Vizuál

Keresztmetszet a Matéria munkáiból

2014.11.19. 15:50
Ajánlom
A Matéria művészeti társaság tagjainak alkotásaiból nyílik reprezentatív kiállítás november 21-én a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert, a kiállítóhely művészeti vezetője a tárlat anyagát bemutató november 18-ai sajtóbejáráson elmondta, 2008-ban négy képzőművész fejében fogant meg a Matéria Művészeti Társaság alapításának gondolata, azóta a csoport tizennégy főre bővült. Alkotói identitásukat összeköti az, hogy mindannyian az anyagközpontú felfogást képviselik művészetükben.

Stílusukat leginkább a 40-es, 50-es évek amerikai absztrakt expresszionizmusa vagy az európai informer művészet modernizált változataként lehetne meghatározni. Gondolataik kifejezésére az anyag, a matéria segítségével találják meg a formát, úgy nyúlnak a táblakép műfajához, hogy homok, gipsz, plexi, üveg vagy más eszközök használatával a képet a síkból a térbe viszik át. A csoport alkotói Bartl József, Birkás István, Dréher János, Gáll Ádám, Kis-Tóth Ferenc, Kovács László, M. Novák András, Serényi H. Zsigmond, Baksai József, Haraszty István, Jovánovics György, Szikora Tamás, Tölg-Molnár Zoltán, Záborszky Gábor és Paizs László rendszeres résztvevői a Szegeden rendezett országos kiállításoknak, többen közülük a Táblaképfestészeti Biennále vagy a Nyári Tárlat díjazottai között is voltak.

A Reök-palota emeletén látható tárlaton mintegy hatvan alkotás ad keresztmetszetet a csoport munkájáról. A nyitó teremben valamennyi alkotó egy-egy műve látható, a további helyiségekben pedig tematikusan sorakoznak a művészek munkáinak legjavából kiválogatott képek.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.