Vizuál

Keserü Ilona kiállításával nyit a megújult ÚjMűhely Galéria Szentendrén

2021.05.20. 15:25
Ajánlom
Keserü Ilona festőművész grafikai kiállításával nyit újra május 26-án a megújult ÚjMűhely Galéria, a MANK Galériában május 28-án nyílik Koós Gábor grafikusművész tárlata Szentendrén.
KeseruIlona-151918.jpg

Keserü Ilona: Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére (Fotó/Forrás: Horváth S. Gábor)

A Jelmeztervek, szitanyomatok és rajzok Szentendréről, a 20. századból című kiállítás válogatást mutat be Keserü Ilona sokszínű munkásságából. Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában nagy szerepe volt Szentendrének, ahol a Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében. 

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Szentendréhez köthető grafikái mutatkoznak be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei. 

Az egykori Grafikai Műhelyben, amely éppen az ÚjMűhely Galéria épületében kapott helyet korábban, számos sokszorosított grafikát készített, ráadásul a város kortársművészeti tárlatainak azóta is rendszeres kiállítója.

A nyilvános megnyitót 2021. május 26., szerda 18 órakor rendezik meg, az esemény online is követhető a MANK facebook oldalán. 

A tárlat július 4-ig várja a közönséget. 

Június 27-ig lesz látogatható Koós Gábor grafikusművész Szuvenír című kiállítása a MANK Galériában. A Szuvenír-sorozatban a művész egy teljes tér lenyomtatásával először kísérletezik a 3D-nyomatkészítéssel. Az első háromdimenziós printinstallációjában megpróbálja életnagyságban rögzíteni és újraalkotni a műterméhez tartozó teherliftet egyfajta emléktárgyként, amelyet magával vihet, amikor örökre elhagyja a stúdiót..

A nyár folyamán MANK Galériában fiatal képzőművészek is bemutatkoznak, a kiállítási lehetőségre 35 évnél fiatalabb alkotók jelentkezését várják a hamarosan induló alkotói pályázatukon. Ezt követően Mátrai Erik egyéni tárlata nyílik meg, különleges helyspecifikus színreflextér installációkkal.

Az ÚjMűhely Galériában Kőszeghy Flóra fiatal alkotóművész munkáival folytatódik a nyár során a kiállítások sora, majd pedig az immár hagyománnyá vált kortársékszer- és képzőművészeti csoportos kiállítás tölti meg a Fő téri kiállítóhely tereit.

A MANK folytatja továbbá nyári szobrászati tárlatai hagyományát is,  ahol a természet és a kultúra szerves egyeséggé alakul immár negyedik éve.

A MANK idei szentendrei kínálatából az ArtKert összművészeti fesztivál sem hiányozhat. Augusztus utolsó hétvégéjén izgalmas programok, köztük könnyűzenei koncertek, művészeti séták és workshopok is várják az érdeklődőket.

gabor_koos_souvenir_3_detail-151921.jpg

Koós Gábor: Souvenir III. (working table of my grandfather) (Fotó/Forrás: Koós Gábor)

Mind ezek mellett ArtTér néven folytatódnak a MANK népszerű online ismeretterjesztő sorozatai és a digitálisan elérhető tartalmai sem maradnak el, már csak azért sem, mert ebben az évben 95 ezernél is több művészetkedvelő látogatott el az oldalukra. Közösségi médiakampányaik, valamint az Ilyet én is tudok?! elnevezésű podcast adásaik csaknem négyezer embert értek el.

 

Fejléckép: részlet Keserü Ilona: Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére c. munkájából / Fotó: Horváth S. Gábor

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.
Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.