Vizuál

Képzőművészet és ökodesign - Sziget 2011

2011.08.09. 08:32
Ajánlom
Indul a Sziget, ami nem csak gazdag zenei, hanem kiváló képzőművészeti és design programokat is kínál.

Amennyire elképzelhetetlen Budapest a Sziget nélkül, annyira elképzelhetetlen a Sziget a koncerteket kísérő összművészeti programok nélkül. Igaz ez a képzőművészetre és a designra, amit egyre több helyszínen követhetők nyomon az érdeklődők.

A Múzeumi Negyedben több mint egy tucat múzeum képviselteti magát, amelyek nem csak programjaikban, de profiljukban is igen változatosak. A kortárs művészetet a Ludwig Múzeum ‒ Kortárs Művészeti Múzeum, amelyik sátrában a Moholy-Nagy László kiállításhoz kapcsolódóan, bárki ellesheti a profi fényképezés csínját-bínját, az így szerzett tudást pedig ‒ egy sátorral odébb ‒ tovább csiszolhatja a Mai Manó Ház ‒ Magyar Fotográfusok Házának munkatársai segítségével. Szerencsére idén is képviselteti magát az Aquincumi Múzeum, amelyik munkatársai minden évben rómaiakhoz méltó lelkesedéssel érkeznek a Szigetre, felcsillantva az ókori hétköznapok egy-egy darabkáját. Programjaik középpontjában idén a gladiátorok állnak, akik harci eszközeit magunk is elkészíthetjük a kézműves foglalkozásokon.

Idén először képviselteti magát hivatalosan a Múzeumi negyedben a „kilencedik művészeti ág", a karikatúra. A kArton Galéria sátrában képregényrajzolók, karikaturisták várják azokat, akik képregényes formában szeretnének párjuknak szerelmet vallani, megrajzolni a Sziget emlékezetes pillanatait vagy csak elmondani a világnak érzéseiket. A kArton galériában az idén 90. születésnapját ünneplő Kaján Tibor, a Ludas Matyi, a Tükör és a Hahota legendás karikaturistája előtt tisztelegnek a szervezők.

A Sírba visztek A Bizottság a Műcsarnokba megy című, szeptemberben nyíló kiállításához számos programot szervez a Szigeten a Műcsarnok. A múzeum sátrába betérők különleges filmalkotásokat tekinthetnek meg, megfigyelhetik Wahorn Andrást, amint Hogyan viselkednek a majmok? címmel képet fest vagy saját hangszerüket magukkal hozva részt vehetnek az ef Zámbó István által őrzött Zenei Hyde Parkban. A Néprajzi Múzeum EtnoMobil 2.0 című lakókocsis kiállításával érkezik az Óbudai-szigetre: a kelet-német gyártmányú Tabbert Lola a minitárlat helyszíne, installációja és legfőbb tárgya is egyben.

A képzőművészet mellett a design vonal is erős lesz. Kiköltözik a WAMP és lila faházakban kínálják a magyar design színe-javát, de a Fidelio-Octopus helyszín sem nélkülözi majd a formatervezett tárgyakat, amelyek valamilyen formában mind az újrahasznosítás szellemét tükrözik majd. A szellemi iránymutatást a Medence Csoport és a Kultúrgorilla jegyzi, aminek köszönhetően változatos, izgalmas és garantáltan környezettudatos programok közül választhatunk. Lesz cserepiac, design alkotóműhely, ArtShop újrahasznosított tárgyakkal, különleges divatbemutatók és rengeteg lehetőség, aminek révén mi is alakíthatjuk az este programját: akár egy saját divatbemutatóval vagy egy rövid videóval.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.
Vizuál hír

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Vizuál pályázat

Várják a jelentkezőket az Esterházy Art Award 2021 pályázatára

A 2021. június 11-ig beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek Short List 2021 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2021. december 3-án nyílik kiállítása a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.