Vizuál

KÉP-regény: Valami Monet

2021.09.10. 13:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi Monet-kiállítás emlékeit idézi fel. 

A címet kéretik fonetikusan, szó szerint kiejteni, ahogyan írva vagyon! Nem Moné, hanem Monet. Merthogy ez így hangzott el, és mindig eszembe jut, ha a világ valamely pontján belefutok a francia impresszionistákba.

Ez az egész történet arról jutott eszembe, hogy megnyílt Budapesten Gerhard Richter nagyszabású tárlata, akit egyrészt a legnagyobb kortárs festőnek tartok, másrészt utoljára talán a 2003-ban megrendezett „Monet és barátai” című kiállítás volt számomra ekkora képzőművészeti agylövés a magyar fővárosban.

Szigorúan szubjektív véleményemhez hozzá kell tennem, hogy imádom a francia impresszionistákat, és nem véletlen, hogy a világ minden komoly múzeumában jelen vannak, mert akkora hatással voltak a globális képzőművészetre, mint, mondjuk, a Bécsi klasszikusok a komolyzenére.

Nem fordul elő évente, hogy ennyi hipertehetség kerüljön elő egyszerre ugyanonnan. Tudok mondani egy magyar vonulatot is, amikor a Brassai, Kertész, Moholy, Munkácsi, Capa ötösfogat alakította a fotográfia világát, csak hogy egy kicsit a saját ténykedésem irányából beszéljek haza.

A 18 évvel ezelőtti Monet tárlat nagyszerűségét azért is igyekszem hangoztatni, mert a magyar bulvársajtó megközelítéséből kiderült anno, hogy nincs mindenki tisztában az impresszionizmus, világméretű képzőművészeti jelentőségével. Van a bulvárfotográfusok között ez a színes, szélesvásznú, viszonylag egy irányba gondolkodó, enyhén bulváragyú forma, akit gyakorlatilag semmilyen kultúrbombával nem lehet lezavarni a celebek-gyerekek-kutyák tengelyről, ami egyfelől nem baj, mert valakinek ezt is kell csinálni, másrészt viszont érdemes azért arra odafigyelni, hogy ne csináljunk fotórovat vezetőt olyanokból, akik nem ismerik fel az olimpiai bajnok magyar sportolókat, nem tudják, hogy ki az aktuális amerikai elnök, és úgy küldik el a fotóriporter kollégát az egyik legjelentősebb budapesti tárlatra, hogy „menj el a Szépművészetibe, mert ott kiállít egy francia festő, valami Monet”

Monetesbaratai2003ClaudeMonetGondolaVelenceben-130658.jpg

Monet és barátai, 2003 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Azóta már tudom, hogy nem szabad meghökkenni az ilyen jelenségeken, sőt, inkább röhögni kell rajta, mert az egyrészt gyógyító erejű, másrészt meg ha túl komolyan venném a sajtó világát, akkor lehet, hogy még mindig egy napilapnál szaladgálnék kiállítás megnyitókat fényképezni, amit szerintem nem szeretnék már annyira. Bár, ha belegondolok, olyan is volt már, hogy az egész életében kiállítás megnyitókra járkáló török kolléga, bizonyos Burhan Ozbilici úgy nyert év képe díjat a 2017-es Word Press fotó pályázaton, hogy az orra előtt lőtte agyon egy ámokfutó az aktuális kiállítást éppen megnyitó orosz nagykövetet.  Erre nyilván azért nem lehet hosszútávú karriert építeni, de kétségkívül jelzi, hogy a fotográfia tényleg a pillanat művészete, és bármikor bármi benne lehet a pakliban.  

A címben említett mondatra szerencsére már csak alig ketten-hárman emlékszünk, az ezt kimondó kolléga pedig azon túl, hogy már rég elfelejtette az egészet, azóta az ingatlanpiacon igyekszik megteremteni egzisztenciáját, és ezzel szerintem mindenki jól járt.

Az egészhez csak annyit tudnék hozzátenni, hogy akinek ideje engedi, az nézzen szét mostanság a Magyar Nemzeti Galériában, mert ott éppen kiállít valami Richter…

További érdekes fotókért és történetekért kattints ide>>>

(valami morpho)

 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.
Vizuál ajánló

„Anyu, én nem akarok háborút!” – Gyerekrajzokból nyílt kiállítás a Lengyel Intézet előtt

Hibrid kiállítás nyílt a budapesti Lengyel Intézet előtt és az online kiállítótérben „Anyu, én nem akarok háborút! 1939-45 Lengyelország / 2022 Ukrajna” címmel. A lengyel-ukrán levéltári projekt saját országuk háborús gyerekrajzait mutatja be.
Vizuál interjú

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Erős nők a Művész Moziban – jön a Szemrevaló Filmfesztivál

A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nők képezik a Szemrevaló idei válogatásának súlypontját. Az októberi seregszemle kínálatában többek közt Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon elismert alkotásokat is láthatunk.