Vizuál

Keserü Ilona egyik képe a Virág Judit Galéria aukciójának legdrágábban eladott tétele

2022.11.14. 10:10
Ajánlom
Keserü Ilona 28 millió forintért leütött, Kócos nap című alkotása lett a Virág Judit Galéria november 13-án tartott 10. Háború utáni és kortárs aukciójának legdrágábban elkelt tétele.

A jubileumi árverés során a képek jelentős része gazdára talált, több tétel is élénk licitnövekedés mellett kelt el.

Keserü Ilona, a neoavantgárd világhírű képviselője Kócos nap című, 1991-es alkotása 22 millió forintos kikiáltási árról indulva érte el a 28 milliós leütést.

A festő 1991-es alkotása az 1982-ben indított Utókép című sorozathoz készült, a név egy optikai jelenségre utal.

A lehunyt szemhéj mögött felvillanó látványról (a fényjelenség utóképéről) van szó, amit előzőleg valami erősen kontrasztos kép válthat ki, mint például, ha a napba nézünk – olvasható az árverés katalógusában lévő tanulmányban.

keserul_ilona_kocos_nap1-111812.jpg

Keserü Ilona: Kócos nap, 1991 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Keserü egy másik képét a Nudelman-gyűjtemény részeként árverezték el. A Mind 7 című festmény 19 millió forintért kelt el.

Nudelman László a hetvenes évek közepe óta vásárol festményeket, a legjobb kortárs magyar művek közül sok szerepel kollekciójában.

Ennek részeként lehetett licitálni még Nádler István Gyász IV. című ikonikus festményére is, amely a Gyászsorozat negyedik, egyben utolsó darabja; édesapja halála kapcsán a veszteség témáját dolgozza fel. A festményt 15 millió forintos kikiáltási árról indulva 20 millió forintnál ütötték le, míg a geometrikus-absztrakt irányzatot képviselő Fajó János Zöld rés című festménye 3,6 millió forintról indult és 12 millióért vásárolták meg. A festő egyik másik műve, az 1997-es Fehér rés II. 5 millió forintról jutott 9 millióig, és ugyanennyiért kelt el Nádler István Feketebács című képe. Maurer Dóra, a magyar avantgárd jeles képviselője Overlappings sorozatának egy korai, konceptuális darabja a színek transzparenciáját helyezi középpontba. Az Overlappings 27. No 417. című mű 15 millió forintért kelt el, kikiáltási ára 9 millió volt. Kikiáltási áron, 12 millió forintért kelt el Bálint Endre Van Gogh éjszakája című festménye, Bak Imre Álom és valóság című alkotásáért 10 millió forintig folytatódott a licit,

Ország Lili Ikon című festménye 9 millió forintos árat ért el.

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Kapcsolódó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.

Victor Vasarely, az op-art legjelentősebb képviselője Anadir című, 1974 körül készült geometrikus falikárpitja 1,4 millió forintról indulva végül 6 millió forintért kelt el.

Fejléckép/Forrás: Virág Judit Galéria

 

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

Kapcsolódó

„Versenytárs nélkül nincs előremenetel” – interjú Virág Judittal

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Virág Judit Galéria és Aukciósház: 25 évvel ezelőtt, 1997. május 31-én nyitották meg kapujukat a Falk Miksa utcában. Történetükhöz több magyar aukciós rekord is köthető, erről és a hazai műtárgypiac újjászületéséről is beszélgettünk Virág Judittal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Vizuál ajánló

Tichy Gyula műveiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Először látható önálló tárlat a magyar szimbolizmus egyik kevésbé ismert alakjának műveiből. A mintegy nyolcvan festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítást eredetileg a művész halálának centenáriumán, 2020-ban tervezték bemutatni.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Vihar-varázslat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az ukrajnai háború juttatta eszébe azt a különleges felhőt, amelyet a Sziget fesztiválon fotózott egy közelgő vihar előtt.
Vizuál ajánló

Vietnámi-magyar romantikus filmmel ünnepelhetünk jövőre Valentin-napon

Szűcs Dóra filmje felidézi a hetvenes évek Budapestjének különleges hangulatát, valamint elrepíti a nézőt az akkori, illetve a mai Vietnámba is. Az almafa virága című alkotás főszerepében Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs látható. A film teasere a cikkben!
Vizuál ajánló

November végi melankólia – Újra átélhetjük nagyvásznon Tarr Béla filmjeit

Retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a Cirko-Gejzír a magyar kortárs filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja előtt. November 25. és 27. között ugyanis Tarr Béla filmográfiájában merülhetünk el.