Vizuál

Képzőművészet és ökodesign - Sziget 2011

2011.08.09. 08:32
Ajánlom
Indul a Sziget, ami nem csak gazdag zenei, hanem kiváló képzőművészeti és design programokat is kínál.

Amennyire elképzelhetetlen Budapest a Sziget nélkül, annyira elképzelhetetlen a Sziget a koncerteket kísérő összművészeti programok nélkül. Igaz ez a képzőművészetre és a designra, amit egyre több helyszínen követhetők nyomon az érdeklődők.

A Múzeumi Negyedben több mint egy tucat múzeum képviselteti magát, amelyek nem csak programjaikban, de profiljukban is igen változatosak. A kortárs művészetet a Ludwig Múzeum ‒ Kortárs Művészeti Múzeum, amelyik sátrában a Moholy-Nagy László kiállításhoz kapcsolódóan, bárki ellesheti a profi fényképezés csínját-bínját, az így szerzett tudást pedig ‒ egy sátorral odébb ‒ tovább csiszolhatja a Mai Manó Ház ‒ Magyar Fotográfusok Házának munkatársai segítségével. Szerencsére idén is képviselteti magát az Aquincumi Múzeum, amelyik munkatársai minden évben rómaiakhoz méltó lelkesedéssel érkeznek a Szigetre, felcsillantva az ókori hétköznapok egy-egy darabkáját. Programjaik középpontjában idén a gladiátorok állnak, akik harci eszközeit magunk is elkészíthetjük a kézműves foglalkozásokon.

Idén először képviselteti magát hivatalosan a Múzeumi negyedben a „kilencedik művészeti ág", a karikatúra. A kArton Galéria sátrában képregényrajzolók, karikaturisták várják azokat, akik képregényes formában szeretnének párjuknak szerelmet vallani, megrajzolni a Sziget emlékezetes pillanatait vagy csak elmondani a világnak érzéseiket. A kArton galériában az idén 90. születésnapját ünneplő Kaján Tibor, a Ludas Matyi, a Tükör és a Hahota legendás karikaturistája előtt tisztelegnek a szervezők.

A Sírba visztek A Bizottság a Műcsarnokba megy című, szeptemberben nyíló kiállításához számos programot szervez a Szigeten a Műcsarnok. A múzeum sátrába betérők különleges filmalkotásokat tekinthetnek meg, megfigyelhetik Wahorn Andrást, amint Hogyan viselkednek a majmok? címmel képet fest vagy saját hangszerüket magukkal hozva részt vehetnek az ef Zámbó István által őrzött Zenei Hyde Parkban. A Néprajzi Múzeum EtnoMobil 2.0 című lakókocsis kiállításával érkezik az Óbudai-szigetre: a kelet-német gyártmányú Tabbert Lola a minitárlat helyszíne, installációja és legfőbb tárgya is egyben.

A képzőművészet mellett a design vonal is erős lesz. Kiköltözik a WAMP és lila faházakban kínálják a magyar design színe-javát, de a Fidelio-Octopus helyszín sem nélkülözi majd a formatervezett tárgyakat, amelyek valamilyen formában mind az újrahasznosítás szellemét tükrözik majd. A szellemi iránymutatást a Medence Csoport és a Kultúrgorilla jegyzi, aminek köszönhetően változatos, izgalmas és garantáltan környezettudatos programok közül választhatunk. Lesz cserepiac, design alkotóműhely, ArtShop újrahasznosított tárgyakkal, különleges divatbemutatók és rengeteg lehetőség, aminek révén mi is alakíthatjuk az este programját: akár egy saját divatbemutatóval vagy egy rövid videóval.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.