Vizuál

KÉP-regény: Vihar-varázslat

2022.11.25. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az ukrajnai háború juttatta eszébe azt a különleges felhőt, amelyet a Sziget fesztiválon fotózott egy közelgő vihar előtt.

Megint az a szituáció adódott, hogy egy képnek utólag olyan konnotatív jelentése lesz, ami a készítés pillanatában csak nagyon áttételesen volt jelen. A felvétel egyébként egy régi Sziget fesztiválon készült. Már nem emlékszem, hogy melyik koncerten dolgoztam, de amikor megfordultam a zenekari árokban a közönség felé, akkor vettem észre ezt a furcsa felhőt a távolban, és pont el tudtam úgy fotózni a nézők feje felett, hogy a kép végül elkészülhetett. Nem is igazán emlékeztem az egészre, csak másnap, amikor a filmet lehívtuk, akkor vettem észre, hogy milyen varázslatos fények voltak a felhő körül,

de ami igazán érdekessé tette a képet, az a felhő formája.

Vihar-varazslat1-133233.jpg

Vihar-varázslat (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Talán nem kell túlmagyarázni, hogy az Ukrajnában dúló háborúról jutott eszembe. Nagyon nem jó, ami most a világban történik, hogy felelős pozícióban lévő politikusok atombombákkal meg ballisztikus rakétákkal fenyegetőznek. Közben meg nyakig ülünk a klímakrízisben, a covidban, meg a világszerte elszabaduló inflációban. Mintha nem lenne ez elég! A történelmi példákat végignézve egyébként ez talán mindig is így volt.

Néha úgy érzem, mintha az emberiség szándékosan ki akarná nyírni saját magát.

Persze nem az átlagemberekre gondolok. Ők csak élni akarnak. Dolgozni, uszodába vinni a gyerekeiket, színházba, koncertre meg nyaralni járni. Semmi különös.

Azért bízom abban, hogy nem az atomfelhő az első, ami erről a képről az olvasóknak eszébe jut. Volt egy jó barátom, aki sajnos már több mint tíz éve nincs velünk, és amikor annak idején meglátta ezt a felvételt, azt a címet adta neki, hogy Vihar-varázslat. Kétségtelen, hogy akkortájt békésebb idők jártak, de nem azért maradnék ennél a címnél, mert lassan már csak a varázslatban bízhatunk, hanem inkább azért, mert

a vihar idővel azért elvonul, és utána akár még a nap is kisüthet.

A történethez hozzátartozik, hogy a felhőből egyébként hatalmas vihar kerekedett, és az egész Sziget fesztivál ronggyá ázott, de lehet, hogy ez nem is fontos igazán.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Vihar-varázslat (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.