Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

2024.04.12. 14:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Az RTL bejelentette, hogy dokufilmsorozat készül Kokóról. Tulajdonképpen csak az lep meg az egészben, hogy ez eddig miért nem történt meg. Kovács István és a körülötte kialakult médiahájp olyan szinten határozta meg az ezredforduló környékének Magyarországát, mint a nyolcvanas években a magyar űrhajós Farkas Berci- vagy a kilencvenesben az egyébként számomra teljesen értelmezhetetlen Zámbó Jimmy-jelenség.

Kokót az egész ország szerette.

Esténként nagymamák és kismamák tömkelege ült le a tévé elé profi boxot nézni, hogy drukkoljon az akkor már olimpiai bajnok Kovácsnak,

aki sokszor gagyi ellenfelek lepofozásával igyekezett megszerezni egy megtanulhatatlan, néha randomnak tűnő hárombetűs szervezet világbajnoki övét.

Az egész őrület nagyjából 2001 júniusáig tartott, amikor is Kovács Istvánt első hivatalos címvédő mérkőzésén kiütötte az argentin Chacón. Innentől kezdve a korábbi évek őrülete már nem tért vissza, Kokó pedig az évek múlásával műsorvezetővé avanzsált. Hát, akárhogy is volt, meglehetősen mozgalmas évek voltak ezek. „Én úgy is érzem, hogy az az életpálya, amit befutottam, az az 54 év hordoz magában annyi üzenetet, annyi élményt, emléket, történetet, hogy talán egy film formájában is meg lehet kísérelni” – mondta Kokó az RTL-nek.  Ezt magam is alá tudom támasztani egy olyan történettel, amiről Kokó valószínűleg nem is tud, annak ellenére, hogy erősen benne volt, és abban is biztos vagyok, hogy ez a sztori kimarad a róla készülő dokumentumfilmből is.

Nem akarom teljesen elszpojlerezni, de

engem Kokó miatt ki akartak rúgni az akkori munkahelyemről,

ami egy országos napilap volt egyébként, akkor – 1998-ban – még papír alapon, nyilván. Az egész történet onnan indult, hogy az egyik sportújságíró kollégám könyvet írt Kokóról. Igen, már akkor, a kilencvenes évek végén írtak könyvet róla, ezért is tartom furcsának, hogy a filmsorozat legyártására huszonöt évvel később kerül csak sor. Engem kértek fel, hogy csináljak néhány fotót Kokóról ehhez a könyvhöz. Elmentem vele az általános iskolához, ahova járt, meg a házhoz, ahol régen lakott és persze a Fradi pályára, ahol kapott egy névre szóló ülést a lelátón. Ez látható a képen.

KokoFradipalya1998-142943.jpg

Kokó, Fradi pálya, 1998 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aznap egész délelőtt őt fényképeztem, és nem volt egy bonyolult riportalany, sőt, kifejezetten szórakoztató volt. A probléma csak ott volt a sztoriban, hogy a kedvenc főnököm engem arra a délelőttre beosztott ügyeletbe az újságnál. Hiába mondtam neki, hogy aznap nekem egy maszek melóm van, amit már hetekkel korábban leegyeztettünk, ez erősen hidegen hagyta. Akkor már nagy volt köztünk a szerelem, ez nem is vitás. Ez az ügyeletesdi egyébként akár még bele is fért volna, mert az esetek kilencven százalékában nem történt ilyenkor semmi. Ezek a délelőttök elsuhantak észrevétlenül.

Aznap viszont a tíz százalék jött be, és kiraboltak Óbudán egy bankot.

A rohadékok pont akkorra időzítették az akciót, amikor én éppen Kokóval akcióztam. Mire eljutott hozzám a hír, már a helyszínelést is befejezték.

A dolog vicces része, hogy az egyik kollégám pont arra járt, és feltűnt neki a nagy rendőri jelenlét, így aztán lefényképezte az esetet, az újság pedig nem maradt képek nélkül. Mindezek ellenére remek alkalom volt a kirúgásomra, úgyhogy másnapra összehívták az igazgató tanácsot, ahol is a rovatvezető felterjesztette azonnali hatályú eltávolításomat.

Hát, lehet, hogy nem kellett volna a Kokó-könyvbe beszállni, de ha nem ez, akkor valami más lett volna az apropó két hét múlva, és végül ugyanide jutunk, úgyhogy mégiscsak jobb így, hogy megjelentek a képeim abban a könyvben.

A sztori viszont itt teljesen új fordulatot vett. Az akkor regnáló hatalom ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy az újság megkapirgálta egyik miniszterének furcsa ténykedését, és válasz híján, élve tulajdonosi előjogaival,

az egész lapnál lehúzta a rolót, főszerkesztőstül, rovatvezetőstül, egészen a recepciósig bezárólag.

Szóval, engem délelőtt kirúgtak, de ezt már nem volt idő papírra vetni, mert aznap délután az újságot is megszüntették. Hát, nem volt egy unalmas nap, az biztos. Ez volt életem egyetlen kirúgása, de ezt sem sikerült rendesen végig vinni. Viszont Kovács István meccseiről ezután mindig ez a dupla KO ugrott be, aminek valódi győztese tulajdonképpen nem is volt.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: Kokó, Fradi pálya, 1998 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.