Vizuál

Két díj egy helyen

2010.12.10. 11:13
Ajánlom
Átadták a Katalizátor-díjat és a műkritikusi elismeréseket.

Első alkalommal adta át a Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület a Katalizátor-díj művészeti elismerést szerda este a Budapesti Építészeti Központban, ahol ugyanekkor a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége magyar tagozata harmadszor osztotta ki elismeréseit. A Katalizátor-díj Motor elnevezésű elismerését a Liget Galéria kapta. A Várnagy Tibor képzőművész által vezetett zuglói önkormányzati galéria 1983-tól mutatja be fiatal magyar és külföldi képzőművészek alkotásait. A kis költségvetéssel működő galéria műfajokon átívelő hely, a tárlatokon teret kapott benne a performansz, az akcióművészet, a videó.

A másik, Újdonság elnevezésű Katalizátor-díjat a Crosstalk videó- és médiaművészeti fesztivál indítványozói és szervezői kapták. A projektet Török Adrienn művészettörténész indította el 2008-ban. A Gödör Klubban megrendezett eseményen a videó- és médiaművészet magyar és külföldi szereplőit ismerhette meg a nagyközönség. A két kategóriában összesen hatvan jelölés érkezett a díjra, a munkákat egy héttagú zsűri bírálta el. A Liget Galéria és a Crosstalk egyaránt 500 ezer forintban részesült.

A Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) magyar tagozata harmadszor jutalmazta az adott évben a legjobb teljesítményt nyújtó művészt, kurátort és műkritikust, fejenként 400 ezer forinttal. Mint Mélyi József, a magyar tagozat elnöke elmondta, az elismerésekre az AICA magyar tagozati tagságának egyharmada, 25 fő adott le jelölést, a végső döntést a szervezet héttagú elnöksége hozta meg. A műkritikusok elismerését idén Csákány István sepsiszentgyörgyi születésű fiatal intermediális művész kapta a Ludwig Múzeumban április végén rendezett A képzelet tudománya című kiállításon bemutatott Borostyánszoba című alkotásával, amely egy egész termet betöltő, fából kifaragott sufni volt. Angel Judit, a Műcsarnok kurátora a Dorottya Galéria Köztes idő című kiállításának megrendezéséért kapta a műkritikusi díjat, Andrási Gábor művészettörténész, műkritikus pedig a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Kovásznai György kiállításáról szóló, a Műértőben megjelent írásával érdemelte ki az elismerést. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.
Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.
Vizuál magazin

Csokoládéra épült a világhírű műgyűjtemény

A Budapest Art Week keretén belül betekintettünk a budapesti Ludwig Múzeum kulisszái mögé, ahol azt is megtudhattuk, mi köze a húsvéti csokitojásoknak Andy Warhol pop-art képeihez.
Vizuál videó

Terápia filmben és építészetben – Krigler Gábor és Varga Tamás a Kult50-ben

A Kult50 a háttérben álló alkotókra is szeretné felhívni a figyelmet, hiszen Krigler Gábor showrunner, kreatív producer sorozataival és Varga Tamás építész épületeivel sokan naponta találkoznak. Videósorozatunk hetente két alkalommal jelentkezik, amelyben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit.
Vizuál hír

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.