Vizuál

KÉP-regény: Szavannák, fehér nők…

2022.03.18. 10:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, hogyan lett a gepárdból zsiráf, és mit csinálnak a német turisták a szavannán.

Az egész ott kezdődött, hogy le akartam fényképezni egy gepárdot a kelet-afrikai szavannán, ami egyébként több szempontból sem egyszerű feladat. Egyrészt a gepárdok lassan elfogynak, alig látni néhányat.

A meglévők viszont nem engedik közel magukhoz az embert, ezért komoly teleobjektív kell.

Ráadásul közismert, hogy a gepárd igencsak gyorsan fut, ami egy további nehezítő tényező. Ezt most nem magyarázkodásnak szántam, merthogy gepárd helyett zsiráf van a képen, hanem a történet teljes megértése végett muszáj volt ezt megemlítenem.   

Sokan el se tudják képzelni, hogy a fotósok és operatőrök mennyit melóznak, hogy az aktuális magazinban vagy természetfilmben úgy lássák a nézők az állatokat, hogy a képek érdekesek és egyben informatívak legyenek. Ráadásul a fő problémát már nem is az állatok okozzák.

Nem is gondolnátok, hogy milyen nehéz normális képeket csinálni a sok lelkes amatőr kolléga között, akik elárasztották a szavannákat.

Oké, mostanság a covid-járvány miatt nyilván visszaesett a számuk, de pillanatokon belül újra támadni fognak, ebben biztos vagyok. Csak a miheztartás végett, az amatőr nem feltétlenül azt jelenti, hogy valaki nem ért hozzá, csak jellemzően nem ebből él, ezért aztán fel sem merül benne, hogy akadályozhatja azokat, akik viszont igen.

Ezek az afrikai szavannák lesznek lassan a Föld legnagyobb állatkertjei. Talán csak annyi a különbség, hogy az európai állatkertekben nincsenek orvvadászok. Legalábbis egyelőre. Mindkét helyen vannak viszont turisták, akik különféle képrögzítő berendezéseikkel mindenhová, minden és mindenki elé beállnak. Régi kedvenceim a német turistahölgyek. Nem tudom, hogy mások hogy vannak ezzel, de

én még nem jártam olyan pontján a Földnek, beleértve minden szegletet a legkihaltabb sivatagtól a legsötétebb dzsungelig, ahol ne futottam volna össze német turistával.

Ha valaki ledíleli a fotózást egy helyi vezetővel, és követni akar, teszem azt, egy elefántcsordát az afrikai szavanna közepén, akkor is kerülgetnie kell a turistabuszokat. A budapesti Oktogon gyakrabban ürül ki, tök komolyan mondom!

KenyaNyugat-Tsavonemzetipark-095840.jpg

Zsiráf a fotóssal (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Ez az egész jelenség idegesíthette fel ezt a zsiráfot is, aki bezzeg kiszúrta magának a lelkes kollégát, és erős érdeklődést mutatva hosszasan a nyomában járt, míg a német hölgy ezt észre sem vette. Elég vicces volt. Ezt onnan tudom, hogy a német hölgy, aki a zsiráf érdeklődését ennyire felkeltette vagy egy fél napon keresztül engem követett. Amerre ment a terepjárónk, arra jött az övék is. Egyszerűen levakarhatatlan volt. A végén már azt hittem, hogy akar tőlem valamit, de Dr. Erik, a helyi forma, aki egyébként állatorvosból váltott a szavannai sofőrködésre,

elmagyarázta, hogy a középkorú hölgy rendszeres vendég itt, a kenyai szavannán, és kizárólag a húszéves helyi srácok érdeklik.

Lehet, hogy ezt tudta a zsiráf is, aki régi ismerőse volt, és csak köszönni akart.

Amíg ezen méláztam, addig a gepárdom, akit vagy egy órás terepfurikázás után sikerült nagy nehezen lőtávolba cserkészni, simán lelépett. Én meg ott maradtam fotóalany nélkül, a hülye gondolataimmal.

Fejléckép: Zsiráf a fotóssal (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

KÉP-regény: Lou Reed 80

Kapcsolódó

KÉP-regény: Lou Reed 80

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most nem annyira zöld, mint inkább gitár. Lou Reed jutott eszébe, meg Zorán, meg a 80, és az a tökéletes nap.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.