Vizuál

KÉP-regény: Rövid jelenet az uszodában

2022.02.25. 16:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, hogyan került egészen közel ahhoz, hogy egy magyar nagyjátékfilmben szerepelhessen, ám a helyzetet nem úszta meg szárazon.

Csempe a francba, az van! Vacsora semmi!” Azok a megveszekedett kilencvenes évek! Amikor még ifjonti és idealista fejjel váltottuk nagyban a rendszert. Legalábbis akkor azt hittem. Még belegondolni is kemény, de harminc évvel ezelőtt, 1992 februárjában mutatták be Tímár Péter Csapd le csacsi című filmjét, ami akkor meglehetősen groteszknek és viccesnek tűnt, de

mai fejjel nézve rémisztő, hogy Tímár milyen pontosan látta, hogy a rendszerek ugyan jönnek, mennek, de a magyar társadalom, az bizony ugyanaz marad.

A rémisztő az egészben, hogy Adynak száz évvel ezelőtt pont ilyen gondolatai voltak. Tímár, miután az Egészséges erotikával megalapozta rendezői karrierjét, a kilencvenes években időutazásokkal egybekötött társadalomkritikákkal próbálta azt kiteljesíteni. Huszonöt éves már a Csinibaba is, ahol a hatvanas évekbe ugrott vissza a rendező, vagy a sorban következő Zimmer Feri, amiben a nyolcvanas években a német turisták és kapzsi vállalkozók által megszállt Balaton-part világa köszön vissza.

Aztán Tímár gondolt egyet, és visszaröpítette Eperjes Károlyt az ötvenes évekbe, a Rákosi-rendszer kellős közepébe. Ez volt a 6:3 avagy, Játszd újra Tutti című film, amivel a rendező elköszönt a huszadik századtól. Na, itt kapcsolódtam én személyesen is bele a tímári történetbe, ha nem is rendszerszinten, de fotóriporterként mindenképp. Van a 6:3 című filmben egy jelenet, ami egy uszodában játszódik. Ezt a jelenetet a Gellért fürdőben vették fel, ráadásul éjszaka, hogy ne nagyon kavarjanak be a fürdő normál nyitvatartási idejébe.

Olyan volt az egész, mintha egy Cinetripre mentem volna éjféltájt, csak partiarcok és fürdőruhás DJ-k helyett a vicces úszósapkába öltöztetett Szamóca poénkodott a vicces fürdőnadrágos Cseh Tamással.

Odamentem Tímár Péterhez, gondoltam, tisztázom a viszonyokat, de annyira jól megcsinálták a díszletet, hogy benéztem a csarnok végét, és farmerben meg bakancsban, fényképezőgéppel a nyakamban lazán belesétáltam a medencébe. Aztán visszatántorodva elkezdtem zuhanni a vízbe vezető lépcső felé. Ilyen helyzetekben az ember mindig a fényképezőgépet védi, nem nagyon figyel arra, hogy egyébként éppen mijét töri össze.

TimarPetera6-3forgatasanaGellertfurdoben-155932.jpg

Tímár Péter a 6:3 forgatásán a Gellért fürdőben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Az egyik kezemet leraktam a medence szélére, a másikkal levegőbe emeltem a gépet, miközben a vízben állva rátérdeltem a lépcsőre. Az egész csarnokban síri csend lett, egy pillanatra elloptam a show-t. Ez az az eset, amikor minden szem rád szegeződik, pedig te nem csináltál semmit! Tímár Péter eszmélt leghamarabb, odajött, bemutatkozott, és miközben kezet fogtunk, kihúzott a vízből.

Gyerekek, ezt újravesszük!

– mondta fennhangon, és itt röhögte el magát mindenki.

Állítólag kívülről nézve annyira vicces volt az egész, hogy simán befért volna a filmbe. Itt kerültem a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljek egy magyar nagyjátékfilmbe, de sajnos végül csak a castingig jutottam. Ezt követően már semmi izgalmas nem történt. Végigcuppogtam párszor a csarnokot a tök vizes cipőimben, minden stábtagtól megkapva a vállon veregetéseket, lefényképeztem a színészeket, majd az egész forgatásosdit hátrahagyva, tök vizesen kicsoszogtam a budapesti éjszakába.

Fejléckép: Tímár Péter a 6:3 forgatásán a Gellért fürdőben (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.