Vizuál

KÉP-regény: Tótágas

2020.06.12. 13:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten az ex-Hip Hop Boy, Real Action vagyis Szűcs Zoltán egy fotóját és a hozzá tartozó sztorit.

A minap olvastam, hogy végre talán kezdenek valamit a Citadellával. Mondjuk, már régen nem látom át, hogy mi is történik ott, de az utolsó információm az volt, hogy kommandósok foglalták vissza valami maffiabrigádtól, azóta meg síri csönd honol az egész körül.

Végül is miért kéne bármit is csinálni Budapesten egy olyan ikonikus hellyel, ahonnan háromszázhatvan fokos panoráma nyílik a városra?

„A Citadellában található Panoráma Étteremből a városra nyíló kilátással egyetlen vendéglátóhely sem versenyezhet. Körben a budai hegyek karéja, alattuk a Vár és a Duna a hidakkal, szemben a Margitsziget és az Országház.” Bagatell.

Na, erről jutott eszembe ez a kép, ami ott készült, a Citadella Panoráma éttermében 1996-ban. Volt ott egy disco is, ahol megfordultam hébe-hóba, de kizárólag munkaügyből kifolyólag. A kilencvenes évek house-rave-hiphop korszaka nem tartozott a kedvenc kulturális mikrociklusaim közé. Mindenesetre már akkor is erősen felpiszkálta a képzelőerőmet, hogy egy európai metropoliszban mi mindent lehetne építeni egy ilyen helyre!

A kilátó aljában meg kb. ült egy vécés néni, meg egy képeslapárus.

Hogy melyik volt hasznosabb és/vagy költséghatékonyabb, arra már nem emlékszem, de ha egy átlagos német turista a citadellánál vett egy képeslapot és közben pisilni is beugrott, az nagyjából annyiba került, amiből én három haverommal éjszakába nyúlóan söröztem Óbudán, a három fogásos vacsora után.

Szóval, 1996-ban fellépett Budapesten egy bizonyos Michael Jackson nevű amerikai popikon. (Azért vagyok ilyen hivatalos, mert nem tudom, hogy pillanatnyilag milyen viszonyrendszerben kell közelíteni hozzá.) A koncert hivatalos bejelentése valamilyen rejtélyes okból a Citadella Panoráma éttermében zajlott, ahol is az akkortájt hihetetlenül népszerű Hip Hop Boyz, műfajilag hiphop, club/dance zenekar tolt le pár nótát, mondván, hogy ők egyébként Michael Jackson előtt is fellépnek majd a Népstadionban.

A terembe annyi médiahiéna, fotós, operatőr és „egyéb érdeklődő” zsúfolódott be, hogy a zenekarnak már nemigen jutott hely. Így ráadásul a körpanorámából se látszott semmi, szóval ilyen alapon a Budavári katakombákban is rendezhették volna az egészet.

Ehhez képest Real Action aka Szűcs Zoltán, simán letolt helyből néhány kézen átfordulást, meg fejen pörgést, ami legalább is meghökkentő volt. A Citadelláról mindig ez a kép ugrik be, egy nagy tótágas az egész!

HipHopBoyZ1996CitadellaFidelio-123259.jpg

Real Action aka Szűcs Zoltán, simán letolt helyből néhány kézen átfordulást, (Fotó/Forrás: morpho)

Sosem fogom megérteni, hogy miért fontosabb Magyarországon majd mindent pont fordítva csinálni, mint ahogy kéne. Nem lenne legalább néha-néha egyszerűbb az egyenes út? Itt van például

a képen látható Real Action esete, aki, miután a Hip Hop Boyz őrület lecsengett, megalapította az Attraction Látványszínházat, amivel a magyar próbálkozásokon túllépve gondolt egy nagyot és 2013-ban megnyerték az angol tehetségkutató, a Britain's Got Talent  fődíját.

Londonban! Ha valakinek nem dereng, a saját testük árnyaival formáztak meg különböző képeket, amik aztán önálló sztorikká alakultak. Most már csak azt kérdezem, hogy miért nem lehet egy ilyen teljesen újszerű és érdekes projektet Magyarországon befuttatni? De most tényleg, miért nem?

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?