Vizuál

KÉP-regény: Vihar-varázslat

2022.11.25. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az ukrajnai háború juttatta eszébe azt a különleges felhőt, amelyet a Sziget fesztiválon fotózott egy közelgő vihar előtt.

Megint az a szituáció adódott, hogy egy képnek utólag olyan konnotatív jelentése lesz, ami a készítés pillanatában csak nagyon áttételesen volt jelen. A felvétel egyébként egy régi Sziget fesztiválon készült. Már nem emlékszem, hogy melyik koncerten dolgoztam, de amikor megfordultam a zenekari árokban a közönség felé, akkor vettem észre ezt a furcsa felhőt a távolban, és pont el tudtam úgy fotózni a nézők feje felett, hogy a kép végül elkészülhetett. Nem is igazán emlékeztem az egészre, csak másnap, amikor a filmet lehívtuk, akkor vettem észre, hogy milyen varázslatos fények voltak a felhő körül,

de ami igazán érdekessé tette a képet, az a felhő formája.

Vihar-varazslat1-133233.jpg

Vihar-varázslat (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Talán nem kell túlmagyarázni, hogy az Ukrajnában dúló háborúról jutott eszembe. Nagyon nem jó, ami most a világban történik, hogy felelős pozícióban lévő politikusok atombombákkal meg ballisztikus rakétákkal fenyegetőznek. Közben meg nyakig ülünk a klímakrízisben, a covidban, meg a világszerte elszabaduló inflációban. Mintha nem lenne ez elég! A történelmi példákat végignézve egyébként ez talán mindig is így volt.

Néha úgy érzem, mintha az emberiség szándékosan ki akarná nyírni saját magát.

Persze nem az átlagemberekre gondolok. Ők csak élni akarnak. Dolgozni, uszodába vinni a gyerekeiket, színházba, koncertre meg nyaralni járni. Semmi különös.

Azért bízom abban, hogy nem az atomfelhő az első, ami erről a képről az olvasóknak eszébe jut. Volt egy jó barátom, aki sajnos már több mint tíz éve nincs velünk, és amikor annak idején meglátta ezt a felvételt, azt a címet adta neki, hogy Vihar-varázslat. Kétségtelen, hogy akkortájt békésebb idők jártak, de nem azért maradnék ennél a címnél, mert lassan már csak a varázslatban bízhatunk, hanem inkább azért, mert

a vihar idővel azért elvonul, és utána akár még a nap is kisüthet.

A történethez hozzátartozik, hogy a felhőből egyébként hatalmas vihar kerekedett, és az egész Sziget fesztivál ronggyá ázott, de lehet, hogy ez nem is fontos igazán.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Vihar-varázslat (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.
Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.