Vizuál

KÉP-regény: Találkozások

2022.06.03. 15:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért volt különösen fontos, hogy lefényképezhesse Barbara Thompsont.

Ami azt illeti, ez sem tegnap volt, de az internet, úgy látszik, tényleg nem felejt, mert simán megtaláltam az egykori beharangozót: „A Trafó, a Kortárs Művészetek Háza (Bp. IX., Liliom u. 41.) 2001. március 18-án este 8-tól a Barbara Thompson's Paraphernalia valamint a Jean-Luc Ponty Group zenei produkció helyszíne lesz”.  Mielőtt elmerülnék a dolog drámaiságában, felvillantanék a mai történet főszereplőjéről egy röpke előtörténetet.

Barbara Thompson (1944. július 27.) angol jazz-szaxofonművész. A Royal College of Musicon szaxofonon játszani és klasszikus zeneszerzést tanult, de Duke Ellington és John Coltrane zenéje miatt érdeklődése a jazz és a szaxofon felé fordult.

Nem mondom, hogy példa nélküli, hogy egy nő ilyen szintre jusson ezen a hangszeren, de a fúvósszekcióból merített minta alapján, színpadi teljesítménnyel lenyűgözni rajta kívül kizárólag uraknak sikerült.

Ráadásul 1967-ben feleségül ment Jon Hisemanhoz, a Colosseum együttes alapító dobosához, és több mint ötven éven át, Hiseman 2018. júniusában bekövetkezett haláláig együtt is maradtak. Így a Colosseum lemezein is többször vendégeskedett, míg aztán 1978-ban megjelent saját formációja, a kisebb-nagyobb kihagyásokkal a mai napig létező Barbara Thompson's Paraphernalia első lemeze.

Újságíróbarátom, Göbölyös N. László nagy kedvence volt Barbara Thompson, tulajdonképpen rajta keresztül ismertem meg a munkásságát, és azt is neki köszönhetem, hogy 1996-ban személyesen is találkozhattam vele.

Aztán érkezett egy szörnyű hír: Barbara Thompson Parkinson-kórral küzd, és ugyan 2001-ben még végigcsinál egy búcsúturnét, de azt követően felhagy a színpadi muzsikával.

Igazi pofánvágós infó. Az egyetlen pozitív tartalma az volt, hogy Barbara utolsó turnéja Budapestet is érinti, így legalább személyesen is el tud tőle búcsúzni a magyar közönség. Ráadásul nem akárkivel rakták párba aznap estére, hanem az egyik legismertebb francia dzsesszzenésszel, a hegedűvirtuóz Jean-Luc Pontyval.

Több problémám is akadt ezzel az egész Barbara Thompson / Jean-Luc Ponty-történettel, hirtelen nem is tudom, hol kezdjem. Először is nem tudtam rá bejutni. Na, nem közönségként, az a hatalmas érdeklődés miatt eleve esélytelen volt, ráadásul

én fényképezni is akartam, ami meg, ugye, számszakilag limitálva van a sajtóorgánumok között, én meg akkor éppen szabadúszó voltam, ami nem igazán segít egy ilyen helyzetben.

Sok ilyen szitut megoldottam korábban, de ez itt reménytelennek tűnt.  Aztán eszembe jutott egy felettébb nyakatekert megoldás, de ez megér egy külön sztorit a jövő heti KÉP-regényben. A lényeg az, hogy végül bejutottam, és nehéz szavakba önteni, hogy mit is éreztem akkor, amikor ezt a képet csináltam Barbara Thompsonról. Mikor tudod, hogy egy korszakos zseni hamarosan már nem tudja úgy használni a hangszerét, ahogy mindig is tudta, és le kell mondania élete értelméről.

BarbaraThompsonaTrafoban2001-152337.jpg

Barbara Thompson a Trafóban, 2001-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ezen a ponton, amikor már minden elúszni látszik, sosem jön pozitív fordulat. Kivéve ezt az esetet!

Barbara Thompson a turné leteltével speciális kezelést kapott, és annyira jól lett, hogy két év múlva visszatért a színpadra,

sőt, amikor a Colosseum korábbi szaxofonosa, Dick Heckstall-Smith 2004 decemberében meghalt, a zenekar állandó tagja lett. A Paraphernalia azóta is létezik, és bár a covidjárvány erős gátakat szabott az élőzenének, Barbara Thompson 2019-ben még simán színpadon állt.

Hogy végül hogyan jutottam be fotózni a Trafóba, és mi történt az est másik fellépőjével, Jean-Luc Pontyval, azt a jövő héten elmesélem!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Barbara Thompson a Trafóban, 2001-ben (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.