Vizuál

KÉP-regény: Változtassunk klímát!

2021.02.19. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a balatonboglári jégfalról mesél.

Bár ez a kép teljesen friss, egészen konkrétan öt napja készült, mégsem aktuális már sajnos. Ha valaki ezen a hétvégén látogat el a Balaton déli partjára, már nem fog találkozni ezzel a jégfallal, és nem fog sétálgatni a befagyott tó jegén. Én is csak azért tudtam ezt lefényképezni, mert félig-meddig helybéli lévén kaptam róla egy fülest, és

csaknem a világ végéről elvittem oda a gyerekemet, hogy lásson egy befagyott Balatont, amit lehet, hogy soha többé nem tudok majd mutatni neki.

Remélem, tévedek, de ez most nagyon nem úgy néz ki. Amikor én voltam kisgyerek, a nagyszüleim a Balaton mellett laktak, és minden téli hétvégén lejárkáltunk hozzájuk korcsolyázni, meg gigantikus hoki meccseket játszani a helybéli srácokkal. Igen, minden hétvégén!

Az ifjabbak kedvéért említem meg, hogy a Balaton a 90-es évek közepéig alapjárton minden télen befagyott, úgy nagyjából decembertől februárig. Ott tanultam meg korcsolyázni, ami egy kicsit más volt, mint a Műjégen. Valamelyest kisebb volt a tömeg és nagyobb a tér. Egészen konkrétan egy 77 kilométer hosszú jégpályáról beszéltünk. Azért abban vannak lehetőségek, már ha be van fagyva persze. Most nincs, sőt, leginkább sok-sok éve nincs.

A klímaváltozás röpke húsz év alatt teljesen átalakította a Balaton környezetét, látképét, élővilágát meg mindenét.

Az ilyen felfagyások, mint ami a képen is van, már szökőévenként se figyelnek be. Tavaly, például, nem volt ilyen, igaz, az Olimpia is elmaradt, mert az is szökőévente van, de ezt ennél jobban nem keverném ide.

Olyan viszont volt az elmúlt években többször is, hogy csaknem teljesen eltűnt a part menti sávból a víz. Olyannyira, hogy háromszáz métert is be kellett gyalogolni, ha az ember nem akart száraz lábbal kijönni. És akkor úszásról még szó sem volt. Sőt, vízibicikli helyett valódi kerékpárral közlekedtem a tómederben.

Nem tudom, hogy hova vezet mindez, de

ha az emberiség nem cselekszik sürgősen, akkor elkezdhetünk hozzászokni egy olyan világhoz, amit nagyon fogunk utálni.

És itt nem csak arról van szó, hogy nem lehet majd télen korcsolyázni, nyáron meg fürdeni a Balatonban. Ez ennél sokkal messzebbre vezet, az olvadó gleccserekkel, a kiszáradó folyókkal, a világtengerek emelkedő vízszintjével és az egyre több nagyvárosban megjelenő ivóvízhiánnyal együtt.

Ha nem változtatunk sürgősen a fogyasztási szokásainkon, vagy a tudomány nem talál valamilyen megoldást a légköri széndioxid koncentráció csökkentésére, akkor a legkisebb gondunk is nagyobb lesz annál, mint hogy nem lehet korcsolyázni a téli Balatonon.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fotó: balatoni jégfal (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kiemelkedő életművek és emberi teljesítmények – Átadták az Cziffra Fesztivál díjait

Idén rekordszámú pályázat érkezett. A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni; a döntést végül a jelölési időszak lezárultával az öttagú szakmai zsűri hozta meg.
Színház

„Minden téren jönnek előre a nők” – Interjú Péterfy Borival

Az Átrium új bemutatója, a Mefisztó Klaus Mann Mephistójának szabad átirata a kortárs kabaré műfajában, sok zenével és meglepetéssel. Az Urbán András rendezte előadásban Péterfy Bori a többi színészhez hasonlóan sokféle karaktert villant fel.
Klasszikus

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Vizuál

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.
Vizuál hír

50 éves a legendás Kecskemétfilm

Magyar Népmese sorozatuk immár hivatalosan is hungarikum, a világhálón 170 országból 134 millióan nézték meg. Itt készült a Vízipók-csodapók, melyet 46 ország vásárolt meg, és melyből generációk tanulhatták meg, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos.
Vizuál magazin

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Vizuál ajánló

Leonardótól Miróig - rajzok, grafikák a Szépművészeti Múzeum gyöngyszemei közül

A Grafikai Gyűjtemény százötven éves jubileumára nyílt kiállítás és reprezentatív album nem csupán a művekről nyújt széles körű áttekintést, hanem a múzeumi kulisszák mögé is betekintést enged. Egyszerre ünnepli az európai rangú, egyedülálló gyűjtemény jeles évfordulóját és a múzeum újranyitását.