Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

2021.10.15. 13:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

Az egész úgy kezdődött, hogy egy lakó kitalálta, hogy át kéne helyezni a postaládákat a lépcsőfordulóból a földszintre, mert ő az alagsorban lakik, és akkor neki nem kéne minden nap feleslegesen oda-vissza megjárnia hat lépcsőfokot. Aztán ehhez becsatlakoztak még a földszinten lakók, meg az egész udvar, és a végén kitalálták, hogy a házban sokkal kevesebben laknak az emeleten, akiknek amúgy is útba esik a postaláda.

A ház 1938-ban épült. Túl sokat nem tudok a születéséről, de gondolom, túlélte a háborút, mert a tető határozottan szépkorúnak tűnik. Meg aztán még sok mindent. Forradalmakat, átalakításokat, költözéseket. Lakók jöttek-mentek – a postaládákkal együtt.

Hogy miért 83 év elteltével jutott eszébe valakinek postaládát cserélni, azt nem tudom, de a lakók addig meccseltek egymás közt, míg végül leszerelték a ládákat, a fal pedig feltárta a ház történetének legalább négy epizódját.

Valahol olyan ez, mint amikor benézünk az idő múlása mögé. Amikor fricskát mutatunk az időnek, hogy haha, hiába igyekszel oly nagyon, van, amikor te is elbuksz! Na, ilyenkor jön el az a pillanat, amikor muszáj elővenni a fényképezőgépet.

Sokáig azt hittem, hogy az ilyen képek csak akkor kerülnek elő, ha ősrégi templomokat vagy kastélyokat újítanak fel, aztán a több száz éves vakolat alatt ott figyel egy Botticelli vagy egy Caravaggio. Kiderül, hogy egy híres festmény alatt egy másik van, csak Van Goghnak éppen nem volt pénze új vászonra, ezért a sokadik napraforgó motívumra festette az aktuális önarcképét. Ezek a titkos képek, amikhez úgy látszik, nem kell több, csak egy ilyen banális hülyeség, mint a postaládacsere. Pedig a kép végig ott volt az orrunk előtt, csak nem tudtunk róla.

Postaladak-131453.jpg

Postaládák (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A Négyzet című, 2017-ben Cannes-ban Arany Pálmát nyert, Oscarra jelölt film kezdőjelenetében a főszereplő, a sikeres múzeumigazgató, Christian arról beszél egy interjú során, hogy pontosan mitől is válik valami műtárggyá: például,

ha egy fal mellé leteszünk egy táskát, akkor az tekinthető-e műalkotásnak?

És talán pont ez a lényeg! Mert azt gondolom, hogy a postaládák alatt rejtőző falrészletek sokkal többet mondanak az elmúlt évtizedek kultúrájáról, mint a tudatosan készített festmények jelentős része. Hihetetlen, hogy mennyi mindenről mesél ez a nem egészen egy négyzetméter vakolat és festék. Csak elé kell képzelni a 83 év alatt a lépcsőházban megfordult embereket, és már össze is áll a kép.

Ez a kép egy hónapja készült. Azóta lefestették fehérre az egészet. A jelenben így folytatódott a postaládák helyének kultúrtörténete. Még szerencse, hogy a fényképezőgép megőrizte ezt a darab történelmet. Illetve dehogyis, én őriztem meg, aki észrevette az egészet és megnyomta a gombot.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Postaládák (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

A Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.
Vizuál ajánló

Dívák és némafilmsztárok a XV. kerületben

Február 9-én, a Hollywood a Csokonaiban!-sorozat második alkalmán izgalmas részleteket tudhatunk meg a hollywoodi némafilmkorszak magyar sztárjairól a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.
Vizuál ajánló

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Vizuál ajánló

A geometria ösvényein – Konok Tamás munkáiból nyílik kiállítás a Molnár Ani Galériában

Egy átfogó kiállítás keretein belül, Architektúra címmel mutatja be a nemrégiben elhunyt Konok Tamás életművét február 10-től a Molnár Ani Galéria.