Vizuál

KÉP-regény: Pokoljárás

2021.02.26. 16:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.

Még sosem csináltam más ötletéből fotósorozatot. Egyrészt mert van egy csomó saját ötletem, amit aztán vagy megvalósítok, vagy nem, másrészt meg, mert ilyenkor mindig a munka jut eszembe, amikor egy konkrét megrendelő briliáns elképzeléseinek kell megfelelni, de azt az ember pénzért csinálja, és fotográfiai szakmunkának hívják. Itt most viszont valami egészen különleges dolog történt, egy olyan furcsa eset, amikor teljesen magával ragadott egy témakör, amit valaki más talált ki, és nagyon örülök neki, hogy a részese lehetek, sőt!

Egyszer a nagyobbik fiam kapott egy intőt a gimnáziumban, azzal a szöveggel, hogy zavarja az órát és „még az ördögnek is eladná a lelkét egy jó poénért”.

Elsőre nem tudtam mit kezdeni az egésszel, aztán persze hatalmába kerített a röhögés, és mindenféle válaszopciókat találtam ki a sátánról, a lélekről, meg ennek áruba bocsájtásáról. Végül nyilván nem válaszoltam az egész hülyeségre, de annyit elért vele a tanárnő, hogy a gondolatot nem engedtem el teljesen. Amikor Haynal Ákos, a Halszájoptika Képirodalmi Hálózat szerkesztője megtalált az INFERNO projekttel, azonnal beugrott az ördögi poéngyár. Fotográfusokat és prózaírókat, költőket keresett meg, hogy értelmezzék újra Dante Infernóját, hogy mit jelent Dante XIV. századi pokla a jelenben.

DantePokol-SzovetsegeseikelaruloiNagytomegbenarccalfelfeletobafagyvavannakakikszorosanegymashozsimulvabunhodnekegyikamasikkoponyajatragja-155855.jpg

Dante Pokol-Szövetségeseik elárulói. Nagy tömegben, arccal felfelé tóba fagyva, vannak akik szorosan egymáshoz simulva bűnhődnek, egyik a másik koponyáját rágja. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Dante mágikus hatású művében 27 bűnt említ, a közönyösöktől az árulóik. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogyan értelmezzük súlyuk vagy természetük szerint ezeket a kategóriákat saját magán- és közéletünkben. Vajon melyik a nagyobb a bűn, erőszakosnak vagy hazugnak lenni? Kik lehetnek manapság az eretnekek, és kik játsszák a képmutatók vagy a tolvajok szerepét?

Az elkövetkező hetekben a Halszájoptika Képirodalmi Hálózat sorozatában, több mint harminc fotográfus és író/költő képei és rövidprózái/versei találkoznak 27 tételben, melynek során egyre lejjebb lépkedve Dante Pokoljának körein, talán választ kapunk kérdéseinkre. 

Talán. Én mindenesetre elég sokáig küzdöttem a gondolattal, hogy mégis miként lehet képileg megjeleníteni ezt az egész pokoli őrületet, hiszen már olyan sokan feldolgozták ezt, köztük olyan jelentéktelen figurákkal, mint Sandro Botticelli vagy Salvador Dalí. Ráadásul Dante pontos támpontokat ad, amikor is plasztikus képekben szemlélteti az egyes bűnösök szenvedéseit.

A dilemma alapja az volt, hogy vajon a képeim le tudják-e írni, és ha igen, mennyiben mai valóságunkat? Vajon velem együtt végig tud-e vezetni Danthe Alighieri saját, mai világunkon, önpoklunkon keresztül, ahhoz hasonlatosan, ahogy Vergilius fogta a kezét utazása során? Ez a kézfogás oldotta meg végül a problémámat. Az INFERNO képi megjelenítésénél Pilátus jutott eszembe, aki mosta kezeit, ezzel elhárítva magáról a felelősséget. Én is ezt teszem, amikor azt mondom, hogy elhatárolódom a dantei bűnök jelentős részétől, mert nem tekintem bűnnek őket, mint ahogy a jelen kor atlanti gondolkodású embere sem.

A kéz lett a vezérmotívum, ami végigvezet a poklon, mikor is a bűn és a dantei bűnhődés közös metszetét próbáltam megkeresni, az egyes képek értelmezésétől eltekintve, azt a szemlélőre hagyva. Nyilván akarva, akaratlanul belekevertem a dologba a Covid járványt és korunk egyéb kérdéseit, de szerintem mindenki jobban jár, ha inkább megnézi a képeket.

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.