Vizuál

Keresd a nőt!

2012.06.30. 13:18
Ajánlom
Gödöllőn idén minden a nőkről szól - most épp annak a lakók által megszavazott 82 nőnek a bemutatását célzó kiállítás van napirenden a Polgármesteri Hivatal első emeleti galériájában, akik szerintük nagy hatással voltak (és vannak) az őket körülvevő világra. Péterfi Csabát, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatóját, a tematikus évek menetrendjét eldöntő bizottság egyik tagját, egyben a nők éve kitalálóját az MTI kérdezte.

Titkok, bálok, utazások

A tavalyi barokk év sikerén felbuzdulva most is egy körülbelül húsz fős, zömmel a városban működő kulturális intézmények vezetőiből álló bizottság gondolkodott a tematikán. Mivel 2012-ben ünneplik Ferenc József felesége, Erzsébet királyné születésének 175. évfordulóját, a nő mint kulcsszó adta magát. Az elmúlt bő öt hónapban számos nagysikerű rendezvényre került már sor. A programsor a Gödöllőn szép napokat eltöltő Blaha Lujza színészi pályafutását és a várossal kapcsolatos emlékeit bemutató tárlattal kezdődött március elején. A Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus állította össze az anyagot, ahol a festményeken, fényképeken és színházi plakátokon kívül a színésznő több, a Budapesti Történeti Múzeum Blaha-hagyatékából származó személyes tárgyát is meg lehetett nézni.

A március 31-i jótékonysági koncerten az elmúlt tíz év helyi díjazott művészei léptek fel a királyi kastélyban. Az április 8-i Ibolya-nap mellett nemrégiben az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva a gödöllői könyvtár tíz éves jubileumáról emlékeztek meg, összekötve a könyves ünnepet az Erzsébet királyné és udvarhölgyei című kiállítás megnyitójával. Az eredeti pompájában felújított gödöllői kastély Rudolf-szárnyában nyílt Titkok, bálok, utazások című tárlaton részben eddig még ki nem állított holmik, például különféle csipkék, kesztyűk, díszes ládikák, illatszeres dobozok idézik fel az udvari szolgálat titkait.

A királyné körül tevékenykedő, őt külföldi útjaira is elkísérő női segítők öt tagja mellett persze Sisi is megelevenedik a kiállított tárgyaknak köszönhetően. Meg lehet nézni a királyné egyik eredeti kalapját, legyezőjét, csipke stóláját és cipőjét, az udvari bálok kellékei közül pedig a ruhákon kívül különösen figyelemre méltó az a két csokoládépapír, amit a Vendéglátó-ipari Múzeumból hoztak el a szervezők (a bálozók általában csipkével díszített, különleges portrékkal ellátott papírba csomagolt csokoládét kaptak ajándékba).

Sebestény Mártától Margaret Thatcherig

A tavalyi EU-elnökség alkalmából felújított királyi lovardában június elején koronázási hétvégét is tartottak, most pedig három fotókiállítás keretében mutatnak be olyan nőket, akik nagy hatással voltak környezetükre - mondta Péterfi Csaba. A világot formáló nőkről a döntés a lakosok bevonásával született: Gödöllő honlapján és a helyi lapban közzétett közvélemény-kutatás eredményeként kétszázan írták meg saját tippjüket - természetesen zömmel nők válaszoltak. Három kategóriában lehetett szavazni: a már nem élő fontos nőkre, a ma is aktívan tevékenykedő, nemzetközileg is ismertekre és a hazai hírességekre. Az összeállításba végül 82 hölgy, közöttük 37 magyar került be - közölte az igazgató.

A június 16-án megnyílt kiállítás szereplői között találjuk például Sebestyén Mártát, a magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakját, Kálmán Olgát, akinek műsorai meghatározóak a magyar televíziózásban, vagy Egerszegi Krisztinát. A voksok alapján bekerült Pécsi Ildikó színművész, Gödöllő díszpolgára és Tétényi Éva is, akit az egyik legkarakánabb politikusnőként tartanak számon - említette Péterfi Csaba, érdekességként hozzáfűzve: a magyar parlament női képviselői közül alig kapott szavazatot valaki.

A nők külföldi példaképeire áttérve a beérkezett voksok alapján az idén gyémánt jubileumát ünneplő II. Erzsébet királynőt, J.K. Rowlingot, a Harry Potter-könyvek szerzőjét, a ma is sokak által Vasladyként emlegetett Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt és az idén Oscar-díjat nyert (Thatchert alakító) Meryl Streepet emelte ki. Mint mondta, Angela Merkelt és a divat nagyasszonyát, Coco Chanelt is többen jelölték. A már nem élő híres nők közül Teréz anyát, Sisit, a bibliai Évát és Szűz Máriát, vagy például Szép Helénát választották a gödöllőiek.


A még hátralévő tematikus programokkal kapcsolatban az igazgató említette, hogy a nők éve jegyében rendezik meg idén az augusztusi barokk kastélynapokat, a szeptemberi vadásznapot és novemberben a Sisi emlékének szentelt országos vers- és prózamondó versenyt is. Emellett év végéig számos hangverseny és kiállítás is lesz még.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.