Vizuál

Kétmilliót fizettek a Habonnyal hírbe hozott festőnő képéért a Sotherby's árverésén

2016.12.02. 16:43
Ajánlom
A neves angol aukciósház Different perspective - Más nézőpont című aukciós anyagában az erős magyar jelenlét mellett is feltűnt a 24 éves Nagy Boglárka képe.

Prominens társaságban bukkant fel a Sotheby's katalógusában Nagy Boglárka fiatal festőnő, akit a saját honlapja szerint "nem lehet nem észrevenni. Mára már jelentős helyet foglal el a hazai kortárs művészeti palettán. Rendszeres egyéni és csoportos kiállításai mellett már aukciókon is jó leütéseket és sikeres eladásokat produkál".

A felsoroltak második felét bizonyítandó a Kisképzőt végzett, mindössze 24 éves művész 

Summer Love című alkotásáért 5.625 fontot, vagyis közel kétmilliót forintot fizettek a héten Londonban.

 Művészberkeken belül azonban meglepetés volt Nagy Boglárka megjelenése a XX. század elismert magyar alkotói között. A kiállítás katalógusa szerint a Sotheby XX. század – Másik nézőpont egész Európából szerepelnek művészek a válogatásban, melynek egyik szempontja az volt, hogy az adott művészek hazájukban erős támogatottsággal rendelkeznek, de még nem legyenek részei a nemzetközi fősodornak. A leírás külön kiemeli a kortárs lengyel, cseh és magyar művek jelenlétét.

444.hu utánajárt, hogy juthatott be a válogatásba Nagy Boglárka idén készült olajképe. A hírportál megkereste Soraya von Stubenberg grófnőt, a Sotheby's magyarművészetügyi tanácsadóját, aki írásban válaszolt a festőnőre vonatkozó kérdésre: "Szerintem, ahogyan mondja ön is, ez az anyag most elég klasszikusnak sikerült. Nagy Boglárka képe Londonban mindenkinek feltűnt, mint valami teljesen más vonal, mint a többiek, akik talán valóban intellektuálisabb műveszek...

A neo-pop vonal nem is annyira magyaros... A kép viszont szerintük nagyon eladható, és az amerikai ízlésnek nagyon megfelel, így lett kiválasztva" - indokolta a döntést.

Az árveréssel több cikkben is foglalkozó Art Portal elsősorban abban látja a problémát, hogy 

az aukción való sikeres szereplést az itthon súlytalannak számító alkotó legitimizálására használhatják. 

Az aukciósház 13 magyar alkotó 18 művét tartalmazó kollekciójában - a pletykák szerint Habony Árpáddal járó - festő mellett olyan alkotók jelentek még meg, mint Aba-Novák Vilmos és kortársa Patkó Károly.  Utóbbi olajképe a várakozás felett teljesített, ahogy temperája is – 23.750 illetve 27.500 fontos áron kelt el – akvarelljei viszont a vártnál jóval kevesebbért, darabonként 625 fontért.

A XX. század elejének-közepének klasszikus modern nagymestere, Mattis-Teutsch János felemásan szerepelt: a Kompozíció nem kelt el, az Álló alakokért viszont kifizették a kért 32.500 fontot. Kassák Lajos, a magyar avantgárd képzőművészet és irodalom pápájának kései munkáiért 31.250 fontot adtak. Annak ellenére, hogy a gyűjtők között igen népszerű a jelenleg Franciaországban élő 93 éves szürrealista/absztrakt Reigl Judit, Tömbírás című műve nem talált vevőre. Az 1999-ben elhunyt legendás szürrealista Rozsda Endre képéért 8.750 fontot fizettek. 

Fajó János, Kossuth-díjas absztrakt neoavantgárd alkotó olajképéért 10.625, Szűcs Attila, a kortárs középgeneráció egyik legismertebb hazai személyiségének munkájáért pedig 13.750 fontot adtak. Az Európai Iskolát alapító Bálint Endre 1975-ös olajképe és a magyar-kanadai Marosán Gyula temperája nem kelt el, ahogy Maurer Dóra és El Kazovszkij munkái sem.

A becsértékhez képest a legjobban Galimberti Sándor képe szerepelt.

 A felesége temetése után magát a Műcsarnok mögött 1915-ben főbe lövő avantgárd művész alkotásáért 21.250 fontos árat fizettek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.