Vizuál

Keserü Ilona egyik képe a Virág Judit Galéria aukciójának legdrágábban eladott tétele

2022.11.14. 10:10
Ajánlom
Keserü Ilona 28 millió forintért leütött, Kócos nap című alkotása lett a Virág Judit Galéria november 13-án tartott 10. Háború utáni és kortárs aukciójának legdrágábban elkelt tétele.

A jubileumi árverés során a képek jelentős része gazdára talált, több tétel is élénk licitnövekedés mellett kelt el.

Keserü Ilona, a neoavantgárd világhírű képviselője Kócos nap című, 1991-es alkotása 22 millió forintos kikiáltási árról indulva érte el a 28 milliós leütést.

A festő 1991-es alkotása az 1982-ben indított Utókép című sorozathoz készült, a név egy optikai jelenségre utal.

A lehunyt szemhéj mögött felvillanó látványról (a fényjelenség utóképéről) van szó, amit előzőleg valami erősen kontrasztos kép válthat ki, mint például, ha a napba nézünk – olvasható az árverés katalógusában lévő tanulmányban.

keserul_ilona_kocos_nap1-111812.jpg

Keserü Ilona: Kócos nap, 1991 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Keserü egy másik képét a Nudelman-gyűjtemény részeként árverezték el. A Mind 7 című festmény 19 millió forintért kelt el.

Nudelman László a hetvenes évek közepe óta vásárol festményeket, a legjobb kortárs magyar művek közül sok szerepel kollekciójában.

Ennek részeként lehetett licitálni még Nádler István Gyász IV. című ikonikus festményére is, amely a Gyászsorozat negyedik, egyben utolsó darabja; édesapja halála kapcsán a veszteség témáját dolgozza fel. A festményt 15 millió forintos kikiáltási árról indulva 20 millió forintnál ütötték le, míg a geometrikus-absztrakt irányzatot képviselő Fajó János Zöld rés című festménye 3,6 millió forintról indult és 12 millióért vásárolták meg. A festő egyik másik műve, az 1997-es Fehér rés II. 5 millió forintról jutott 9 millióig, és ugyanennyiért kelt el Nádler István Feketebács című képe. Maurer Dóra, a magyar avantgárd jeles képviselője Overlappings sorozatának egy korai, konceptuális darabja a színek transzparenciáját helyezi középpontba. Az Overlappings 27. No 417. című mű 15 millió forintért kelt el, kikiáltási ára 9 millió volt. Kikiáltási áron, 12 millió forintért kelt el Bálint Endre Van Gogh éjszakája című festménye, Bak Imre Álom és valóság című alkotásáért 10 millió forintig folytatódott a licit,

Ország Lili Ikon című festménye 9 millió forintos árat ért el.

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Kapcsolódó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.

Victor Vasarely, az op-art legjelentősebb képviselője Anadir című, 1974 körül készült geometrikus falikárpitja 1,4 millió forintról indulva végül 6 millió forintért kelt el.

Fejléckép/Forrás: Virág Judit Galéria

 

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

Kapcsolódó

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Virág Judit Galéria és Aukciósház: 25 évvel ezelőtt, 1997. május 31-én nyitották meg kapujukat a Falk Miksa utcában. Történetükhöz több magyar aukciós rekord is köthető, erről és a hazai műtárgypiac újjászületéséről is beszélgettünk Virág Judittal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.