Vizuál

KÉP-regény: Teljes Dráma!

2020.03.20. 14:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy régi Vígsátorbeli találkozásról reflektál.

Hogy a képen látható urak mit keresnek együtt egy közös képen, azt csak nagyjából tudom. Hogy min vigyorognak ilyen intenzíven, azt egyáltalán nem. Hogy miért mentem oda, azt igen, de

erről az egész történetről annyi réteget lehetne lehántani, hogy a végén simán kijönne belőle egy jól megtermett Bulgakov regény. Vagy kettő. Kezdjük azzal, hogy már a helyszín sem létezik.

A Vígszínház egy hosszadalmas, hirtelen összedőlés elleni felújítás miatt 1993 tavaszán bezárt és a színészek 1994 októberéig egy sátorban rágták a csepűt, amit a Nyugati pályaudvar mellett húztak fel. Hang- és állítólag hőszigetelt is volt, de ezt kapásból cáfolnám azzal, hogy az Esterházy-Ascher-Spiró hármas valamiért kabátban ácsorog a képen, és emlékeim szerint ez a jelenet már erősen a ruhatár tábla után zajlott.

Sőt, én is elég zsibbadt ujjakkal kapaszkodtam az exponáló gombba. Ez egyébként azért is lehetett, mert valami idióta hátulról nekem jött és kiverte a vakumat a kezemből (két napja vettem amúgy), ami olyan szerencsétlenül ért földet, hogy az a rögzítő elem, ami a vakut a fényképezőgéphez csatlakoztatja, letört róla, és csak úgy tudtam használni a vadi új cuccot, hogy az egyik kezemmel folyamatosan fognom kellett, hogy le ne essen a gépről. Így aztán a másik kezemmel egyszerre kellett tartanom a fényképezőgépet és nyomnom az exponáló gombot. Nem volt egyszerű mutatvány. Leginkább ezért emlékszem ennyire részletesen erre az egészre. Gyanítom ezt még nem sokan tesztelték, úgyhogy, ha valaki nem bír magával és meg akarja tapasztalni, akkor próbáljon meg úgy levest merni, hogy ugyanabban a kezében van a tányér és a merőkanál, a másikkal pedig tartja a fazekat. Mindenesetre a sátrat azóta már rég lebontották, a helyszín fűtéséről csak a képből lehet következtetni.

Esterhazy-Ascher-Spiro-134247.jpg

Esterházy Péter, Ascher Tamás és Spíró György (Fotó/Forrás: morpho)

Az esemény Radnóti Zsuzsához, a Vígszínház dramaturgjához volt köthető, aki a magyar írók kreatív támogatását szem előtt tartva egy drámapályázat ötletével állt elő. Akkor még volt olyan, hogy kultuszminisztérium, akik a fővárosi önkormányzattal együtt egy halom pénzt ajánlottak fel az első három pályaműnek. Azért az tök jó, hogy a Vígszínház akkor még kiírt ilyeneket. Ez később hagyományszerűvé vált a kilencvenes években, aztán egyszer csak eltűnt az egész, fogalmam sincs miért. Pedig a végén igencsak szórakoztató formában ment a lebonyolítás. Egy aznapi, random kiválasztott újságcikk alapján kellett megírni a színművet a résztvevőknek, amit még aznap egy-egy társulat el is próbált és este be is mutatott. Kár, hogy megszűnt, én nagyon bírtam.

Esetünkben egyébként nem volt első díj, a másodikat megosztva kapta Spiró György és Kárpáti Péter, a harmadikat pedig Esterházy Péter. Arra, hogy Ascher Tamás hogyan keveredett a képre, már sajna nem emlékszem, de arra igen, hogy Spiró drámájának az volt a címe, hogy „Dobardan” ami szerbül azt jelenti, hogy „Jó napot!”, és az egész a délszláv háborúról szólt. Most nem azért, de mennyivel jobb már, amikor a Vígszínház ilyen drámákkal keveredik be a hírekbe és nem olyanokkal, mint mostanság. Lehet, hogy pont erről beszélgettek akkor éppen ők ott hárman a hideg sátorban, 1994 tavaszán.

 

Fejléckép: Esterházy Péter, Ascher Tamás és Spíró György (fotó: morpho, Hegedűs Ákos)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.