Vizuál

Készíts kortárs retikült!

2012.05.07. 09:08
Ajánlom
A Muzsikus Rádió egy összművészeti, Mary Poppins-féle, mindent bele táska elkészítésére írt ki pályázatot profik és amatőrök számára is - a terveket július 15-ig lehet leadni. Hogy hogyan is néz ki egy kortárs retikül, azt a Várfok Galériában lehet majd megnézni.

A Muzsikus Rádió pártolja és támogatja a fiatal alkotókat a zene mellett más művészeti ágakban is, a Kortárs Retikül című műsorban minden hónapban bemutatkozik egy fiatal tehetség. Most a design területén írt ki pályázatot a rádió (elérhető itt): egy olyan táskát keresnek a szervezők, amiben elfér mindenféle művészeti ág, a festészet, a zene, az irodalom, a design és persze a divat is.

A pályázatra egyrészt profi tervezőket keresnek, hogy segítsék karrierjük indulását: a kezdeti lépéseknél a divat, a design és a média területén tapasztalt emberek támogatását adnák. Másrészt olyan amatőr jelentkezőket is várnak, akikben rejtett tehetség és veleszületett érzék van a tervezés és divat irányában - ők megmutathatják így munkáikat nagy közönség előtt. Az elküldött terveket esztétikai, művészeti, technikai szempontjából zsűri bírálja el.

Azzal, hogy a Várfok Galéria a Kortárs Retikül pályázat mögé állt, arra szeretné ösztönözni a pályázókat, hogy minél kvalitásosabb, izgalmas terveket és pályamunkákat nyújtsanak be, ezzel is erősítve a kortárs művészet elismerését.  A hely idén ünnepelni 22. születésnapját, több szerkezeti átalakulásokon ment már keresztül. Ma egy majdnem háromszáz négyzetméteres térrel, egy Project Roommal és egy szabadtéri kiállítóhellyel, a Galéria19-el várja a látogatókat. A galéria fontosnak tartja a fiatal vagy nem ismert, tehetséges alkotók támogatását is - a 2007 és 2012 között működő Spiritusz Galériát külön erre a célra hozta létre.

A Várfok zárt művészkörrel dolgozik együtt, akik között a magyar kortárs művészet klasszikusain (például Nádler István, El Kazovszkij, Szirtes János) és fiatalabb alkotóin (például Herman Levente, Győrffy László, Hollós Ádám) kívül neves külföldi művészek (többek közörr a világhírű Françoise Gilot vagy az osztrák Martin C. Herbst) és 2012-től fotográfusok (Korniss Péter, Misetics Mátyás) is a tagjai. Munkáikat havi rendszerességgel mutatja be termeiben, képviselő őket hazai és külföldi művészeti vásárokat és intézményekben.

A Kortárs retikül pályázat zsűrijének tagjai: Pick Róbert, rádióvezető (Muzsikus Rádió); Joó Beatrix, divattervező (Sentiments márka); Görög Zita, modell és színésznő; Ullmann Mónika, színésznő; Gereben Zita, énekesnő; Sárossy Zsuzsanna, iparművész designer menedzser, a FISE elnökségi tagja; Kovács Krisztina, művészettörténész (Várfok Galéria); Tobak Viktória, az Elitemagazin.hu főszerkesztője; Némethy Nerella, divattervező (La Nerella); Dr. Tóth Frank, 256-szoros válogatott vízilabdázó, 2011-es év karitatív sportolója; Kosaras Renáta, képzőművész, a Kortárs Retikül műsor vezetője (Muzsikus Rádió)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Megérkezett az előzetes a cannes-i kritikusokat lenyűgöző filmdrámához

Érzelmekkel teli, elsöprő drámának ígérkezik a God's Creatures, amelyben Emily Watson és Paul Mescal anya-fia párost alakít egy apró, írországi halászfaluban. Cikkünkben megtekinthető a film előzetese.
Vizuál gyász

Elhunyt Wolfgang Petersen, A tengeralattjáró rendezője

A nyolcvanegy éves korában elhunyt német filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer az 60-as és 80-as évek között tevékenykedő, nagy német filmes generáció egyik legsikeresebb tagja volt.
Vizuál interjú

„Mindig is szerettem régi tárgyakat megmenteni” – interjú Horváth Lóczi Judittal

A hála, az alázat és a türelem fogalmai absztrahálódnak Horváth Lóczi Judit képzőművész Almárium című kiállításán, amely a szentendrei MANK Galériában nyílik augusztus 30-án. A műtárgyak eladásából befolyó összeg egy részét a művész a Világszép Alapítvány javára ajánlja fel.
Vizuál hír

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Vizuál hír

Modiglianiról forgat filmet Johnny Depp

Johnny Depp huszonöt év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet – számolt be róla a The Hollywood Reporter.