Vizuál

Készen állsz a valóságra?

2017.09.21. 17:27
Ajánlom
Pandának öltözött természetvédők és öltönyös merénylők - az idei World Press Photo képeiből állítottunk össze galériát. Kattintson a képekért és a mögöttük húzódó történetekért!

Szeptember 22-től október 23-ig várja a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo of the Year verseny győztes képeinek válogatása a látogatókat. Az 1955 óta évente meghirdetett versenyen 

Vezető hír, Korunk kérdései, Hír, Hétköznapok, Emberek, Hosszútávú munkák, Sport és Természet kategóriában nevezhetnek

a fotográfusok egyes képeikkel vagy sorozatokkal. 

A Vezető hír kategória díjnyertes képén a 22 éves Mevlüt Mert Altıntaş, egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt az orosz nagykövet meggyilkolása utáni pillanatokban látható. Andrej Karlov egy fotókiállítást nyitott meg 2016. december 19-én egy ankarai galériában, mikor a fiatal férfi lelőtte. A merénylő három másik embert is megsebesített mielőtt a kiérkező rendőrök lelőtték. 

A munkám végzése mellett döntöttem, felmértem, hogy ez most itt történelmi pillanat, nagyon fontos esemény, és hogy megsebesülhetek, talán meg is halhatok, de legalább a jó újságírást képviselem

- közölte a felvétel készítésének pillanatáról az amerikai hírügynökség veterán fényképésze.

Mary F. Calvert, a zsűri tagja a nyertes felvételről szólva elmondta: “Nagyon nehéz döntés volt, de végül úgy éreztük, hogy az Év Fotója egy ütős felvétel, ami napjaink gyűlöletéről mesél. Minden alkalommal, amikor megjelenik a képernyőn az ember szinte hátrahőköl az erejétől. Magába foglalja mindazt, amit a World Press Év Felvétele jelent."

A díjnyertes fotós

Burhan Ozbilici 61 éves török fotós alkotása. Édesapja török értelmiségi és a török szabadságharc hőse volt. Burhan franciát tanult, majd ezen a nyelven hallgatott újságírást, francia irodalmat és történelmet, emellett szerkesztőként dolgozott egy kiadói csoportnál, ami irodalmi műveket és regényeket publikáló heti és havi magazinokat jelentetett meg. Több török napilapnak is dolgozott, mielőtt 1989-ben csatlakozott a The Associated Press (AP) ügynökséghez. 

A 2017-es versenyre 5,034 fotográfus nevezett összesen 125 országból összesen 80,408 felvétellel.

 A zsűri nyolc kategóriában osztott ki díjakat 25 ország 45 fotósának. Ausztrália, Brazíl, Kanada, Chíle, Kína, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, India, Irán, Olaszország, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Románia, Oroszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Szíria, Új-Zéland, Törökország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok fényképészei kerültek a legjobbak közé. 

A nyertes fotókat egy kiállítás keretében 45 országban mutatják be, ahol évente átlagosan 4 millió ember láthatja őket. A győztes fotográfusok áprilisban Amszerdamban vehették át a díjakat a World Press Photo Festival keretében.

A kísérőkiállítás Máté Bence természetfotós Láthatatlanul című tárlata. 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, "Az év természetfotósa 2010" (Wildlife Photographer of the Year) címet. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott.

Számos eredménye mellett nemzetközi hírnevet a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának. 2006-ban természetfotós turizmusra épülő vállalkozásba kezd. Tanyát épít, ami néhány év múlva a legismertebb fotós helyszín lesz az európai lesfotósok körében. Sikerének titka, az újszerű, detektívüveges lesek, amik lehetővé teszik az élővilág zavarásmentes megfigyelését és fotózását. Bence leseiben a tökéletes fotózási körülményeken túl figyelmet kap a kényelem, és a luxuspanoráma. Ezek együtt, lényegesen megváltoztatják a lesfotózás gyakorlatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Vizuál galéria

Strucctojással alapított gyűjteményt a magyar világutazó

A keleti tárgyak magyar gyűjtői mind más céllal utaztak távoli tájakra, ahonnan eleinte saját kedvükre hoztak haza érdekességeket. Hopp Ferenc sem állt meg a tárgyaknál, villája kertjét is ritka növényekkel népesítette be.
Vizuál uránia

Újonnan felfedezett NASA-archívokkal jön az Apollo 11

Egyetlen alkalommal, eredeti nyelven vetíti az Uránia a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából készült új dokumentumfilmet. Az Apollo 11 expedíció küldetéséről szóló Todd Douglas Miller-film, a NASA filmarchívumának újonnan felfedezett filmjeiből és hanganyagából válogat.
Vizuál ajánló

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál Film

Az újjászületett Meseautóval jön a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A film és a zene közös történetére fókuszáló fesztiválon magyar és európai filmarchívumok restaurált filmritkaságai láthatók, a némafilmes korszak női rendezőinek alkotásaitól kezdve, Dziga Vertov klasszikusán át a rendszerváltás filmjeiig.