Vizuál

Kéz nélkül, tekintettel rajzolni? Lehetséges!

2015.03.26. 12:00
Ajánlom
Nincs szükség többé ecsetre, tollra és ceruzára, csupán éleslátásra. Legalábbis ezt állítja Graham Fink képzőművész, aki a Tobaii nevű szoftverfejlesztő céggel együttműködve kifejlesztette az "Eye Tracking" technológiát, melynek segítségével kéz nélkül, tekintettel is lehet ezentúl rajzolni. MAGAZIN

Az "Eye Tracking" technológia különböző szenzorok segítségével pontosan érzékeli, hogy hova nézünk: infravörös fényt bocsát a szem közepébe, a visszaverődéseket egy kamera rögzíti multi-algoritmusok és különböző szűrők által, amely így lehetővé teszi a szemmozgás azonnali lefordítását és képernyőre való kivetítését. A vonal vastagságát, színét és stílusát előre be lehet állítani. Ahogy a felhasználó elkezdi mozgatni a szemét, a vonal is mozog - számolt be Graham Fink találmányáról a boredpanda.com oldalán.

A képzőművész a találmány megalkotásának ötletről így mesél: "amikor a művészeti egyetem hallgatója voltam, a mesterem ott állt mögöttem, és ha nem tetszett neki, amit látott a vásznon, így fogalmazott: »ön nem képes elég határozottan látni és láttatni«.

Pedig a fejemben igenis létezett egy nagyon jól körvonalazható kép. Nagyon bonyolult folyamat azonban az, míg az inger az agyon keresztül eljut a kézbe, majd azon keresztül a papíron megszületik a rajz. Arra gondoltam, milyen csodálatos lenne, ha le lehetne egyszerűsíteni ezt a folyamatot és képes lennék közvetlenül a szememmel rajzolni" - mondta a technológia hátteréről a képzőművész.

Graham Fink az Eye Tracking segítségével létrehozott egy portrésorozatot, amelyek közül a legjobban sikerülteket fehér márványtáblára nyomtattatta ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Vizuál galéria

Vidékies unikornis és aranyozott székek az Iparművészeti restaurátorainál

Februárban meghívtak minket, hogy pillantsunk be a jelenleg éppen tetszhalott állapotban lévő Iparművészeti Múzeum bútorrestaurátorainak munkájába. Aranyozásban és lábakban gazdag galéria!
Vizuál hír

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.