Vizuál

KÉP-regény: Tótágas

2020.06.12. 13:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten az ex-Hip Hop Boy, Real Action vagyis Szűcs Zoltán egy fotóját és a hozzá tartozó sztorit.

A minap olvastam, hogy végre talán kezdenek valamit a Citadellával. Mondjuk, már régen nem látom át, hogy mi is történik ott, de az utolsó információm az volt, hogy kommandósok foglalták vissza valami maffiabrigádtól, azóta meg síri csönd honol az egész körül.

Végül is miért kéne bármit is csinálni Budapesten egy olyan ikonikus hellyel, ahonnan háromszázhatvan fokos panoráma nyílik a városra?

„A Citadellában található Panoráma Étteremből a városra nyíló kilátással egyetlen vendéglátóhely sem versenyezhet. Körben a budai hegyek karéja, alattuk a Vár és a Duna a hidakkal, szemben a Margitsziget és az Országház.” Bagatell.

Na, erről jutott eszembe ez a kép, ami ott készült, a Citadella Panoráma éttermében 1996-ban. Volt ott egy disco is, ahol megfordultam hébe-hóba, de kizárólag munkaügyből kifolyólag. A kilencvenes évek house-rave-hiphop korszaka nem tartozott a kedvenc kulturális mikrociklusaim közé. Mindenesetre már akkor is erősen felpiszkálta a képzelőerőmet, hogy egy európai metropoliszban mi mindent lehetne építeni egy ilyen helyre!

A kilátó aljában meg kb. ült egy vécés néni, meg egy képeslapárus.

Hogy melyik volt hasznosabb és/vagy költséghatékonyabb, arra már nem emlékszem, de ha egy átlagos német turista a citadellánál vett egy képeslapot és közben pisilni is beugrott, az nagyjából annyiba került, amiből én három haverommal éjszakába nyúlóan söröztem Óbudán, a három fogásos vacsora után.

Szóval, 1996-ban fellépett Budapesten egy bizonyos Michael Jackson nevű amerikai popikon. (Azért vagyok ilyen hivatalos, mert nem tudom, hogy pillanatnyilag milyen viszonyrendszerben kell közelíteni hozzá.) A koncert hivatalos bejelentése valamilyen rejtélyes okból a Citadella Panoráma éttermében zajlott, ahol is az akkortájt hihetetlenül népszerű Hip Hop Boyz, műfajilag hiphop, club/dance zenekar tolt le pár nótát, mondván, hogy ők egyébként Michael Jackson előtt is fellépnek majd a Népstadionban.

A terembe annyi médiahiéna, fotós, operatőr és „egyéb érdeklődő” zsúfolódott be, hogy a zenekarnak már nemigen jutott hely. Így ráadásul a körpanorámából se látszott semmi, szóval ilyen alapon a Budavári katakombákban is rendezhették volna az egészet.

Ehhez képest Real Action aka Szűcs Zoltán, simán letolt helyből néhány kézen átfordulást, meg fejen pörgést, ami legalább is meghökkentő volt. A Citadelláról mindig ez a kép ugrik be, egy nagy tótágas az egész!

HipHopBoyZ1996CitadellaFidelio-123259.jpg

Real Action aka Szűcs Zoltán, simán letolt helyből néhány kézen átfordulást, (Fotó/Forrás: morpho)

Sosem fogom megérteni, hogy miért fontosabb Magyarországon majd mindent pont fordítva csinálni, mint ahogy kéne. Nem lenne legalább néha-néha egyszerűbb az egyenes út? Itt van például

a képen látható Real Action esete, aki, miután a Hip Hop Boyz őrület lecsengett, megalapította az Attraction Látványszínházat, amivel a magyar próbálkozásokon túllépve gondolt egy nagyot és 2013-ban megnyerték az angol tehetségkutató, a Britain's Got Talent  fődíját.

Londonban! Ha valakinek nem dereng, a saját testük árnyaival formáztak meg különböző képeket, amik aztán önálló sztorikká alakultak. Most már csak azt kérdezem, hogy miért nem lehet egy ilyen teljesen újszerű és érdekes projektet Magyarországon befuttatni? De most tényleg, miért nem?

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hétfőn nyit újra a Louvre

A párizsi múzeum március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat, de ismét lehet majd szelfizni a Mona Lisával.
Vizuál Film

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.