Vizuál

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

2021.03.05. 15:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.

„A Nyár utca húsz előtt állva a taximra várok, és megpróbálok nem gondolni rá, hogy szürkébbek lettek a házak, vasárnap lejár a bérletem, és nem ezek lesznek a legszebb éveink” – Ezt a szöveget énekelte 2015-ben Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere, a Felkelek, elmegyek boltba című dalban. Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy vajon miért olyan lényeges ez a Nyár utca húsz, hogy külön ki kellett emelni egy dalban? Hát, csak azért, mert 2013 ősze óta egészen a múlt hétig ott működött a magyar zenei alterközönség kulthelye, a Beat On The Brat klub. A múlt héten ez a szöveg jelent meg a klub közösségi oldalán:

„Most, hogy a Daft Punk feloszlott, mi is lehúzzuk a rolót.

Eddig tart a vicc, innentől sajnos komoly: arra kényszerülünk, hogy elhagyjuk a Nyár utcai helyszínt. Most össze kell szednünk magunkat és a terveinket.”

Csak nem már megint egy kis móka meg kacagás? Hát, nagyon nem. Néha úgy érzem, hogy a KÉP-regényt nem is én írom, csak kétségbeesve jegyzetelve rohanok az események után. Mindig közbejön valami aktuális, aki/ami meghal, bezár vagy jegesedik. 

LevaiJanosaBeatontheBrat-ben2015-150452.jpg

Lévai János a Beat On The Brat-ben 2015-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Hogy miért érint engem különösen fájdalmasan ez az egész? Hát, csak azért, mert Lévai János, a klub tulajdonosa az osztálytársam volt a gimnáziumban, sőt négy éven keresztül egy összetett, közös zenei projektet is futtattunk. A nyolcvanas években jártunk, a szocializmus végnapjaiban, és akkoriban a friss lemezekért még minimum Bécsig kellett menni. Mivel mindkettőnk apja olyan munkakörben dolgozott, hogy szinte hetente jártak Nyugat-Európába, ezért közös lemezlistákat állítottunk össze, majd a megjelenéseket figyelembe véve leadtuk a rendelést. Az aktuálisan utazó szülő aztán megvette az aktuális lemezeket, mi meg rögtön felvettük egymásnak kazettára. Így pontosan kétszer annyi friss zenéhez jutottunk hozzá, mintha külön-külön csináltuk volna.

Néha voltak súrlódások, de Jancsi szélesítette a látókörömet, mert ő inkább a popra mozdult, én meg jobban szerettem a gitáralapú zenéket.

Ráadásul a nyolcvanas évek vége volt az az időszak, amikor elkezdtek Magyarországra szivárogni a külföldi sztárok, úgyhogy már koncertekre is jártunk együtt.

Asszem, e nélkül az egész nélkül sosem lett volna belőlem koncertfotós, és sosem jutok el a Rolling Stonesig. Jancsi meg közben DJ Gasman néven tolta, és a kilencvenes években magyar indie zenekarok bulijain kezdett játszani. 2004-től már a magyar indie bástyáját, a Gumipop partisorozatot szervezte, és majdnem minden héten volt Budapesten vagy a fesztiválokon buli, ahová Londonból repítette a zenekarokat. Aztán 2013-ban megnyitotta a saját klubját, a Beat On The Bratet. (A klub neve egy Ramones-dal címéből jön.) Ahogy ő mondta, azért, hogy „legyen egy otthona a normális popzenének”! Talán az volt a hely varázsa, hogy Jancsi péntekente tematikus napokat szervezett. Eleinte angolszász típusú popzenékre szakosodva, később ezt kibővítve mutatott be egy-egy zenei stílust, korszakot vagy zenekart, külön kitérve az aktuális téma kultúrára gyakorolt hatásaira, történetére. Aztán egyszer csak kultklubbá vált a hely. Egyre több zeneértő ember járt oda, a Vakáció! című dalhoz készült Galaxisok klipet is ott forgatták. Nem is tudom, hogy volt-e Budapesten valaha hasonló. Na, ez zárt be a múlt héten, legalább is ezen a helyen biztosan.

Mondjuk, ha jobban belegondolok, az utolsó Beat On The Brat bulit Halloweenkor rendezték, most csak annyi derült ki, hogy a lakat végleg az ajtón marad. Szeptemberben írtam egy posztot, hogy egyelőre nem nyit ki Amszterdam egyik kultikus zenei klubja, a Bourbon Street. Azt már meg sem merem említeni, hogy New Yorkban végleg bezárt a Club 21, Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Orson Welles vagy Frank Sinatra egykori törzshelye. Lévai Jancsi persze más helyen újra ki akar majd nyitni, de az már egy másik történet lesz. Úgy tűnik, hogy a pandémia nem tesz igazán jót a kulthelyeknek, és Szabó Benedekkel élve, tényleg nem ezek lesznek a legszebb éveink.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Lévai János a Beat On The Brat-ben 2015-ben (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál interjú

„A legegyszerűbb dolgokat megfesteni a legbonyolultabb”

A szilágysomlyói születésű Jovián György huszonöt alkotása tölti meg realista jellegű kifejezőerővel a Pesti Vigadó hatodik emeletét a 2021. december 10-től 2022. január 30-ig terjedő időszakban. A kiállított alkotások kapcsán Zuh Deodáth-tal, a tárlat kurátorával beszélgettünk.
Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.