Vizuál

KÉP-regény: Pogány Madonna

2022.05.06. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, milyen titkokat rejt a Kiscelli Múzeum.

Mostanság látható az egyik streaming szolgáltató műsorán a részben Magyarországon forgatott Moon Knight (Holdlovag) című sorozat Oscar Isaac és Ethan Hawke főszereplésével. Nagyon szórakoztató, ahogy a magyarországi helyszíneket az éppen aktuális történetszálnak megfeleltetve CGI segítségével átalakították.

Szentendre főteréből alpesi falu lett, a Szépművészeti Múzeumból városnyi művészeti komplexum, az Anker közben pedig megáll a londoni emeletes busz.

Érdemes figyelni, mert telis-tele van viccesebbnél viccesebb átkötésekkel és hátterekkel. Amit viszont nem igazán alakítottak át, az a Kiscelli Múzeum templomtere. Ez az egész romtemplom annyira szokatlan, hogy a filmesek egyszerűen imádják. A Vaják című sorozat varázslóiskoláját is itt rendezték be, de forgott itt a Hellboy 2., a Die Hard 5., valamint a Borgiák című sorozat is.

Ez a múzeum Budapest egyik legrejtélyesebb barokk épülete. Eredetileg trinitárius kolostornak épült a XVIII. században. Ezek a trinitáriusok egyébként török fogságba esett keresztényeket vásároltak ki a rabságból, ami azért elég komoly anyagi hátteret feltételez. Na most, ezt úgy teremtették meg, hogy lemásolták a híres mariazelli Szűz Mária kegyszobrot, felállították a mai Óbudán,

építettek köré egy templomot, és meg is volt az új zarándokhely, ami egy időben igencsak népszerű volt, ezzel az anyagi gondokat ki is pipálták.

Egyébként ezért hívják Kiscellnek az egészet, mert a Nagycell, az ugye Mariazell Ausztriában.

Aztán volt itt később laktanya, meg kórház, meg ruharaktár, sőt, még francia hadifoglyok is raboskodtak a templomtérben. Végül 1910-ben vette meg egy Schmidt Miksa nevű bécsi bútorgyáros. Mikor én errefelé csatangoltam gyerekkoromban, akkor az épületet még mindenki Schmidt-kastélynak hívta. Mikor Miksa bácsi elhalálozott, akkor hagyta az egészet a fővárosra, és az épület átalakult múzeummá. Annak idején egyébként azért bandáztunk erre, mert kerestük a titkos föld alatti folyosókat, amin a legenda szerint le lehet jutni egészen a Zichy-kastélyig, merthogy egykoron a két épület egy rejtélyes alagútrendszerrel volt összekötve.

Ez gyerekfejjel jól hangzott, és bár tényleg találtunk a kastély körül föld alatti járatokat, de egy ponton túl nem tudtunk továbbmenni.

Ja, és mielőtt elfelejtem, ennek a Schmidt Miksának volt a szeretője Mágnás Elza, a híres kurtizán, akit 1914-ben rejtélyes módon meggyilkoltak. Róla szól Szász Attila Félvilág című filmje. Sajtófotósként is rendszeresen jártam ide, mert a cégek is vonzódnak az épülethez. Voltam itt királyi lakomán, világmárkák termékbemutatóin, Halloween-partin, sőt, egyszer a Kiss együttes promófotózásán is. Na, de engem sosem a mainstream múzeum, meg a bulvár érdekelt, hanem mindig a melléképületek, meg persze a kastély körüli parkerdő.

KiscellikastPoganymadonna-124616.jpg

Titokzatos szobor a Kiscelli Múzeumnál (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Nem mondhatnám, hogy tegnap jártam arra utoljára, de ha arra vetődök, mindig viszek magammal fényképezőgépet, mert még sosem fordult elő, hogy ne futottam volna bele valamilyen vizuális érdekességbe. Ezt a képet, erről a szoborról sok évvel ezelőtt csináltam a múzeum egyik melléképületénél, ahol akkor műhelyek és raktárak voltak. Először Bujtor István Pogány Madonnája jutott eszembe róla, aztán

mikor napokkal később a monitoron megnyitottam, olyan érzésem volt, mintha ez a szobor az egész kastély jelképeként lett volna egy fotóra odakészítve.

Akkor már ismertem az épület történetét, és a jelenség kicsit átment a szürreálba. Azóta sem tudtam eldönteni, hogy a szerzetesek Mária-szobrát, a legendás alagútrendszerben kísértő Mágnás Elzát vagy a Holdlovag egyiptomi isteneit kellene belelátni ebbe a nőalakba. Biztos van egy adekvát magyarázata is az egésznek, de őszintén mondom, hogy annyira nem is vagyok kíváncsi rá. Addig meg maradjunk a Pogány Madonnánál!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Titokzatos szobor a Kiscelli Múzeumnál (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.