Vizuál

Két díj egy helyen

2010.12.10. 11:13
Ajánlom
Átadták a Katalizátor-díjat és a műkritikusi elismeréseket.

Első alkalommal adta át a Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület a Katalizátor-díj művészeti elismerést szerda este a Budapesti Építészeti Központban, ahol ugyanekkor a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége magyar tagozata harmadszor osztotta ki elismeréseit. A Katalizátor-díj Motor elnevezésű elismerését a Liget Galéria kapta. A Várnagy Tibor képzőművész által vezetett zuglói önkormányzati galéria 1983-tól mutatja be fiatal magyar és külföldi képzőművészek alkotásait. A kis költségvetéssel működő galéria műfajokon átívelő hely, a tárlatokon teret kapott benne a performansz, az akcióművészet, a videó.

A másik, Újdonság elnevezésű Katalizátor-díjat a Crosstalk videó- és médiaművészeti fesztivál indítványozói és szervezői kapták. A projektet Török Adrienn művészettörténész indította el 2008-ban. A Gödör Klubban megrendezett eseményen a videó- és médiaművészet magyar és külföldi szereplőit ismerhette meg a nagyközönség. A két kategóriában összesen hatvan jelölés érkezett a díjra, a munkákat egy héttagú zsűri bírálta el. A Liget Galéria és a Crosstalk egyaránt 500 ezer forintban részesült.

A Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) magyar tagozata harmadszor jutalmazta az adott évben a legjobb teljesítményt nyújtó művészt, kurátort és műkritikust, fejenként 400 ezer forinttal. Mint Mélyi József, a magyar tagozat elnöke elmondta, az elismerésekre az AICA magyar tagozati tagságának egyharmada, 25 fő adott le jelölést, a végső döntést a szervezet héttagú elnöksége hozta meg. A műkritikusok elismerését idén Csákány István sepsiszentgyörgyi születésű fiatal intermediális művész kapta a Ludwig Múzeumban április végén rendezett A képzelet tudománya című kiállításon bemutatott Borostyánszoba című alkotásával, amely egy egész termet betöltő, fából kifaragott sufni volt. Angel Judit, a Műcsarnok kurátora a Dorottya Galéria Köztes idő című kiállításának megrendezéséért kapta a műkritikusi díjat, Andrási Gábor művészettörténész, műkritikus pedig a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Kovásznai György kiállításáról szóló, a Műértőben megjelent írásával érdemelte ki az elismerést. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.
Vizuál Film

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?