Vizuál

Kéz nélkül, tekintettel rajzolni? Lehetséges!

2015.03.26. 12:00
Ajánlom
Nincs szükség többé ecsetre, tollra és ceruzára, csupán éleslátásra. Legalábbis ezt állítja Graham Fink képzőművész, aki a Tobaii nevű szoftverfejlesztő céggel együttműködve kifejlesztette az "Eye Tracking" technológiát, melynek segítségével kéz nélkül, tekintettel is lehet ezentúl rajzolni. MAGAZIN

Az "Eye Tracking" technológia különböző szenzorok segítségével pontosan érzékeli, hogy hova nézünk: infravörös fényt bocsát a szem közepébe, a visszaverődéseket egy kamera rögzíti multi-algoritmusok és különböző szűrők által, amely így lehetővé teszi a szemmozgás azonnali lefordítását és képernyőre való kivetítését. A vonal vastagságát, színét és stílusát előre be lehet állítani. Ahogy a felhasználó elkezdi mozgatni a szemét, a vonal is mozog - számolt be Graham Fink találmányáról a boredpanda.com oldalán.

A képzőművész a találmány megalkotásának ötletről így mesél: "amikor a művészeti egyetem hallgatója voltam, a mesterem ott állt mögöttem, és ha nem tetszett neki, amit látott a vásznon, így fogalmazott: »ön nem képes elég határozottan látni és láttatni«.

Pedig a fejemben igenis létezett egy nagyon jól körvonalazható kép. Nagyon bonyolult folyamat azonban az, míg az inger az agyon keresztül eljut a kézbe, majd azon keresztül a papíron megszületik a rajz. Arra gondoltam, milyen csodálatos lenne, ha le lehetne egyszerűsíteni ezt a folyamatot és képes lennék közvetlenül a szememmel rajzolni" - mondta a technológia hátteréről a képzőművész.

Graham Fink az Eye Tracking segítségével létrehozott egy portrésorozatot, amelyek közül a legjobban sikerülteket fehér márványtáblára nyomtattatta ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.
Vizuál pop-art

Csokoládéra épült a világhírű műgyűjtemény

A Budapest Art Week keretén belül betekintettünk a budapesti Ludwig Múzeum kulisszái mögé, ahol azt is megtudhattuk, mi köze a húsvéti csokitojásoknak Andy Warhol pop-art képeihez.
Vizuál videó

Terápia filmben és építészetben – Krigler Gábor és Varga Tamás a Kult50-ben

A Kult50 a háttérben álló alkotókra is szeretné felhívni a figyelmet, hiszen Krigler Gábor showrunner, kreatív producer sorozataival és Varga Tamás építész épületeivel sokan naponta találkoznak. Videósorozatunk hetente két alkalommal jelentkezik, amelyben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit.
Vizuál hír

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál interjú

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.