kétségtelenül van a történetben egy komoly véletlenfaktor, de a tudatos véletlenkeresés is van akkorra paradoxon, mint a tudatos semmittevés. Asszem.

Egyébként egy idő után elkezdetem élvezni az egészet és vagy egy hétig nem tudtam lejönni erről a hülyeségről. Azt hiszem, hogy a niksen jelenséget is sokkal jobban értem azóta, sőt, arra is rájöttem, hogy megélni a dolgot sokkal jobb, mint megpróbálni elmagyarázni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.
Vizuál interjú

Esterházy Marcell: Pál bácsi egyszerre volt közeli rokon és valóságos herceg

Az utolsó Esterházy herceg, Esterházy V. Pál életét és mecénási tevékenységét dolgozza fel Esterházy Marcell videókollázsa, az E. Pál rövid története.  Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállításon látható munkájáról kérdeztük az alkotót.