Vizuál

KÉP-regény: Teljes Dráma!

2020.03.20. 14:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy régi Vígsátorbeli találkozásról reflektál.

Hogy a képen látható urak mit keresnek együtt egy közös képen, azt csak nagyjából tudom. Hogy min vigyorognak ilyen intenzíven, azt egyáltalán nem. Hogy miért mentem oda, azt igen, de

erről az egész történetről annyi réteget lehetne lehántani, hogy a végén simán kijönne belőle egy jól megtermett Bulgakov regény. Vagy kettő. Kezdjük azzal, hogy már a helyszín sem létezik.

A Vígszínház egy hosszadalmas, hirtelen összedőlés elleni felújítás miatt 1993 tavaszán bezárt és a színészek 1994 októberéig egy sátorban rágták a csepűt, amit a Nyugati pályaudvar mellett húztak fel. Hang- és állítólag hőszigetelt is volt, de ezt kapásból cáfolnám azzal, hogy az Esterházy-Ascher-Spiró hármas valamiért kabátban ácsorog a képen, és emlékeim szerint ez a jelenet már erősen a ruhatár tábla után zajlott.

Sőt, én is elég zsibbadt ujjakkal kapaszkodtam az exponáló gombba. Ez egyébként azért is lehetett, mert valami idióta hátulról nekem jött és kiverte a vakumat a kezemből (két napja vettem amúgy), ami olyan szerencsétlenül ért földet, hogy az a rögzítő elem, ami a vakut a fényképezőgéphez csatlakoztatja, letört róla, és csak úgy tudtam használni a vadi új cuccot, hogy az egyik kezemmel folyamatosan fognom kellett, hogy le ne essen a gépről. Így aztán a másik kezemmel egyszerre kellett tartanom a fényképezőgépet és nyomnom az exponáló gombot. Nem volt egyszerű mutatvány. Leginkább ezért emlékszem ennyire részletesen erre az egészre. Gyanítom ezt még nem sokan tesztelték, úgyhogy, ha valaki nem bír magával és meg akarja tapasztalni, akkor próbáljon meg úgy levest merni, hogy ugyanabban a kezében van a tányér és a merőkanál, a másikkal pedig tartja a fazekat. Mindenesetre a sátrat azóta már rég lebontották, a helyszín fűtéséről csak a képből lehet következtetni.

Esterhazy-Ascher-Spiro-134247.jpg

Esterházy Péter, Ascher Tamás és Spíró György (Fotó/Forrás: morpho)

Az esemény Radnóti Zsuzsához, a Vígszínház dramaturgjához volt köthető, aki a magyar írók kreatív támogatását szem előtt tartva egy drámapályázat ötletével állt elő. Akkor még volt olyan, hogy kultuszminisztérium, akik a fővárosi önkormányzattal együtt egy halom pénzt ajánlottak fel az első három pályaműnek. Azért az tök jó, hogy a Vígszínház akkor még kiírt ilyeneket. Ez később hagyományszerűvé vált a kilencvenes években, aztán egyszer csak eltűnt az egész, fogalmam sincs miért. Pedig a végén igencsak szórakoztató formában ment a lebonyolítás. Egy aznapi, random kiválasztott újságcikk alapján kellett megírni a színművet a résztvevőknek, amit még aznap egy-egy társulat el is próbált és este be is mutatott. Kár, hogy megszűnt, én nagyon bírtam.

Esetünkben egyébként nem volt első díj, a másodikat megosztva kapta Spiró György és Kárpáti Péter, a harmadikat pedig Esterházy Péter. Arra, hogy Ascher Tamás hogyan keveredett a képre, már sajna nem emlékszem, de arra igen, hogy Spiró drámájának az volt a címe, hogy „Dobardan” ami szerbül azt jelenti, hogy „Jó napot!”, és az egész a délszláv háborúról szólt. Most nem azért, de mennyivel jobb már, amikor a Vígszínház ilyen drámákkal keveredik be a hírekbe és nem olyanokkal, mint mostanság. Lehet, hogy pont erről beszélgettek akkor éppen ők ott hárman a hideg sátorban, 1994 tavaszán.

 

Fejléckép: Esterházy Péter, Ascher Tamás és Spíró György (fotó: morpho, Hegedűs Ákos)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.