Vizuál

Keserü Ilona kiállításával nyit a megújult ÚjMűhely Galéria Szentendrén

2021.05.20. 15:25
Ajánlom
Keserü Ilona festőművész grafikai kiállításával nyit újra május 26-án a megújult ÚjMűhely Galéria, a MANK Galériában május 28-án nyílik Koós Gábor grafikusművész tárlata Szentendrén.
KeseruIlona-151918.jpg

Keserü Ilona: Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére (Fotó/Forrás: Horváth S. Gábor)

A Jelmeztervek, szitanyomatok és rajzok Szentendréről, a 20. századból című kiállítás válogatást mutat be Keserü Ilona sokszínű munkásságából. Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában nagy szerepe volt Szentendrének, ahol a Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében. 

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Szentendréhez köthető grafikái mutatkoznak be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei. 

Az egykori Grafikai Műhelyben, amely éppen az ÚjMűhely Galéria épületében kapott helyet korábban, számos sokszorosított grafikát készített, ráadásul a város kortársművészeti tárlatainak azóta is rendszeres kiállítója.

A nyilvános megnyitót 2021. május 26., szerda 18 órakor rendezik meg, az esemény online is követhető a MANK facebook oldalán. 

A tárlat július 4-ig várja a közönséget. 

Június 27-ig lesz látogatható Koós Gábor grafikusművész Szuvenír című kiállítása a MANK Galériában. A Szuvenír-sorozatban a művész egy teljes tér lenyomtatásával először kísérletezik a 3D-nyomatkészítéssel. Az első háromdimenziós printinstallációjában megpróbálja életnagyságban rögzíteni és újraalkotni a műterméhez tartozó teherliftet egyfajta emléktárgyként, amelyet magával vihet, amikor örökre elhagyja a stúdiót..

A nyár folyamán MANK Galériában fiatal képzőművészek is bemutatkoznak, a kiállítási lehetőségre 35 évnél fiatalabb alkotók jelentkezését várják a hamarosan induló alkotói pályázatukon. Ezt követően Mátrai Erik egyéni tárlata nyílik meg, különleges helyspecifikus színreflextér installációkkal.

Az ÚjMűhely Galériában Kőszeghy Flóra fiatal alkotóművész munkáival folytatódik a nyár során a kiállítások sora, majd pedig az immár hagyománnyá vált kortársékszer- és képzőművészeti csoportos kiállítás tölti meg a Fő téri kiállítóhely tereit.

A MANK folytatja továbbá nyári szobrászati tárlatai hagyományát is,  ahol a természet és a kultúra szerves egyeséggé alakul immár negyedik éve.

A MANK idei szentendrei kínálatából az ArtKert összművészeti fesztivál sem hiányozhat. Augusztus utolsó hétvégéjén izgalmas programok, köztük könnyűzenei koncertek, művészeti séták és workshopok is várják az érdeklődőket.

gabor_koos_souvenir_3_detail-151921.jpg

Koós Gábor: Souvenir III. (working table of my grandfather) (Fotó/Forrás: Koós Gábor)

Mind ezek mellett ArtTér néven folytatódnak a MANK népszerű online ismeretterjesztő sorozatai és a digitálisan elérhető tartalmai sem maradnak el, már csak azért sem, mert ebben az évben 95 ezernél is több művészetkedvelő látogatott el az oldalukra. Közösségi médiakampányaik, valamint az Ilyet én is tudok?! elnevezésű podcast adásaik csaknem négyezer embert értek el.

 

Fejléckép: részlet Keserü Ilona: Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére c. munkájából / Fotó: Horváth S. Gábor

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Keleti Ágnes portréfilmjével kezdődik a XV. kerület vetítéssorozata

A Kertmozi15 vetítései során a közönség az elmúlt évek magyar filmterméseiből láthat néhány remek alkotást a Csokonai Művelődési és Rendezvényház kertjében.
Vizuál ajánló

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Vizuál ajánló

Izraelben is forgatott a Lefkovicsék gyászolnak stábja

Várhatóan 2024 tavaszán mutatják be Breier Ádám abszurd dramedyjét, amelyben egy ortodox zsidó fiú próbál kibékülni ateista édesapjával. A forgatás kulisszái mögé egy werkfilmben is betekinthetünk.
Vizuál ajánló

„A szobor átszellemült anyag" – Diénes Attila kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata a Meditációs hely című tárlattal tiszteleg a nyolcvanéves alkotó munkássága előtt.
Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.