Vizuál

Két díj egy helyen

2010.12.10. 11:13
Ajánlom
Átadták a Katalizátor-díjat és a műkritikusi elismeréseket.

Első alkalommal adta át a Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület a Katalizátor-díj művészeti elismerést szerda este a Budapesti Építészeti Központban, ahol ugyanekkor a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége magyar tagozata harmadszor osztotta ki elismeréseit. A Katalizátor-díj Motor elnevezésű elismerését a Liget Galéria kapta. A Várnagy Tibor képzőművész által vezetett zuglói önkormányzati galéria 1983-tól mutatja be fiatal magyar és külföldi képzőművészek alkotásait. A kis költségvetéssel működő galéria műfajokon átívelő hely, a tárlatokon teret kapott benne a performansz, az akcióművészet, a videó.

A másik, Újdonság elnevezésű Katalizátor-díjat a Crosstalk videó- és médiaművészeti fesztivál indítványozói és szervezői kapták. A projektet Török Adrienn művészettörténész indította el 2008-ban. A Gödör Klubban megrendezett eseményen a videó- és médiaművészet magyar és külföldi szereplőit ismerhette meg a nagyközönség. A két kategóriában összesen hatvan jelölés érkezett a díjra, a munkákat egy héttagú zsűri bírálta el. A Liget Galéria és a Crosstalk egyaránt 500 ezer forintban részesült.

A Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) magyar tagozata harmadszor jutalmazta az adott évben a legjobb teljesítményt nyújtó művészt, kurátort és műkritikust, fejenként 400 ezer forinttal. Mint Mélyi József, a magyar tagozat elnöke elmondta, az elismerésekre az AICA magyar tagozati tagságának egyharmada, 25 fő adott le jelölést, a végső döntést a szervezet héttagú elnöksége hozta meg. A műkritikusok elismerését idén Csákány István sepsiszentgyörgyi születésű fiatal intermediális művész kapta a Ludwig Múzeumban április végén rendezett A képzelet tudománya című kiállításon bemutatott Borostyánszoba című alkotásával, amely egy egész termet betöltő, fából kifaragott sufni volt. Angel Judit, a Műcsarnok kurátora a Dorottya Galéria Köztes idő című kiállításának megrendezéséért kapta a műkritikusi díjat, Andrási Gábor művészettörténész, műkritikus pedig a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Kovásznai György kiállításáról szóló, a Műértőben megjelent írásával érdemelte ki az elismerést. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.