Vizuál

Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

2021.12.02. 17:20
Ajánlom
„Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.

A Gólem Színház munkatársa voltam, amikor beütött a koronavírus – meséli festői pályájának indulásáról Rácz Lili –, és a teátrum bezárása miatt megszűnt a munkám, és hirtelen nagyon sok időm lett. Nem volt többé művészet és alkotási folyamat körülöttem, és ez hiányozni kezdett. Az első festményemet akkor csináltam karácsonyra, anyának. Kisiskolásként jártam rajzszakkörre, de ezen kívül semmilyen más „előképzettségem” nem volt.

Nagyon jó érzés volt, hogy újra megjelent az életemben alkotás, és onnantól kezdve ez töltötte ki a szabadidőmet.

Elkezdtem absztrakt „lélekfestményeket” készíteni a barátaimról, majd az ismerősök – akik látták ezeket a képeket, vagy hallottak róluk – szintén szerettek volna egyet, így egyre több megkeresésem lett. Ma már a képeim felét megrendelésre készítem. Amikor elkezdtem festeni, Borgula András, a Gólem Színház vezetője megnézte a munkáimat, és azt mondta, ha elindul a Gólem Központ, csinálhatunk ott egy kiállítást. A tárlatot Egri Márta színésznő nyitja meg, vele, mondhatni, barátok vagyunk. A kiállításon olyan kép is szerepel, amit neki készítettem. Amikor meglátta a festményt, azt mondta, ha egyszer lesz kiállításom, ő szeretné megnyitni.

Minden kívánságunk így váljon valóra! A kiállításon hány képedet láthatjuk majd?

Harmincat. Úgy gondoltam, ennyi pont elég lesz. Akik eltöltenek ott egy-két órát, lesz idejük végignézni. A lélekfestmények mellett még vannak más nonfiguratív munkáim és absztrakt stílusú tájképek is.

V-154703.jpg

Rácz Lili: V. (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével)

„Megkezdem”. Miért ez lett a kiállítás címe?

Azért, mert a megnyitó nemcsak nekem szakmai kezdet, hanem a közreműködők nagy részének is. Igazi összművészeti kiállítás lesz, egymásra reflektáló művészeti ágakkal, lesznek zene vagy vers ihlette képek, illetve festmények ihlette költemények és dalok. A Sceránó zenekar tagjai már húsz éve barátok, de csak most alakítottak együttest. Kardos György és Etl Krisztián is a koronavírus alatt kezdte el írni azokat a zenéket, amelyek a megnyitó alkalmából elhangzanak majd. Csala Károly Vencel költő barátom 2018-óta publikál szépirodalmi folyóiratokban. A megnyitón ő és Eszenyi Fanni versei hangzanak el, s vannak közöttük olyanok, amelyek valamelyik képem hatására születtek. A költeményeket a Gólem Színház művészei olvassák fel, s remélem, az egyes verseket a hozzájuk tartozó festmények mellé is kirakhatjuk.

Miért tartod fontosnak a művészeti ágak összekapcsolását?

Amikor elkezdtem festeni, mindig hallgattam közben valamilyen zenét. A muzsika inspirált és a zene létrehozott egy képet: én ilyen összefüggéseket látok a különböző művészeti elemek közt.

Fontos volt, hogy a zenéknek, amelyek fölcsendülnek majd a megnyitón, ne legyen szövegük, hogy a mondanivalójuk a hozzájuk tartozó festményeken keresztül teljesedjen ki.

Mintha az egyik művészeti ág a másik meghosszabbítása vagy kiterjesztése volna?

Pontosan. A képeim pontos címét soha nem adom meg, csak a kezdőbetűjét, mert azt szeretném, hogy mindenki azt lásson bele a művekbe, amit csak akar.

IMG_9092-154618.jpg

Rácz Lili (Fotó/Forrás: Tóth Mónika)

A kiállításodon szerepelnek zenék és versek ihlette képek is. Melyiket volt könnyebb megfesteni, a zenét vagy a verset?

A zenét, mert segít, hogy egyszerre tudom hallgatni és közben festeni, a verset viszont nem tudom egy időben olvasni és közben megfesteni is. A zenét amúgy is, valahogy jobban látom, mint a verset.

Öt olyan képem lesz a kiállításon, ami zenei ihletésre, másik öt pedig versek nyomán készült. Ezek az alkotások összetartoznak.

Milyen érzésekkel készülsz életed első kiállítására?

Ha tetszik majd az embereknek, akkor boldogabb leszek, de akkor is, ha nem.

Most már nem is tudod elképzelni festés nélkül az életed?

Igen, és fura, hogy eddig nem volt a mindennapjaim része. De örülök, hogy megtaláltam, és sokat segít az életem eseményeinek feldolgozásában.

Gondolsz folytatásra is az egymásra reflektáló összművészeti együttműködésekben?

Igen, mindenképpen szeretnék! Tetszik, hogy mindenkinek van saját elképzelése, ami egy idő után összeér és végül mindannyian, együtt alkotunk egy kerek egészet.

A képre kattintva galéria nyílik:

A H. című festményhez tartozó vers:

Csala Károly Vencel: Bevilágított részletek

Aki most nagyon figyel,
annak eszébe juthat valami kérdés
magára vonatkozóan.

Miközben kihallgatunk
egy fontos beszélgetést,
közelebb kerülünk egymáshoz,
ilyen feltevésekkel
nem törhet meg a lendület.

Eltart magától a reggel,
a szél, ami azért kellett, hogy
felhajtson egy korábbi mondatot,
váratlanul megszűnik.

Az átellenben lévő kémény
mutatja fel a napot először.
Mindenki köszön,
a tervszerűség magával ragad.

Úgy tényleg könnyű
ledolgozni a hátrányt,
ha visszanézni nem szabad,
de mennyire illik ilyen esetben,
a lényeget is félreérteni?

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Lenyűgöző tárlat mutatja be Frey Krisztián életművét a Ludwigban

A {Script:Abstract} Frey úr ír címmel nyílt nagyszabású kiállítás a hatvanas évek Iparterv-nemzedékének markáns, mégis alig ismert képviselőjét helyezi új fénytörésbe. A grandiózus tárlat a magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb alkotójának minden korszakából válogat. 
Vizuál gyász

Elhunyt Breckl János jelmeztervező

A magyar film- és színházvilág megkerülhetetlen alakját 63 éves korában érte a halál.
Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Vizuál interjú

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Vizuál hír

Így gondolkodnak a fiatal animációsok – Jön a 7. Animascope

Két év kihagyás után újra itt az Animascope, melyen a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatóinak legfrissebb munkáit láthatja nagyvásznon a közönség.