Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

2021.10.15. 13:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

Az egész úgy kezdődött, hogy egy lakó kitalálta, hogy át kéne helyezni a postaládákat a lépcsőfordulóból a földszintre, mert ő az alagsorban lakik, és akkor neki nem kéne minden nap feleslegesen oda-vissza megjárnia hat lépcsőfokot. Aztán ehhez becsatlakoztak még a földszinten lakók, meg az egész udvar, és a végén kitalálták, hogy a házban sokkal kevesebben laknak az emeleten, akiknek amúgy is útba esik a postaláda.

A ház 1938-ban épült. Túl sokat nem tudok a születéséről, de gondolom, túlélte a háborút, mert a tető határozottan szépkorúnak tűnik. Meg aztán még sok mindent. Forradalmakat, átalakításokat, költözéseket. Lakók jöttek-mentek – a postaládákkal együtt.

Hogy miért 83 év elteltével jutott eszébe valakinek postaládát cserélni, azt nem tudom, de a lakók addig meccseltek egymás közt, míg végül leszerelték a ládákat, a fal pedig feltárta a ház történetének legalább négy epizódját.

Valahol olyan ez, mint amikor benézünk az idő múlása mögé. Amikor fricskát mutatunk az időnek, hogy haha, hiába igyekszel oly nagyon, van, amikor te is elbuksz! Na, ilyenkor jön el az a pillanat, amikor muszáj elővenni a fényképezőgépet.

Sokáig azt hittem, hogy az ilyen képek csak akkor kerülnek elő, ha ősrégi templomokat vagy kastélyokat újítanak fel, aztán a több száz éves vakolat alatt ott figyel egy Botticelli vagy egy Caravaggio. Kiderül, hogy egy híres festmény alatt egy másik van, csak Van Goghnak éppen nem volt pénze új vászonra, ezért a sokadik napraforgó motívumra festette az aktuális önarcképét. Ezek a titkos képek, amikhez úgy látszik, nem kell több, csak egy ilyen banális hülyeség, mint a postaládacsere. Pedig a kép végig ott volt az orrunk előtt, csak nem tudtunk róla.

Postaladak-131453.jpg

Postaládák (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A Négyzet című, 2017-ben Cannes-ban Arany Pálmát nyert, Oscarra jelölt film kezdőjelenetében a főszereplő, a sikeres múzeumigazgató, Christian arról beszél egy interjú során, hogy pontosan mitől is válik valami műtárggyá: például,

ha egy fal mellé leteszünk egy táskát, akkor az tekinthető-e műalkotásnak?

És talán pont ez a lényeg! Mert azt gondolom, hogy a postaládák alatt rejtőző falrészletek sokkal többet mondanak az elmúlt évtizedek kultúrájáról, mint a tudatosan készített festmények jelentős része. Hihetetlen, hogy mennyi mindenről mesél ez a nem egészen egy négyzetméter vakolat és festék. Csak elé kell képzelni a 83 év alatt a lépcsőházban megfordult embereket, és már össze is áll a kép.

Ez a kép egy hónapja készült. Azóta lefestették fehérre az egészet. A jelenben így folytatódott a postaládák helyének kultúrtörténete. Még szerencse, hogy a fényképezőgép megőrizte ezt a darab történelmet. Illetve dehogyis, én őriztem meg, aki észrevette az egészet és megnyomta a gombot.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Postaládák (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.
Vizuál premier

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Vizuál interjú

Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

„Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.
Vizuál ajánló

Belépő a gyűjtők világába - Újra itt a Resident Art Fair

A feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek alkotásait kínálja a Resident Art Fair 2021 művészeti vásár, amely idén új helyszínen, a nagy múltú Budapest Art Factory-ben fogadja a látogatókat. 
Vizuál design

Jó ötletek a karácsonyi ajándékokhoz a legújabb a Budapest Design Map kalauzolásában

Több mint százkilencven budapesti designhelyszín szerepel az online és nyomtatott formában is elérhető térképen. A szerkesztők arra ösztönöznek, hogy ezúttal legyenek kiváló minőségű, hazai tervezők által készített ajándékok is a fa alatt, így támogatva a magyar cégeket.