Vizuál

Kezdődik az Olasz Filmfesztivál

2022.11.04. 16:45
Ajánlom
Tizenkét friss olasz filmet, köztük több fesztiválsikert mutat be eredeti nyelven, magyar felirattal november 5-től november 16-ig a budapesti Puskin és a Tabán moziban, november 10. és 12. között pedig a szegedi Belvárosi moziban a 20. MittelCinemaFest – Olasz Filmfesztivál, amelyen több alkotó is részt vesz.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecitta közös vetítéssorozatát Felix van Groeningen az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert filmje nyitja a Puskin moziban. A Paolo Cognetti azonos című, magyarul is megjelent regénye alapján készült Nyolc hegy két kisfiú egy életen átívelő barátságának viszontagságokkal teli, megindító történetét meséli el. Másnap Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Nosztalgia lesz műsoron. Mario Martone filmjében Felice (Pierfrancesco Favino) negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanita városnegyedbe. Újra felfedezi a kerület helyeit, szabályait és a múltat, amely felemészti.

November 7-én a Pofára esés (Calcinculo) című filmben Benedetta, amikor megismeri Amandát, úgy dönt, követi őt kóborlásai során. Másnap az Úton (In viaggio) című film (rendezte Gianfranco Rosi, a Róma körül és Tűz a tengeren rendezője)

Ferenc pápa utazásain keresztül a mai kor központi témáit: a szegénységet, a természetvédelmet, a migrációt, a háborúellenességet és a szolidaritást vizsgálja.

A november 9-én vetített A Kolibri (Il Colibri) az élet ősi erejének és annak a fáradságos küzdelemnek a története, amelyet mindenki nap mint nap megvív, hogy elviselje az olykor kibírhatatlannak tűnő dolgokat. A fesztivál vendége az egyik férfi főszereplő, Sergio Albelli, akit a magyar közönség már láthatott Paolo Virzi két korábbi filmjében (Toszkán Szépség, Örült boldogság).

November 10-én lesz látható az idei Velence Filmfesztiválon közönségdíját nyert Peremlét (Margini), melynek főszereplői egy punkegyüttes tagjai, akiket egy híres amerikai punkzenekar előzenekarának választanak egy koncertre. Amikor a fellépést lemondják, a három punkzenész nem adja fel, ám tervük a vártnál nehezebbnek bizonyul, és barátságuk is veszélybe kerül. A film főszereplőjével és társrendezőjével, Francesco Turbantival a vetítés után közönségtalálkozót tartanak. A film november 15-én is látható lesz.

Szarazsag_1-164259.jpg

Jelenet a Szárazság című filmből (Fotó/Forrás: Budapest Film)

Paolo Virzi az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Szárazság (Siccita) című filmje november 11-én kerül műsorra. Rómában három éve nem esett az eső, a vízhiány felborítja a szabályokat és a szokásokat. Miközben a film hősei mind a saját megváltásukat keresik, életük egyszerre ironikus és tragikus módon fonódik össze. Az egyik női főszereplő, Sara Serraiocco ott lesz a premieren. November 12-én vetítik az Amanda című filmet, melyben a 24 éves főhősnőnek sosem voltak barátai, ezért csecsemőkori társát, Rebeccát meg akarja győzni arról, hogy még mindig a legjobb barátnők.

Aznap este Az első nő (Primadonna) egy fiatal lány, Lia történetét meséli el, aki a legszörnyűbb erőszakra olyan lázadással reagál, amely felborítja kora társadalmi szokásait.

Az alkotás rendezője, Marta Savino és női főszereplője, Claudia Gusmano egyaránt elkísérik a filmet Budapestre.

November 13-án lesz látható az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott A hangyák ura (Il signore delle formiche), amely egy,

az 1960-as években nagy visszhangot kiváltó pert elevenít fel. Aldo Braibanti költőt és drámaírót kilenc év börtönbüntetésre ítélték,

mert a vád szerint egyik, a nagykorúságát alig betöltött tanítványára és barátjára fizikai és lelki értelemben is rákényszerítette saját akaratát. A film női főszereplője, Sara Serraiocco szívesen válaszol a nézők kérdéseire. Másnap vetítik a Princess című alkotást, amelyben egy fiatal nigériai nő illegális bevándorlóként testének áruba bocsátásából él.

A MittelCinemaFest zárófilmje a Tíz évvel később... (Il ritorno), melyben Pietro viselkedése veszélybe sodorja feleségét és fiukat is. Teresa, hogy megvédje Antoniót, olyan tettre kényszerül, amelynek következtében börtönbe kerül. Amikor visszatér, Pietro és Antonio, valamint a tíz évvel korábban otthagyott élete várja. A film rendezőjével, Stefano Chiantinivel a vetítés után a közönség is találkozhat.

November 10-12. között a szegedi Belvárosi moziban is vetítenek a filmfesztivál kínálatából.

Fejléckép: Jelenet a Nyolc hegy című filmből (forrás: Budapest Film)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Jazz/World

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.
Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.