Vizuál

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

2021.03.05. 15:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.

„A Nyár utca húsz előtt állva a taximra várok, és megpróbálok nem gondolni rá, hogy szürkébbek lettek a házak, vasárnap lejár a bérletem, és nem ezek lesznek a legszebb éveink” – Ezt a szöveget énekelte 2015-ben Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere, a Felkelek, elmegyek boltba című dalban. Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy vajon miért olyan lényeges ez a Nyár utca húsz, hogy külön ki kellett emelni egy dalban? Hát, csak azért, mert 2013 ősze óta egészen a múlt hétig ott működött a magyar zenei alterközönség kulthelye, a Beat On The Brat klub. A múlt héten ez a szöveg jelent meg a klub közösségi oldalán:

„Most, hogy a Daft Punk feloszlott, mi is lehúzzuk a rolót.

Eddig tart a vicc, innentől sajnos komoly: arra kényszerülünk, hogy elhagyjuk a Nyár utcai helyszínt. Most össze kell szednünk magunkat és a terveinket.”

Csak nem már megint egy kis móka meg kacagás? Hát, nagyon nem. Néha úgy érzem, hogy a KÉP-regényt nem is én írom, csak kétségbeesve jegyzetelve rohanok az események után. Mindig közbejön valami aktuális, aki/ami meghal, bezár vagy jegesedik. 

LevaiJanosaBeatontheBrat-ben2015-150452.jpg

Lévai János a Beat On The Brat-ben 2015-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Hogy miért érint engem különösen fájdalmasan ez az egész? Hát, csak azért, mert Lévai János, a klub tulajdonosa az osztálytársam volt a gimnáziumban, sőt négy éven keresztül egy összetett, közös zenei projektet is futtattunk. A nyolcvanas években jártunk, a szocializmus végnapjaiban, és akkoriban a friss lemezekért még minimum Bécsig kellett menni. Mivel mindkettőnk apja olyan munkakörben dolgozott, hogy szinte hetente jártak Nyugat-Európába, ezért közös lemezlistákat állítottunk össze, majd a megjelenéseket figyelembe véve leadtuk a rendelést. Az aktuálisan utazó szülő aztán megvette az aktuális lemezeket, mi meg rögtön felvettük egymásnak kazettára. Így pontosan kétszer annyi friss zenéhez jutottunk hozzá, mintha külön-külön csináltuk volna.

Néha voltak súrlódások, de Jancsi szélesítette a látókörömet, mert ő inkább a popra mozdult, én meg jobban szerettem a gitáralapú zenéket.

Ráadásul a nyolcvanas évek vége volt az az időszak, amikor elkezdtek Magyarországra szivárogni a külföldi sztárok, úgyhogy már koncertekre is jártunk együtt.

Asszem, e nélkül az egész nélkül sosem lett volna belőlem koncertfotós, és sosem jutok el a Rolling Stonesig. Jancsi meg közben DJ Gasman néven tolta, és a kilencvenes években magyar indie zenekarok bulijain kezdett játszani. 2004-től már a magyar indie bástyáját, a Gumipop partisorozatot szervezte, és majdnem minden héten volt Budapesten vagy a fesztiválokon buli, ahová Londonból repítette a zenekarokat. Aztán 2013-ban megnyitotta a saját klubját, a Beat On The Bratet. (A klub neve egy Ramones-dal címéből jön.) Ahogy ő mondta, azért, hogy „legyen egy otthona a normális popzenének”! Talán az volt a hely varázsa, hogy Jancsi péntekente tematikus napokat szervezett. Eleinte angolszász típusú popzenékre szakosodva, később ezt kibővítve mutatott be egy-egy zenei stílust, korszakot vagy zenekart, külön kitérve az aktuális téma kultúrára gyakorolt hatásaira, történetére. Aztán egyszer csak kultklubbá vált a hely. Egyre több zeneértő ember járt oda, a Vakáció! című dalhoz készült Galaxisok klipet is ott forgatták. Nem is tudom, hogy volt-e Budapesten valaha hasonló. Na, ez zárt be a múlt héten, legalább is ezen a helyen biztosan.

Mondjuk, ha jobban belegondolok, az utolsó Beat On The Brat bulit Halloweenkor rendezték, most csak annyi derült ki, hogy a lakat végleg az ajtón marad. Szeptemberben írtam egy posztot, hogy egyelőre nem nyit ki Amszterdam egyik kultikus zenei klubja, a Bourbon Street. Azt már meg sem merem említeni, hogy New Yorkban végleg bezárt a Club 21, Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Orson Welles vagy Frank Sinatra egykori törzshelye. Lévai Jancsi persze más helyen újra ki akar majd nyitni, de az már egy másik történet lesz. Úgy tűnik, hogy a pandémia nem tesz igazán jót a kulthelyeknek, és Szabó Benedekkel élve, tényleg nem ezek lesznek a legszebb éveink.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Lévai János a Beat On The Brat-ben 2015-ben (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.