Vizuál

Keserü Ilona kiállításával nyit a megújult ÚjMűhely Galéria Szentendrén

2021.05.20. 15:25
Ajánlom
Keserü Ilona festőművész grafikai kiállításával nyit újra május 26-án a megújult ÚjMűhely Galéria, a MANK Galériában május 28-án nyílik Koós Gábor grafikusművész tárlata Szentendrén.
KeseruIlona-151918.jpg

Keserü Ilona: Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére (Fotó/Forrás: Horváth S. Gábor)

A Jelmeztervek, szitanyomatok és rajzok Szentendréről, a 20. századból című kiállítás válogatást mutat be Keserü Ilona sokszínű munkásságából. Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában nagy szerepe volt Szentendrének, ahol a Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében. 

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Szentendréhez köthető grafikái mutatkoznak be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei. 

Az egykori Grafikai Műhelyben, amely éppen az ÚjMűhely Galéria épületében kapott helyet korábban, számos sokszorosított grafikát készített, ráadásul a város kortársművészeti tárlatainak azóta is rendszeres kiállítója.

A nyilvános megnyitót 2021. május 26., szerda 18 órakor rendezik meg, az esemény online is követhető a MANK facebook oldalán. 

A tárlat július 4-ig várja a közönséget. 

Június 27-ig lesz látogatható Koós Gábor grafikusművész Szuvenír című kiállítása a MANK Galériában. A Szuvenír-sorozatban a művész egy teljes tér lenyomtatásával először kísérletezik a 3D-nyomatkészítéssel. Az első háromdimenziós printinstallációjában megpróbálja életnagyságban rögzíteni és újraalkotni a műterméhez tartozó teherliftet egyfajta emléktárgyként, amelyet magával vihet, amikor örökre elhagyja a stúdiót..

A nyár folyamán MANK Galériában fiatal képzőművészek is bemutatkoznak, a kiállítási lehetőségre 35 évnél fiatalabb alkotók jelentkezését várják a hamarosan induló alkotói pályázatukon. Ezt követően Mátrai Erik egyéni tárlata nyílik meg, különleges helyspecifikus színreflextér installációkkal.

Az ÚjMűhely Galériában Kőszeghy Flóra fiatal alkotóművész munkáival folytatódik a nyár során a kiállítások sora, majd pedig az immár hagyománnyá vált kortársékszer- és képzőművészeti csoportos kiállítás tölti meg a Fő téri kiállítóhely tereit.

A MANK folytatja továbbá nyári szobrászati tárlatai hagyományát is,  ahol a természet és a kultúra szerves egyeséggé alakul immár negyedik éve.

A MANK idei szentendrei kínálatából az ArtKert összművészeti fesztivál sem hiányozhat. Augusztus utolsó hétvégéjén izgalmas programok, köztük könnyűzenei koncertek, művészeti séták és workshopok is várják az érdeklődőket.

gabor_koos_souvenir_3_detail-151921.jpg

Koós Gábor: Souvenir III. (working table of my grandfather) (Fotó/Forrás: Koós Gábor)

Mind ezek mellett ArtTér néven folytatódnak a MANK népszerű online ismeretterjesztő sorozatai és a digitálisan elérhető tartalmai sem maradnak el, már csak azért sem, mert ebben az évben 95 ezernél is több művészetkedvelő látogatott el az oldalukra. Közösségi médiakampányaik, valamint az Ilyet én is tudok?! elnevezésű podcast adásaik csaknem négyezer embert értek el.

 

Fejléckép: részlet Keserü Ilona: Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére c. munkájából / Fotó: Horváth S. Gábor

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.