Vizuál

KÉP-regény: Teljes Dráma!

2020.03.20. 14:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy régi Vígsátorbeli találkozásról reflektál.

Hogy a képen látható urak mit keresnek együtt egy közös képen, azt csak nagyjából tudom. Hogy min vigyorognak ilyen intenzíven, azt egyáltalán nem. Hogy miért mentem oda, azt igen, de

erről az egész történetről annyi réteget lehetne lehántani, hogy a végén simán kijönne belőle egy jól megtermett Bulgakov regény. Vagy kettő. Kezdjük azzal, hogy már a helyszín sem létezik.

A Vígszínház egy hosszadalmas, hirtelen összedőlés elleni felújítás miatt 1993 tavaszán bezárt és a színészek 1994 októberéig egy sátorban rágták a csepűt, amit a Nyugati pályaudvar mellett húztak fel. Hang- és állítólag hőszigetelt is volt, de ezt kapásból cáfolnám azzal, hogy az Esterházy-Ascher-Spiró hármas valamiért kabátban ácsorog a képen, és emlékeim szerint ez a jelenet már erősen a ruhatár tábla után zajlott.

Sőt, én is elég zsibbadt ujjakkal kapaszkodtam az exponáló gombba. Ez egyébként azért is lehetett, mert valami idióta hátulról nekem jött és kiverte a vakumat a kezemből (két napja vettem amúgy), ami olyan szerencsétlenül ért földet, hogy az a rögzítő elem, ami a vakut a fényképezőgéphez csatlakoztatja, letört róla, és csak úgy tudtam használni a vadi új cuccot, hogy az egyik kezemmel folyamatosan fognom kellett, hogy le ne essen a gépről. Így aztán a másik kezemmel egyszerre kellett tartanom a fényképezőgépet és nyomnom az exponáló gombot. Nem volt egyszerű mutatvány. Leginkább ezért emlékszem ennyire részletesen erre az egészre. Gyanítom ezt még nem sokan tesztelték, úgyhogy, ha valaki nem bír magával és meg akarja tapasztalni, akkor próbáljon meg úgy levest merni, hogy ugyanabban a kezében van a tányér és a merőkanál, a másikkal pedig tartja a fazekat. Mindenesetre a sátrat azóta már rég lebontották, a helyszín fűtéséről csak a képből lehet következtetni.

Esterhazy-Ascher-Spiro-134247.jpg

Esterházy Péter, Ascher Tamás és Spíró György (Fotó/Forrás: morpho)

Az esemény Radnóti Zsuzsához, a Vígszínház dramaturgjához volt köthető, aki a magyar írók kreatív támogatását szem előtt tartva egy drámapályázat ötletével állt elő. Akkor még volt olyan, hogy kultuszminisztérium, akik a fővárosi önkormányzattal együtt egy halom pénzt ajánlottak fel az első három pályaműnek. Azért az tök jó, hogy a Vígszínház akkor még kiírt ilyeneket. Ez később hagyományszerűvé vált a kilencvenes években, aztán egyszer csak eltűnt az egész, fogalmam sincs miért. Pedig a végén igencsak szórakoztató formában ment a lebonyolítás. Egy aznapi, random kiválasztott újságcikk alapján kellett megírni a színművet a résztvevőknek, amit még aznap egy-egy társulat el is próbált és este be is mutatott. Kár, hogy megszűnt, én nagyon bírtam.

Esetünkben egyébként nem volt első díj, a másodikat megosztva kapta Spiró György és Kárpáti Péter, a harmadikat pedig Esterházy Péter. Arra, hogy Ascher Tamás hogyan keveredett a képre, már sajna nem emlékszem, de arra igen, hogy Spiró drámájának az volt a címe, hogy „Dobardan” ami szerbül azt jelenti, hogy „Jó napot!”, és az egész a délszláv háborúról szólt. Most nem azért, de mennyivel jobb már, amikor a Vígszínház ilyen drámákkal keveredik be a hírekbe és nem olyanokkal, mint mostanság. Lehet, hogy pont erről beszélgettek akkor éppen ők ott hárman a hideg sátorban, 1994 tavaszán.

 

Fejléckép: Esterházy Péter, Ascher Tamás és Spíró György (fotó: morpho, Hegedűs Ákos)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Két új könyv mesél a hazai popkultúra történetéről

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának két új, a hazai populáris zenei kultúra múltját kanonizáló könyve is megjelent. Az Azok a régi csibészek és a Hangok és ütemek új kötetei folytatják a sorozat hagyományait. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.