Vizuál

KÉP-regény: Niksen, avagy a semmittevés művészete

2020.09.04. 14:40
Ajánlom
A nyár végével folytatódik morpho, azaz Hegedűs Ákos sorozata, amelyben hétről hétre egy fotóját – és annak történetét – osztja meg a Fidelio olvasóival. Ezúttal azt próbálta lefényképezni, hogy az emberek egy adott pillanatban nem csinálnak semmit, illetve éppen nem történik velük semmi.

Az egyik barátom, amikor megnézte ezeket az Amszterdamban készült képeket, azt mondta, hogy szerinte az összes bemozdult, elrontott szutykot berámoltam egy galériába, aztán gyártottam hozzá ideológiát. De tévedett. Pont fordítva történt. Az ideológia legalább két évvel a képek készítése előtt született meg, és hollandul úgy hívják, hogy Niksen.

Nehéz ügy egyébként egy társadalmi jelenséghez képeket gyártani, kivéve néhány kézenfekvő opciót, mint mondjuk a háború, az éhínség vagy a Covid-19. Ezeknek ugyanis látható jelei vannak, ami a niksenről már kevésbé mondható el.

Magyarra fordítva talán a „semmittevés” szó fejezi ki leginkább a niksen jelenséget, amikor az emberek azt csinálják, hogy nem csinálnak semmit.

Lehet, hogy kiérződik ebből egy hangyányi paradoxon, de ez csak a csalfa látszat, ugyanis a niksen tudatos semmittevést jelent. Amikor az ember nem dolgozik, és nem is szórakozik, csak előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, különös kegyetlenséggel egyszerűen nem csinál semmit.

Amszterdam-130349.jpg

Amszterdam (Fotó/Forrás: morpho)

Utánanéztem picit ennek a dolognak, és két tök jó hasonlatot is találtam az amerikai és a holland sajtóban. Az egyik a szavannán niksenkedő hímoroszlán esete, aki egész nap nem csinál semmit, csak heverészik és szemlélődik egy akáciafa árnyékában, esetleg hébe-hóba megvakarja a fülét, miközben

minden környezetében történő eseményről tudomást vesz, csak nem kezd velük semmit addig, amíg nem muszáj.

Mondjuk, ha megéhezik, akkor elküldi vadászni a háremét, hogy utána letolhassa a zebrasztéket, mert az fontos, de ha megvan vele, visszafekszik a fa alá. Ha most valaki a lustálkodással azonosítaná az egészet, akkor megint csak téved, a niksennek ugyanis nincs semmilyen negatív konnotációja. Egy másik hasonlat szerint olyan, mint egy autó, amelyiknek jár a motorja, de éppen nem tart sehová.

A hollandok egyébként lelkesen tiltakoznak az egész ellen, mondván ezt csak a szociológusok találták ki, de ha megpróbáljuk kívülről figyelni a holland társadalmat (nem könnyű egyébként), akkor azt kell mondanom, hogy mégiscsak van benne valami.

Szóval, azt próbáltam meg lefényképezni, hogy az emberek egy adott pillanatban nem csinálnak semmit, illetve éppen nem történik velük semmi.

Hát, nem állítanám, hogy a legkönnyebben átugorható fotográfiai kihívást sikerült kimazsoláznom az amszterdami csatornák közül. Miközben ott van a piroslámpás negyed, meg a coffeeshopok, én elindultam fapapucsban szélmalomharcot vívni a tulipánokkal. Bravó! Aztán az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha már ők úgy sem csinálnak semmit, akkor csinálnék inkább én. Ennek lett aztán az a vége, hogy

tudatosan beráztam vagy elforgattam expozíció közben a fényképezőgépet, úgy, hogy a téma egy részlete azért lehetőleg éles maradjon.

Kétségtelenül van a történetben egy komoly véletlenfaktor, de a tudatos véletlenkeresés is van akkorra paradoxon, mint a tudatos semmittevés. Asszem.

Egyébként egy idő után elkezdetem élvezni az egészet és vagy egy hétig nem tudtam lejönni erről a hülyeségről. Azt hiszem, hogy a niksen jelenséget is sokkal jobban értem azóta, sőt, arra is rájöttem, hogy megélni a dolgot sokkal jobb, mint megpróbálni elmagyarázni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.