Vizuál

Készen állsz a valóságra?

2017.09.21. 17:27
Ajánlom
Pandának öltözött természetvédők és öltönyös merénylők - az idei World Press Photo képeiből állítottunk össze galériát. Kattintson a képekért és a mögöttük húzódó történetekért!

Szeptember 22-től október 23-ig várja a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo of the Year verseny győztes képeinek válogatása a látogatókat. Az 1955 óta évente meghirdetett versenyen 

Vezető hír, Korunk kérdései, Hír, Hétköznapok, Emberek, Hosszútávú munkák, Sport és Természet kategóriában nevezhetnek

a fotográfusok egyes képeikkel vagy sorozatokkal. 

A Vezető hír kategória díjnyertes képén a 22 éves Mevlüt Mert Altıntaş, egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt az orosz nagykövet meggyilkolása utáni pillanatokban látható. Andrej Karlov egy fotókiállítást nyitott meg 2016. december 19-én egy ankarai galériában, mikor a fiatal férfi lelőtte. A merénylő három másik embert is megsebesített mielőtt a kiérkező rendőrök lelőtték. 

A munkám végzése mellett döntöttem, felmértem, hogy ez most itt történelmi pillanat, nagyon fontos esemény, és hogy megsebesülhetek, talán meg is halhatok, de legalább a jó újságírást képviselem

- közölte a felvétel készítésének pillanatáról az amerikai hírügynökség veterán fényképésze.

Mary F. Calvert, a zsűri tagja a nyertes felvételről szólva elmondta: “Nagyon nehéz döntés volt, de végül úgy éreztük, hogy az Év Fotója egy ütős felvétel, ami napjaink gyűlöletéről mesél. Minden alkalommal, amikor megjelenik a képernyőn az ember szinte hátrahőköl az erejétől. Magába foglalja mindazt, amit a World Press Év Felvétele jelent."

A díjnyertes fotós

Burhan Ozbilici 61 éves török fotós alkotása. Édesapja török értelmiségi és a török szabadságharc hőse volt. Burhan franciát tanult, majd ezen a nyelven hallgatott újságírást, francia irodalmat és történelmet, emellett szerkesztőként dolgozott egy kiadói csoportnál, ami irodalmi műveket és regényeket publikáló heti és havi magazinokat jelentetett meg. Több török napilapnak is dolgozott, mielőtt 1989-ben csatlakozott a The Associated Press (AP) ügynökséghez. 

A 2017-es versenyre 5,034 fotográfus nevezett összesen 125 országból összesen 80,408 felvétellel.

 A zsűri nyolc kategóriában osztott ki díjakat 25 ország 45 fotósának. Ausztrália, Brazíl, Kanada, Chíle, Kína, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, India, Irán, Olaszország, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Románia, Oroszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Szíria, Új-Zéland, Törökország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok fényképészei kerültek a legjobbak közé. 

A nyertes fotókat egy kiállítás keretében 45 országban mutatják be, ahol évente átlagosan 4 millió ember láthatja őket. A győztes fotográfusok áprilisban Amszerdamban vehették át a díjakat a World Press Photo Festival keretében.

A kísérőkiállítás Máté Bence természetfotós Láthatatlanul című tárlata. 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, "Az év természetfotósa 2010" (Wildlife Photographer of the Year) címet. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott.

Számos eredménye mellett nemzetközi hírnevet a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának. 2006-ban természetfotós turizmusra épülő vállalkozásba kezd. Tanyát épít, ami néhány év múlva a legismertebb fotós helyszín lesz az európai lesfotósok körében. Sikerének titka, az újszerű, detektívüveges lesek, amik lehetővé teszik az élővilág zavarásmentes megfigyelését és fotózását. Bence leseiben a tökéletes fotózási körülményeken túl figyelmet kap a kényelem, és a luxuspanoráma. Ezek együtt, lényegesen megváltoztatják a lesfotózás gyakorlatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.
Vizuál

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenségesen élni - Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését akadémikusokról. A Ferencz István építészt, az MMA rendes tagját bemutató film október 15-én 18.00 órától látható a Pesti Vigadóban.
Vizuál Film

Új tagok a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságában

Kedden tartja az első ülését a Filmalap megújult Filmszakmai Döntőbizottsága, amely egyetlen női szakembert sem választott tagjai közé. Az ötfős testület dönt a filmes támogatásokról.
Vizuál árverés

A világ egyik legvékonyabb órája is feltűnik a BÁV árverésén

Egy ismeretlen órásmester 18. század végi függőórájára is licitálhatunk a BÁV október 21-ei óraárverésén a MOM Kulturális Központban. Az árverésen a legnagyobb presztízsű márkák mérnöki csúcsteljesítményei vonulnak fel, a katalógus online böngészhető.
Vizuál videó

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.
Vizuál ajánló

Miért csillog Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya?

A Kiscelli Múzeum Templomterében nyílt Ragyogj! - Divat és csillogás című kiállítás a divattörténetben nélkülözhetetlen fényeket és csillogást mutatja be. Szatmári Judit Anna kurátort a divat, a fényűzés és a társadalmi reprezentáció összefüggései érdekelték. Galéria.