Vizuál

Két művész, egy csata

2016.04.05. 16:44
Ajánlom
774 éve ezen a napon került sor a Csúd-tavi csatára. 1242. április 5-én a Csúd-tó jegén vívták azt az ütközetet, amely során Alekszandr Nyevszkij novgorodi fejedelem legyőzte a Német Lovagrend, a Kardtestvérek rendje és Dánia által küldött keresztes hadsereget.

Alekszandr Nyevszkij az orosz városok segítségével, a mai Észtország területén található Tartu városától keletre fekvő Csúd-tó jegén szállt szembe a fele akkora, ám képzettebb keresztes sereggel. A nagy veszteségek árán kivívott győzelem sorsfordító jelentőségűnek bizonyult: ez volt a Német Lovagrend egyik legnagyobb veresége, amelyet követően nem támadt többet orosz területeket.

Prokofjev New Yorkban, 1918 (Forrás: Wikipedia)

Prokofjev New Yorkban, 1918 (Forrás: Wikipedia)

A főként a Szentföldön, de Európában is jelentős befolyással bíró lovagrendek 1200 után legfőbb missziós célpontjuknak a Balti-tenger keleti partvidékét tekintették. A Magyarországon is megforduló Német Lovagrend 1233-ban igázta le a poroszokat és Marienburg székhellyel szuverén államot is létrehozott.
Az eseményt a 20. században a szovjet-orosz filmgyártás egyik ikonikus alakja, Szergej Eizenstein tette halhatatlanná nem csak a történelem, de a művészetek számára is.

Az 1938-ban elkészült monumentális, németellenes és hazafias filmvízió a rendező egyetlen kasszasikere. A film a náci Németország és a Szovjetunió között létrejött egyezmény, a Molotov-Ribbentropp-paktum megkötésekor ideiglenesen politikailag időszerűtlenné vált. Az alkotást csak néhány évvel később, a Szovjetunió megtámadása után mutatták be újra, az alkotók meg is kapták érte a Sztálin-díjat.

Az operásan stilizált rendezés, a kitűnő operatőri munka és klasszikus harmóniájú zene kellően elhomályosítja a film nacionalista tendenciáját.

A Sztálin-korszak derekán, vagyis az 1930-as évek végétől egészen az 50-es évek elejéig nagy számú, rendszerint Sztálint dicsőítő kantáta és oratórium készült el, többek között Hacsaturján Hősköltemény Sztálinról című műve is.

A jégmezők lovagja című alkotáshoz maga Szergej Prokofjev komponált zenét, hol a forgatókönyv és Eizenstein utasításai alapján előre, hol a megvágott jelenetek alapján utólag, önálló szimfonikus költeménnyé fejlesztve a háttérzenét. Prokofjev ezzel a művével az elsők között alkotott olyan filmzenét, amelynek már nem csak aláfestő, de dramaturgiai funkciója is volt. A zeneszerző egy évvel később, 1939-ben a filmzene alapján írta meg az Alekszandr Nyevszkij kantátát.

Eizenstein számára a skicc, a vázlat, a folyamatos rajzbeszéd a filmrendezés szerves része volt. A filmekhez készített vázlatok mellett a rendező grafikai életművében felbukkannak erotikus, több esetben pornográf alkotások is. Kattintson, ha elmúlt 18!

Hallgassuk meg a csatajelenetet Prokofjev elképzelései alapján:

Nyevszkij

Nyevszkij

Alekszandr Nyevszkij a celeb

 2008-ban az „Oroszország neve” című reprezentatív TV-műsorral egybekötve, háromfordulós össznépi szavazást rendeztek, amelynek célja a legnépszerűbb orosz személyiségek listájának összeállítása volt.


A verseny során először egy 500 fős listát szűkítettek ötven főre, majd abból választotta ki a közönség közel 45 millió szavazat alapján a legjobb tizenkettőt.

A verseny további szakaszaiban egy-egy televíziós adásban különböző közéleti személyiségek mutatták be a versenyben maradtakat. A több hónapig tartó versengés során végül Alekszandr Nyevszkij került az első helyre. A második helyen Sztolipin, a harmadikon pedig maga Sztálin végzett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.