Vizuál

Keresd a nőt!

2012.06.30. 13:18
Ajánlom
Gödöllőn idén minden a nőkről szól - most épp annak a lakók által megszavazott 82 nőnek a bemutatását célzó kiállítás van napirenden a Polgármesteri Hivatal első emeleti galériájában, akik szerintük nagy hatással voltak (és vannak) az őket körülvevő világra. Péterfi Csabát, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatóját, a tematikus évek menetrendjét eldöntő bizottság egyik tagját, egyben a nők éve kitalálóját az MTI kérdezte.

Titkok, bálok, utazások

A tavalyi barokk év sikerén felbuzdulva most is egy körülbelül húsz fős, zömmel a városban működő kulturális intézmények vezetőiből álló bizottság gondolkodott a tematikán. Mivel 2012-ben ünneplik Ferenc József felesége, Erzsébet királyné születésének 175. évfordulóját, a nő mint kulcsszó adta magát. Az elmúlt bő öt hónapban számos nagysikerű rendezvényre került már sor. A programsor a Gödöllőn szép napokat eltöltő Blaha Lujza színészi pályafutását és a várossal kapcsolatos emlékeit bemutató tárlattal kezdődött március elején. A Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus állította össze az anyagot, ahol a festményeken, fényképeken és színházi plakátokon kívül a színésznő több, a Budapesti Történeti Múzeum Blaha-hagyatékából származó személyes tárgyát is meg lehetett nézni.

A március 31-i jótékonysági koncerten az elmúlt tíz év helyi díjazott művészei léptek fel a királyi kastélyban. Az április 8-i Ibolya-nap mellett nemrégiben az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva a gödöllői könyvtár tíz éves jubileumáról emlékeztek meg, összekötve a könyves ünnepet az Erzsébet királyné és udvarhölgyei című kiállítás megnyitójával. Az eredeti pompájában felújított gödöllői kastély Rudolf-szárnyában nyílt Titkok, bálok, utazások című tárlaton részben eddig még ki nem állított holmik, például különféle csipkék, kesztyűk, díszes ládikák, illatszeres dobozok idézik fel az udvari szolgálat titkait.

A királyné körül tevékenykedő, őt külföldi útjaira is elkísérő női segítők öt tagja mellett persze Sisi is megelevenedik a kiállított tárgyaknak köszönhetően. Meg lehet nézni a királyné egyik eredeti kalapját, legyezőjét, csipke stóláját és cipőjét, az udvari bálok kellékei közül pedig a ruhákon kívül különösen figyelemre méltó az a két csokoládépapír, amit a Vendéglátó-ipari Múzeumból hoztak el a szervezők (a bálozók általában csipkével díszített, különleges portrékkal ellátott papírba csomagolt csokoládét kaptak ajándékba).

Sebestény Mártától Margaret Thatcherig

A tavalyi EU-elnökség alkalmából felújított királyi lovardában június elején koronázási hétvégét is tartottak, most pedig három fotókiállítás keretében mutatnak be olyan nőket, akik nagy hatással voltak környezetükre - mondta Péterfi Csaba. A világot formáló nőkről a döntés a lakosok bevonásával született: Gödöllő honlapján és a helyi lapban közzétett közvélemény-kutatás eredményeként kétszázan írták meg saját tippjüket - természetesen zömmel nők válaszoltak. Három kategóriában lehetett szavazni: a már nem élő fontos nőkre, a ma is aktívan tevékenykedő, nemzetközileg is ismertekre és a hazai hírességekre. Az összeállításba végül 82 hölgy, közöttük 37 magyar került be - közölte az igazgató.

A június 16-án megnyílt kiállítás szereplői között találjuk például Sebestyén Mártát, a magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakját, Kálmán Olgát, akinek műsorai meghatározóak a magyar televíziózásban, vagy Egerszegi Krisztinát. A voksok alapján bekerült Pécsi Ildikó színművész, Gödöllő díszpolgára és Tétényi Éva is, akit az egyik legkarakánabb politikusnőként tartanak számon - említette Péterfi Csaba, érdekességként hozzáfűzve: a magyar parlament női képviselői közül alig kapott szavazatot valaki.

A nők külföldi példaképeire áttérve a beérkezett voksok alapján az idén gyémánt jubileumát ünneplő II. Erzsébet királynőt, J.K. Rowlingot, a Harry Potter-könyvek szerzőjét, a ma is sokak által Vasladyként emlegetett Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt és az idén Oscar-díjat nyert (Thatchert alakító) Meryl Streepet emelte ki. Mint mondta, Angela Merkelt és a divat nagyasszonyát, Coco Chanelt is többen jelölték. A már nem élő híres nők közül Teréz anyát, Sisit, a bibliai Évát és Szűz Máriát, vagy például Szép Helénát választották a gödöllőiek.


A még hátralévő tematikus programokkal kapcsolatban az igazgató említette, hogy a nők éve jegyében rendezik meg idén az augusztusi barokk kastélynapokat, a szeptemberi vadásznapot és novemberben a Sisi emlékének szentelt országos vers- és prózamondó versenyt is. Emellett év végéig számos hangverseny és kiállítás is lesz még.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.