Vizuál

Két művész, egy csata

2016.04.05. 16:44
Ajánlom
774 éve ezen a napon került sor a Csúd-tavi csatára. 1242. április 5-én a Csúd-tó jegén vívták azt az ütközetet, amely során Alekszandr Nyevszkij novgorodi fejedelem legyőzte a Német Lovagrend, a Kardtestvérek rendje és Dánia által küldött keresztes hadsereget.

Alekszandr Nyevszkij az orosz városok segítségével, a mai Észtország területén található Tartu városától keletre fekvő Csúd-tó jegén szállt szembe a fele akkora, ám képzettebb keresztes sereggel. A nagy veszteségek árán kivívott győzelem sorsfordító jelentőségűnek bizonyult: ez volt a Német Lovagrend egyik legnagyobb veresége, amelyet követően nem támadt többet orosz területeket.

Prokofjev New Yorkban, 1918 (Forrás: Wikipedia)

Prokofjev New Yorkban, 1918 (Forrás: Wikipedia)

A főként a Szentföldön, de Európában is jelentős befolyással bíró lovagrendek 1200 után legfőbb missziós célpontjuknak a Balti-tenger keleti partvidékét tekintették. A Magyarországon is megforduló Német Lovagrend 1233-ban igázta le a poroszokat és Marienburg székhellyel szuverén államot is létrehozott.
Az eseményt a 20. században a szovjet-orosz filmgyártás egyik ikonikus alakja, Szergej Eizenstein tette halhatatlanná nem csak a történelem, de a művészetek számára is.

Az 1938-ban elkészült monumentális, németellenes és hazafias filmvízió a rendező egyetlen kasszasikere. A film a náci Németország és a Szovjetunió között létrejött egyezmény, a Molotov-Ribbentropp-paktum megkötésekor ideiglenesen politikailag időszerűtlenné vált. Az alkotást csak néhány évvel később, a Szovjetunió megtámadása után mutatták be újra, az alkotók meg is kapták érte a Sztálin-díjat.

Az operásan stilizált rendezés, a kitűnő operatőri munka és klasszikus harmóniájú zene kellően elhomályosítja a film nacionalista tendenciáját.

A Sztálin-korszak derekán, vagyis az 1930-as évek végétől egészen az 50-es évek elejéig nagy számú, rendszerint Sztálint dicsőítő kantáta és oratórium készült el, többek között Hacsaturján Hősköltemény Sztálinról című műve is.

A jégmezők lovagja című alkotáshoz maga Szergej Prokofjev komponált zenét, hol a forgatókönyv és Eizenstein utasításai alapján előre, hol a megvágott jelenetek alapján utólag, önálló szimfonikus költeménnyé fejlesztve a háttérzenét. Prokofjev ezzel a művével az elsők között alkotott olyan filmzenét, amelynek már nem csak aláfestő, de dramaturgiai funkciója is volt. A zeneszerző egy évvel később, 1939-ben a filmzene alapján írta meg az Alekszandr Nyevszkij kantátát.

Eizenstein számára a skicc, a vázlat, a folyamatos rajzbeszéd a filmrendezés szerves része volt. A filmekhez készített vázlatok mellett a rendező grafikai életművében felbukkannak erotikus, több esetben pornográf alkotások is. Kattintson, ha elmúlt 18!

Hallgassuk meg a csatajelenetet Prokofjev elképzelései alapján:

Nyevszkij

Nyevszkij

Alekszandr Nyevszkij a celeb

 2008-ban az „Oroszország neve” című reprezentatív TV-műsorral egybekötve, háromfordulós össznépi szavazást rendeztek, amelynek célja a legnépszerűbb orosz személyiségek listájának összeállítása volt.


A verseny során először egy 500 fős listát szűkítettek ötven főre, majd abból választotta ki a közönség közel 45 millió szavazat alapján a legjobb tizenkettőt.

A verseny további szakaszaiban egy-egy televíziós adásban különböző közéleti személyiségek mutatták be a versenyben maradtakat. A több hónapig tartó versengés során végül Alekszandr Nyevszkij került az első helyre. A második helyen Sztolipin, a harmadikon pedig maga Sztálin végzett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Bruno Ganz gyémántgyűrűjét Jens Harzer német színész viselheti tovább

A német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt Jens Harzer német színésznek adta tovább korábbi kitüntetettje, Bruno Ganz - jelentette be az osztrák kulturális minisztérium, a februárban 77 évesen elhunyt svájci filmszínész végrendeletének felnyitása után. 
Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.
Vizuál műgyűjtés

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.