Vizuál

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

2021.03.05. 15:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.

„A Nyár utca húsz előtt állva a taximra várok, és megpróbálok nem gondolni rá, hogy szürkébbek lettek a házak, vasárnap lejár a bérletem, és nem ezek lesznek a legszebb éveink” – Ezt a szöveget énekelte 2015-ben Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere, a Felkelek, elmegyek boltba című dalban. Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy vajon miért olyan lényeges ez a Nyár utca húsz, hogy külön ki kellett emelni egy dalban? Hát, csak azért, mert 2013 ősze óta egészen a múlt hétig ott működött a magyar zenei alterközönség kulthelye, a Beat On The Brat klub. A múlt héten ez a szöveg jelent meg a klub közösségi oldalán:

„Most, hogy a Daft Punk feloszlott, mi is lehúzzuk a rolót.

Eddig tart a vicc, innentől sajnos komoly: arra kényszerülünk, hogy elhagyjuk a Nyár utcai helyszínt. Most össze kell szednünk magunkat és a terveinket.”

Csak nem már megint egy kis móka meg kacagás? Hát, nagyon nem. Néha úgy érzem, hogy a KÉP-regényt nem is én írom, csak kétségbeesve jegyzetelve rohanok az események után. Mindig közbejön valami aktuális, aki/ami meghal, bezár vagy jegesedik. 

LevaiJanosaBeatontheBrat-ben2015-150452.jpg

Lévai János a Beat On The Brat-ben 2015-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Hogy miért érint engem különösen fájdalmasan ez az egész? Hát, csak azért, mert Lévai János, a klub tulajdonosa az osztálytársam volt a gimnáziumban, sőt négy éven keresztül egy összetett, közös zenei projektet is futtattunk. A nyolcvanas években jártunk, a szocializmus végnapjaiban, és akkoriban a friss lemezekért még minimum Bécsig kellett menni. Mivel mindkettőnk apja olyan munkakörben dolgozott, hogy szinte hetente jártak Nyugat-Európába, ezért közös lemezlistákat állítottunk össze, majd a megjelenéseket figyelembe véve leadtuk a rendelést. Az aktuálisan utazó szülő aztán megvette az aktuális lemezeket, mi meg rögtön felvettük egymásnak kazettára. Így pontosan kétszer annyi friss zenéhez jutottunk hozzá, mintha külön-külön csináltuk volna.

Néha voltak súrlódások, de Jancsi szélesítette a látókörömet, mert ő inkább a popra mozdult, én meg jobban szerettem a gitáralapú zenéket.

Ráadásul a nyolcvanas évek vége volt az az időszak, amikor elkezdtek Magyarországra szivárogni a külföldi sztárok, úgyhogy már koncertekre is jártunk együtt.

Asszem, e nélkül az egész nélkül sosem lett volna belőlem koncertfotós, és sosem jutok el a Rolling Stonesig. Jancsi meg közben DJ Gasman néven tolta, és a kilencvenes években magyar indie zenekarok bulijain kezdett játszani. 2004-től már a magyar indie bástyáját, a Gumipop partisorozatot szervezte, és majdnem minden héten volt Budapesten vagy a fesztiválokon buli, ahová Londonból repítette a zenekarokat. Aztán 2013-ban megnyitotta a saját klubját, a Beat On The Bratet. (A klub neve egy Ramones-dal címéből jön.) Ahogy ő mondta, azért, hogy „legyen egy otthona a normális popzenének”! Talán az volt a hely varázsa, hogy Jancsi péntekente tematikus napokat szervezett. Eleinte angolszász típusú popzenékre szakosodva, később ezt kibővítve mutatott be egy-egy zenei stílust, korszakot vagy zenekart, külön kitérve az aktuális téma kultúrára gyakorolt hatásaira, történetére. Aztán egyszer csak kultklubbá vált a hely. Egyre több zeneértő ember járt oda, a Vakáció! című dalhoz készült Galaxisok klipet is ott forgatták. Nem is tudom, hogy volt-e Budapesten valaha hasonló. Na, ez zárt be a múlt héten, legalább is ezen a helyen biztosan.

Mondjuk, ha jobban belegondolok, az utolsó Beat On The Brat bulit Halloweenkor rendezték, most csak annyi derült ki, hogy a lakat végleg az ajtón marad. Szeptemberben írtam egy posztot, hogy egyelőre nem nyit ki Amszterdam egyik kultikus zenei klubja, a Bourbon Street. Azt már meg sem merem említeni, hogy New Yorkban végleg bezárt a Club 21, Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Orson Welles vagy Frank Sinatra egykori törzshelye. Lévai Jancsi persze más helyen újra ki akar majd nyitni, de az már egy másik történet lesz. Úgy tűnik, hogy a pandémia nem tesz igazán jót a kulthelyeknek, és Szabó Benedekkel élve, tényleg nem ezek lesznek a legszebb éveink.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Lévai János a Beat On The Brat-ben 2015-ben (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.