Vizuál

KÉP-regény: Tanuljunk meg angolul!

2022.09.30. 13:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt világhírű rapperről, Coolióról emlékezett meg, akit egy interjú során kapott lencsevégre.

Nem állítanám, hogy egy kicsit is irigyeltem volna Göbölyös N. László barátomat, amikor interjút készített Coolióval. Hallottam már angolul beszélni néhány embert a világ legkevertebb nyelvű területeiről. Hallottam már hülye kiejtést és vicces szószerkezeteket. Sőt, olyan is volt már, hogy az ember nem érti elsőre egy riportalany minden szavát, de pont ezért készül a beszélgetés közben egy felvétel, hogy azt visszahallgatva korrigálhatóak legyenek a félreérhető mondatok, értelmezhetőek a félrehallott szavak.

Coolio esetében a felvételt tucatszor visszajátszva sem lehetett pontosan megfejteni, hogy mire is gondolt a költő!

Az alapproblémát az okozhatta, hogy a költő eleve az amerikai nyugati parti, fekete rapper szlenget tolta, miközben rágózott, és hogy tovább bonyolítsa az egyszeri riporter életét, mindezt erősen tudatmódosult állapotban tette. Egyébként valahol viccesen is hangzott volna a szájából a King's English.

Tulajdonképpen jó fej volt, hogy egyáltalán szóba állt velünk és nem mondta le az interjút. Én például tuti lemondtam volna. Mondjuk az is lehet, hogy ő ezt mindig így csinálta, ezért aztán csak nekem tűnik ez annyira komoly teljesítménynek, de akárhogy is van,

azóta sem vagyunk biztosak benne, hogy pontosan az hangzott el, ami aztán az újságban megjelent.

Mondtam Lacinak, hogy előbb meg kellett volna rendesen tanulni angolul, és csak utána interjúkat csinálni, de ez után valahogy úgy nézett rám, mint Coolio ezen a képen.

Coolio1998-125541.jpg

Coolio (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Egyébként én mindezek ellenére bírtam a csókát. Amikor valaki annyira lazán hülye, hogy úgysem lehet komolyan venni, de ezt szemmel láthatóan tudja is magáról. Valahogy nem is passzolt abba az elegáns budapesti hotelbe, ahol beszélgettünk vele. Kár, hogy mindenki csak a Veszélyes kölykök című film betétdaláról ismeri, pedig a forma amúgy megkerülhetetlen alakja a nyolcvanas-kilencvenes évek rap, hiphop őrületének,

sőt, egyesek szerint ő alkotta a hidat a keleti és a nyugati parti rapperek között.

Ráadásul kevesen tudják, hogy a Gangsta’s Paradise még csak nem is saját szám, hanem valójában egy 1976-os Stevie Wonder-dal, a Pastime Paradise egyébként remekül sikeredett feldolgozása.

Azért annyit ki lehetett hámozni a „beszélgetésből”, hogy tényleg rajong a moziért és a filmekért és szívesen kipróbálná magát egyszer egy európai filmben, amibe „nem pofáznak bele” a hollywoodi producerek, és azt is elárulta, hogy Michael Jacksont tartja a legnagyobb szórakoztató művésznek. A fehér és fekete rap ellentétét pedig álvitának tartotta, mert

szerinte a zenéhez mindenkinek joga van, így a rap sem kötött sem bőrszínhez, sem nemzetiséghez, sőt, még nyelvhez sem.

Az a lényeg, hogy legyen az embernek fontos közölnivalója. A drogokról pedig így vélekedett: „Kipróbáltam mindent, emiatt is kerültem sittre, de aztán sikerült összeszednem magam. Jártam ugyan rehabilitációs kezelésekre, de ez önmagában semmit sem ért volna, ha nem bízom magamban, ha nem hiszem el, hogy nincsen szükségem semmilyen függőségre, akár a heroinról, akár más emberekről van szó.

Üzenem miden fiatalnak, aki a drog ellen küzd: ne törődjön mással, minthogy próbáljon önmaga lenni!

Persze jó, ha az embernek vannak barátai, akiktől kap egy-egy jó szót, de végső soron saját magunkon múlik, hogy mi lesz belőlünk.”

Ehhez magam sem tudnék sok okosságot hozzátenni, de van egy érdekes dolog, amit hosszas nyomozás után sem tudtam kideríteni. Konkrétan azt, hogy a 2022. szeptember 28-án Los Angelesben elhunyt énekes pontosan hány gyermeket hagyott maga után. Annyi bizonyos, hogy számtalan gyermeke született számtalan anyától, de a pontos számot leginkább a brit The Sun című bulvárlap közelítette meg, akik azt írták, hogy Coolio gyermekeinek száma hat és tíz közé tehető. Úgyhogy maradjunk is ennyiben.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Coolio (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Vizuál hír

Közösségi összefogással állítanának szobrot Deim Pál tiszteletére

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével, egy köztéri szobor felállítását tervezi a Deim Pál téren. A gesztussal a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegnek.