Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

2021.10.15. 13:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

Az egész úgy kezdődött, hogy egy lakó kitalálta, hogy át kéne helyezni a postaládákat a lépcsőfordulóból a földszintre, mert ő az alagsorban lakik, és akkor neki nem kéne minden nap feleslegesen oda-vissza megjárnia hat lépcsőfokot. Aztán ehhez becsatlakoztak még a földszinten lakók, meg az egész udvar, és a végén kitalálták, hogy a házban sokkal kevesebben laknak az emeleten, akiknek amúgy is útba esik a postaláda.

A ház 1938-ban épült. Túl sokat nem tudok a születéséről, de gondolom, túlélte a háborút, mert a tető határozottan szépkorúnak tűnik. Meg aztán még sok mindent. Forradalmakat, átalakításokat, költözéseket. Lakók jöttek-mentek – a postaládákkal együtt.

Hogy miért 83 év elteltével jutott eszébe valakinek postaládát cserélni, azt nem tudom, de a lakók addig meccseltek egymás közt, míg végül leszerelték a ládákat, a fal pedig feltárta a ház történetének legalább négy epizódját.

Valahol olyan ez, mint amikor benézünk az idő múlása mögé. Amikor fricskát mutatunk az időnek, hogy haha, hiába igyekszel oly nagyon, van, amikor te is elbuksz! Na, ilyenkor jön el az a pillanat, amikor muszáj elővenni a fényképezőgépet.

Sokáig azt hittem, hogy az ilyen képek csak akkor kerülnek elő, ha ősrégi templomokat vagy kastélyokat újítanak fel, aztán a több száz éves vakolat alatt ott figyel egy Botticelli vagy egy Caravaggio. Kiderül, hogy egy híres festmény alatt egy másik van, csak Van Goghnak éppen nem volt pénze új vászonra, ezért a sokadik napraforgó motívumra festette az aktuális önarcképét. Ezek a titkos képek, amikhez úgy látszik, nem kell több, csak egy ilyen banális hülyeség, mint a postaládacsere. Pedig a kép végig ott volt az orrunk előtt, csak nem tudtunk róla.

Postaladak-131453.jpg

Postaládák (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A Négyzet című, 2017-ben Cannes-ban Arany Pálmát nyert, Oscarra jelölt film kezdőjelenetében a főszereplő, a sikeres múzeumigazgató, Christian arról beszél egy interjú során, hogy pontosan mitől is válik valami műtárggyá: például,

ha egy fal mellé leteszünk egy táskát, akkor az tekinthető-e műalkotásnak?

És talán pont ez a lényeg! Mert azt gondolom, hogy a postaládák alatt rejtőző falrészletek sokkal többet mondanak az elmúlt évtizedek kultúrájáról, mint a tudatosan készített festmények jelentős része. Hihetetlen, hogy mennyi mindenről mesél ez a nem egészen egy négyzetméter vakolat és festék. Csak elé kell képzelni a 83 év alatt a lépcsőházban megfordult embereket, és már össze is áll a kép.

Ez a kép egy hónapja készült. Azóta lefestették fehérre az egészet. A jelenben így folytatódott a postaládák helyének kultúrtörténete. Még szerencse, hogy a fényképezőgép megőrizte ezt a darab történelmet. Illetve dehogyis, én őriztem meg, aki észrevette az egészet és megnyomta a gombot.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Postaládák (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.
Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.