Vizuál

KÉP-regény: Pogány Madonna

2022.05.06. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, milyen titkokat rejt a Kiscelli Múzeum.

Mostanság látható az egyik streaming szolgáltató műsorán a részben Magyarországon forgatott Moon Knight (Holdlovag) című sorozat Oscar Isaac és Ethan Hawke főszereplésével. Nagyon szórakoztató, ahogy a magyarországi helyszíneket az éppen aktuális történetszálnak megfeleltetve CGI segítségével átalakították.

Szentendre főteréből alpesi falu lett, a Szépművészeti Múzeumból városnyi művészeti komplexum, az Anker közben pedig megáll a londoni emeletes busz.

Érdemes figyelni, mert telis-tele van viccesebbnél viccesebb átkötésekkel és hátterekkel. Amit viszont nem igazán alakítottak át, az a Kiscelli Múzeum templomtere. Ez az egész romtemplom annyira szokatlan, hogy a filmesek egyszerűen imádják. A Vaják című sorozat varázslóiskoláját is itt rendezték be, de forgott itt a Hellboy 2., a Die Hard 5., valamint a Borgiák című sorozat is.

Ez a múzeum Budapest egyik legrejtélyesebb barokk épülete. Eredetileg trinitárius kolostornak épült a XVIII. században. Ezek a trinitáriusok egyébként török fogságba esett keresztényeket vásároltak ki a rabságból, ami azért elég komoly anyagi hátteret feltételez. Na most, ezt úgy teremtették meg, hogy lemásolták a híres mariazelli Szűz Mária kegyszobrot, felállították a mai Óbudán,

építettek köré egy templomot, és meg is volt az új zarándokhely, ami egy időben igencsak népszerű volt, ezzel az anyagi gondokat ki is pipálták.

Egyébként ezért hívják Kiscellnek az egészet, mert a Nagycell, az ugye Mariazell Ausztriában.

Aztán volt itt később laktanya, meg kórház, meg ruharaktár, sőt, még francia hadifoglyok is raboskodtak a templomtérben. Végül 1910-ben vette meg egy Schmidt Miksa nevű bécsi bútorgyáros. Mikor én errefelé csatangoltam gyerekkoromban, akkor az épületet még mindenki Schmidt-kastélynak hívta. Mikor Miksa bácsi elhalálozott, akkor hagyta az egészet a fővárosra, és az épület átalakult múzeummá. Annak idején egyébként azért bandáztunk erre, mert kerestük a titkos föld alatti folyosókat, amin a legenda szerint le lehet jutni egészen a Zichy-kastélyig, merthogy egykoron a két épület egy rejtélyes alagútrendszerrel volt összekötve.

Ez gyerekfejjel jól hangzott, és bár tényleg találtunk a kastély körül föld alatti járatokat, de egy ponton túl nem tudtunk továbbmenni.

Ja, és mielőtt elfelejtem, ennek a Schmidt Miksának volt a szeretője Mágnás Elza, a híres kurtizán, akit 1914-ben rejtélyes módon meggyilkoltak. Róla szól Szász Attila Félvilág című filmje. Sajtófotósként is rendszeresen jártam ide, mert a cégek is vonzódnak az épülethez. Voltam itt királyi lakomán, világmárkák termékbemutatóin, Halloween-partin, sőt, egyszer a Kiss együttes promófotózásán is. Na, de engem sosem a mainstream múzeum, meg a bulvár érdekelt, hanem mindig a melléképületek, meg persze a kastély körüli parkerdő.

KiscellikastPoganymadonna-124616.jpg

Titokzatos szobor a Kiscelli Múzeumnál (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Nem mondhatnám, hogy tegnap jártam arra utoljára, de ha arra vetődök, mindig viszek magammal fényképezőgépet, mert még sosem fordult elő, hogy ne futottam volna bele valamilyen vizuális érdekességbe. Ezt a képet, erről a szoborról sok évvel ezelőtt csináltam a múzeum egyik melléképületénél, ahol akkor műhelyek és raktárak voltak. Először Bujtor István Pogány Madonnája jutott eszembe róla, aztán

mikor napokkal később a monitoron megnyitottam, olyan érzésem volt, mintha ez a szobor az egész kastély jelképeként lett volna egy fotóra odakészítve.

Akkor már ismertem az épület történetét, és a jelenség kicsit átment a szürreálba. Azóta sem tudtam eldönteni, hogy a szerzetesek Mária-szobrát, a legendás alagútrendszerben kísértő Mágnás Elzát vagy a Holdlovag egyiptomi isteneit kellene belelátni ebbe a nőalakba. Biztos van egy adekvát magyarázata is az egésznek, de őszintén mondom, hogy annyira nem is vagyok kíváncsi rá. Addig meg maradjunk a Pogány Madonnánál!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Titokzatos szobor a Kiscelli Múzeumnál (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.