Vizuál

Készíts kortárs retikült!

2012.05.07. 09:08
Ajánlom
A Muzsikus Rádió egy összművészeti, Mary Poppins-féle, mindent bele táska elkészítésére írt ki pályázatot profik és amatőrök számára is - a terveket július 15-ig lehet leadni. Hogy hogyan is néz ki egy kortárs retikül, azt a Várfok Galériában lehet majd megnézni.

A Muzsikus Rádió pártolja és támogatja a fiatal alkotókat a zene mellett más művészeti ágakban is, a Kortárs Retikül című műsorban minden hónapban bemutatkozik egy fiatal tehetség. Most a design területén írt ki pályázatot a rádió (elérhető itt): egy olyan táskát keresnek a szervezők, amiben elfér mindenféle művészeti ág, a festészet, a zene, az irodalom, a design és persze a divat is.

A pályázatra egyrészt profi tervezőket keresnek, hogy segítsék karrierjük indulását: a kezdeti lépéseknél a divat, a design és a média területén tapasztalt emberek támogatását adnák. Másrészt olyan amatőr jelentkezőket is várnak, akikben rejtett tehetség és veleszületett érzék van a tervezés és divat irányában - ők megmutathatják így munkáikat nagy közönség előtt. Az elküldött terveket esztétikai, művészeti, technikai szempontjából zsűri bírálja el.

Azzal, hogy a Várfok Galéria a Kortárs Retikül pályázat mögé állt, arra szeretné ösztönözni a pályázókat, hogy minél kvalitásosabb, izgalmas terveket és pályamunkákat nyújtsanak be, ezzel is erősítve a kortárs művészet elismerését.  A hely idén ünnepelni 22. születésnapját, több szerkezeti átalakulásokon ment már keresztül. Ma egy majdnem háromszáz négyzetméteres térrel, egy Project Roommal és egy szabadtéri kiállítóhellyel, a Galéria19-el várja a látogatókat. A galéria fontosnak tartja a fiatal vagy nem ismert, tehetséges alkotók támogatását is - a 2007 és 2012 között működő Spiritusz Galériát külön erre a célra hozta létre.

A Várfok zárt művészkörrel dolgozik együtt, akik között a magyar kortárs művészet klasszikusain (például Nádler István, El Kazovszkij, Szirtes János) és fiatalabb alkotóin (például Herman Levente, Győrffy László, Hollós Ádám) kívül neves külföldi művészek (többek közörr a világhírű Françoise Gilot vagy az osztrák Martin C. Herbst) és 2012-től fotográfusok (Korniss Péter, Misetics Mátyás) is a tagjai. Munkáikat havi rendszerességgel mutatja be termeiben, képviselő őket hazai és külföldi művészeti vásárokat és intézményekben.

A Kortárs retikül pályázat zsűrijének tagjai: Pick Róbert, rádióvezető (Muzsikus Rádió); Joó Beatrix, divattervező (Sentiments márka); Görög Zita, modell és színésznő; Ullmann Mónika, színésznő; Gereben Zita, énekesnő; Sárossy Zsuzsanna, iparművész designer menedzser, a FISE elnökségi tagja; Kovács Krisztina, művészettörténész (Várfok Galéria); Tobak Viktória, az Elitemagazin.hu főszerkesztője; Némethy Nerella, divattervező (La Nerella); Dr. Tóth Frank, 256-szoros válogatott vízilabdázó, 2011-es év karitatív sportolója; Kosaras Renáta, képzőművész, a Kortárs Retikül műsor vezetője (Muzsikus Rádió)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.
Vizuál hír

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Vizuál ajánló

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.