Vizuál

Kép-regény: Olvad a jéghegy, csepereg a víz

2022.02.04. 16:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Az idei év első bejegyzésében újra felveszi a tavaly elhagyott klímafonalat, és a süllyedő szigetvilágokról ír.

Feltűnt már valakinek, hogy Afrikában a vizet mindig a nők hordják? Én eddig nem vettem észre, csak most, hogy ezt a képet keresgéltem. Beleakadtam egy csomó afrikai képbe, és teljesen függetlenül a kontinens országaitól, a vizet mindig a nők cipelik, Luandától Mombasáig, Kairótól Fokvárosig. Pasik soha! Ráadásul azt sem értettem, hogy mitől marad a fejükön az a nagy izé, amiben aktuálisan vizet hordanak, és akkor a teher súlyáról még nem is beszéltem.

Most, hogy véget vetek a téli szünetnek, és megpróbálom újra felvenni a tavaly elhagyott klímafonalat, az első idei képem a forró Kelet-Afrikába vezet, ahol ugyan régóta cipelik már a nők a vizet, csak most kezd teljesen új mederbe terelődni az egész, mert a szárazság miatt lassan már nem lesz mit hordani, ráadásul mindez a túl sok víz miatt alakul így! Hogy ez így hülyeség, meg paradoxon? Elsőre valóban úgy tűnik, de ha egy kicsit belemegyek a történet részleteibe, akkor kiderül, hogy tök logikus az egész!

Wasinisziget-Kenya-161202.jpg

Vízhordó nő a Wasini-szigeten, Kenyában (Fotó/Forrás: morpho)

A kép helyszíne, a Wasini-sziget Kenya délkeleti részén fekszik, 3 km-re az Indiai-óceán partjaitól, 75 km-re délre Mombasától, közel a tanzániai határhoz. Eredetileg egy búvárparadicsom, csodás merülő helyekkel és pazar korallzátonyokkal. Tulajdonképpen az egész szigetet a korallzátonyok partra emelkedése hozta létre, amelyek megkövesedve érintetlen sziklaerdőket alkotnak a terület több pontján. Az egész nagyjából akkora, mint a Tihanyi-félsziget, csak nem kapcsolja semmi a szárazföldhöz.

A területe viszont évről évre kisebb lesz.

Ahogy a part menti halászfalukat szép lassan elárasztja az Indiai-óceán folyamatosan emelkedő vízszintje, a helyiek egyre magasabbra hordják a vizet a part menti forrásokból, amíg nem kerülnek teljesen a tengervíz alá. Nem tudom, hogy akkor mi lesz, de a helyzet elég riasztó, különösen, ha a csendes-óceáni példából indulok ki, ahol már átcsaptak a hullámok a helyiek feje felett.

A Salamon-szigetek északi részének legalább tizenegy szigete tűnt el teljesen az elmúlt évtizedekben, vagy pusztul jelenleg is a globális tengerszint-emelkedés következtében – írja az Environmental Research Letters folyóiratban közölt tanulmány. A partvonalak visszahúzódása miatt két helyszínen is falvak tűntek el, és egész közösségeket kellett áttelepíteni. Vagy említhetném Tuvalut, szintén a Csendes-óceánról, ahol már a kormány is térdig vízben állva irányítja a lassan eltűnő országot. Az egyenlítő környéki óceánok szigetein sós vízből túl sok van, édesvízből meg kevés.

Ha kitalálnának valami olcsó megoldást, hogy miként lehetne a tengervízből édesvizet csinálni, az is csak a szigetek elnéptelenedését lassítaná, az eltűnésüket nem állítaná meg.

Nagyjából ilyen távlatok nyílnak 2022-ben az emberiség egy jelentős részének. A klímakrízis miatt olvadó jéghegyek megállíthatatlanul emelik a világtengerek vízszintjét. A turisták simán választhatnak majd másik célpontot a búvárkodáshoz, de a helyiek nyilván nem fogják a helyszínen megvárni, amíg végleg elsüllyednek. Csak azt nem tudom, hogy akkor merre indulnak majd, és mit fognak cipelni a fejükön a nők?

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.