Vizuál

Keresztmetszet a Matéria munkáiból

2014.11.19. 15:50
Ajánlom
A Matéria művészeti társaság tagjainak alkotásaiból nyílik reprezentatív kiállítás november 21-én a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert, a kiállítóhely művészeti vezetője a tárlat anyagát bemutató november 18-ai sajtóbejáráson elmondta, 2008-ban négy képzőművész fejében fogant meg a Matéria Művészeti Társaság alapításának gondolata, azóta a csoport tizennégy főre bővült. Alkotói identitásukat összeköti az, hogy mindannyian az anyagközpontú felfogást képviselik művészetükben.

Stílusukat leginkább a 40-es, 50-es évek amerikai absztrakt expresszionizmusa vagy az európai informer művészet modernizált változataként lehetne meghatározni. Gondolataik kifejezésére az anyag, a matéria segítségével találják meg a formát, úgy nyúlnak a táblakép műfajához, hogy homok, gipsz, plexi, üveg vagy más eszközök használatával a képet a síkból a térbe viszik át. A csoport alkotói Bartl József, Birkás István, Dréher János, Gáll Ádám, Kis-Tóth Ferenc, Kovács László, M. Novák András, Serényi H. Zsigmond, Baksai József, Haraszty István, Jovánovics György, Szikora Tamás, Tölg-Molnár Zoltán, Záborszky Gábor és Paizs László rendszeres résztvevői a Szegeden rendezett országos kiállításoknak, többen közülük a Táblaképfestészeti Biennále vagy a Nyári Tárlat díjazottai között is voltak.

A Reök-palota emeletén látható tárlaton mintegy hatvan alkotás ad keresztmetszetet a csoport munkájáról. A nyitó teremben valamennyi alkotó egy-egy műve látható, a további helyiségekben pedig tematikusan sorakoznak a művészek munkáinak legjavából kiválogatott képek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.