Vizuál

Kétmilliót fizettek a Habonnyal hírbe hozott festőnő képéért a Sotherby's árverésén

2016.12.02. 16:43
Ajánlom
A neves angol aukciósház Different perspective - Más nézőpont című aukciós anyagában az erős magyar jelenlét mellett is feltűnt a 24 éves Nagy Boglárka képe.

Prominens társaságban bukkant fel a Sotheby's katalógusában Nagy Boglárka fiatal festőnő, akit a saját honlapja szerint "nem lehet nem észrevenni. Mára már jelentős helyet foglal el a hazai kortárs művészeti palettán. Rendszeres egyéni és csoportos kiállításai mellett már aukciókon is jó leütéseket és sikeres eladásokat produkál".

A felsoroltak második felét bizonyítandó a Kisképzőt végzett, mindössze 24 éves művész 

Summer Love című alkotásáért 5.625 fontot, vagyis közel kétmilliót forintot fizettek a héten Londonban.

 Művészberkeken belül azonban meglepetés volt Nagy Boglárka megjelenése a XX. század elismert magyar alkotói között. A kiállítás katalógusa szerint a Sotheby XX. század – Másik nézőpont egész Európából szerepelnek művészek a válogatásban, melynek egyik szempontja az volt, hogy az adott művészek hazájukban erős támogatottsággal rendelkeznek, de még nem legyenek részei a nemzetközi fősodornak. A leírás külön kiemeli a kortárs lengyel, cseh és magyar művek jelenlétét.

444.hu utánajárt, hogy juthatott be a válogatásba Nagy Boglárka idén készült olajképe. A hírportál megkereste Soraya von Stubenberg grófnőt, a Sotheby's magyarművészetügyi tanácsadóját, aki írásban válaszolt a festőnőre vonatkozó kérdésre: "Szerintem, ahogyan mondja ön is, ez az anyag most elég klasszikusnak sikerült. Nagy Boglárka képe Londonban mindenkinek feltűnt, mint valami teljesen más vonal, mint a többiek, akik talán valóban intellektuálisabb műveszek...

A neo-pop vonal nem is annyira magyaros... A kép viszont szerintük nagyon eladható, és az amerikai ízlésnek nagyon megfelel, így lett kiválasztva" - indokolta a döntést.

Az árveréssel több cikkben is foglalkozó Art Portal elsősorban abban látja a problémát, hogy 

az aukción való sikeres szereplést az itthon súlytalannak számító alkotó legitimizálására használhatják. 

Az aukciósház 13 magyar alkotó 18 művét tartalmazó kollekciójában - a pletykák szerint Habony Árpáddal járó - festő mellett olyan alkotók jelentek még meg, mint Aba-Novák Vilmos és kortársa Patkó Károly.  Utóbbi olajképe a várakozás felett teljesített, ahogy temperája is – 23.750 illetve 27.500 fontos áron kelt el – akvarelljei viszont a vártnál jóval kevesebbért, darabonként 625 fontért.

A XX. század elejének-közepének klasszikus modern nagymestere, Mattis-Teutsch János felemásan szerepelt: a Kompozíció nem kelt el, az Álló alakokért viszont kifizették a kért 32.500 fontot. Kassák Lajos, a magyar avantgárd képzőművészet és irodalom pápájának kései munkáiért 31.250 fontot adtak. Annak ellenére, hogy a gyűjtők között igen népszerű a jelenleg Franciaországban élő 93 éves szürrealista/absztrakt Reigl Judit, Tömbírás című műve nem talált vevőre. Az 1999-ben elhunyt legendás szürrealista Rozsda Endre képéért 8.750 fontot fizettek. 

Fajó János, Kossuth-díjas absztrakt neoavantgárd alkotó olajképéért 10.625, Szűcs Attila, a kortárs középgeneráció egyik legismertebb hazai személyiségének munkájáért pedig 13.750 fontot adtak. Az Európai Iskolát alapító Bálint Endre 1975-ös olajképe és a magyar-kanadai Marosán Gyula temperája nem kelt el, ahogy Maurer Dóra és El Kazovszkij munkái sem.

A becsértékhez képest a legjobban Galimberti Sándor képe szerepelt.

 A felesége temetése után magát a Műcsarnok mögött 1915-ben főbe lövő avantgárd művész alkotásáért 21.250 fontos árat fizettek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Táncra kelnek a műalkotások a Budapest Art Week imázsfilmjében – VIDEÓ

Az április 9. és 14. között zajló Budapest Art Week célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai képzőművészeti világ sokszínűségére, és a mindennapok részévé tegye a képzőművészet iránti érdeklődést.
Vizuál Film

Újra megrendezik az Úton Online Filmfesztivált  

Mit jelent úton lenni? Teszik fel a kérdést évről-évre a Tartóshullám/Mediawave Együttlét online filmfesztiváljának válogatói. Ingyenesen nézhető filmjeik idén a "rítus" köré szerveződnek, március 31-ig lehet szavazni rájuk, de egészen április 29-ig szabadon nézhetőek. 
Vizuál hír

Bruno Ganz gyémántgyűrűjét Jens Harzer német színész viselheti tovább

A német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt Jens Harzer német színésznek adta tovább korábbi kitüntetettje, Bruno Ganz - jelentette be az osztrák kulturális minisztérium, a februárban 77 évesen elhunyt svájci filmszínész végrendeletének felnyitása után. 
Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.