Vizuál

Kézfogás - Händedruck

2011.11.14. 08:53
Ajánlom
A munkákon keresztül a művészek a szellemi és baráti egymásra hangolódásokról és az anyagot megmunkáló kéz öröméről beszélnek.

2010-ben a Karlsruhei Európai Kultúrnapok keretében magyar iparművész csoport német kollegákkal közösen ÜberBrücken - Áthidalni címmel rendezett kiállítást. Idézet a katalógusból: "A Budát Pesttel összekötő hidak konkrét és átvitt értelemben is  az egymásra találás, a kapcsolatteremtés szimbólumai. A kiállításon bemutatott alkotások a téma - ellentétek áthidalása, kötődések, kapcsolódási pontok, hálózatok - különböző anyagokba (textil, kerámia, fém, üveg, zománc, bőr, fa) álmodott művészi megfogalmazásai."

A Kézfogás - Händedruck című kiállítással ezt a gondolatsort kívánják folytatni. A munkákon keresztül a művészek a szellemi és baráti egymásra hangolódásokról és az anyagot megmunkáló kéz öröméről beszélnek. Dagmar Langer  kerámikusművész megfogalmazásában egy kézfogás sok mindent jelenthet: alkotást, jelképet. "Érezni, megérinteni az anyagot és másokat is megérintő alkotásokat formálni belőle, nyomot hagyni az anyagban és az anyagon. A kéz legfinomabb, leglágyabb és nagy, heves mozdulatai mind érvényre jutnak. Feszültséggel teli párbeszéd jön létre a tiszta, leegyszerűsített formák és a finom, cizellált felületi játékok között."

Egy kézfogás nyomokat hagy - megérint - érzéseket kelt - összeköt - tapint - simogat - megváltoztat - formál - alkot - ábrázol - nyom - gyúr - üt - présel - sugárzik - lüktet - felemel - tart - megérint.

Kiállító művészek: Bartha Ágnes, Bein Klára, Borza Teréz, Lévai Nóra, Manninger Mária,Pacsika Lia, Pájer Emília, Penkala Éva, Pinviczki Judit, Szemereki Teréz, Széles Edina,Vitányi Anna, Zdenka Brock, Gisella Codara, Susanne Goldbach, Gabriele Heinz,Susanne Högner, Sabine Hunger, Philine-Johanna Kempf, Sabine Kranz, Dagmar Langer, Annette Lechler, Eva Nirk, Uta Ohndorf Rösiger, Rose Schrade, Sine Semljé, Martina Sigmud-Servetti, Heike Utta, Helga Weilacher-Stieler.

Kézfogás - Händedruck
BTM-Budapest Galéria - 2011. november 4. - 2011. december 4.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Vizuál galéria

Strucctojással alapított gyűjteményt a magyar világutazó

A keleti tárgyak magyar gyűjtői mind más céllal utaztak távoli tájakra, ahonnan eleinte saját kedvükre hoztak haza érdekességeket. Hopp Ferenc sem állt meg a tárgyaknál, villája kertjét is ritka növényekkel népesítette be.
Vizuál uránia

Újonnan felfedezett NASA-archívokkal jön az Apollo 11

Egyetlen alkalommal, eredeti nyelven vetíti az Uránia a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából készült új dokumentumfilmet. Az Apollo 11 expedíció küldetéséről szóló Todd Douglas Miller-film, a NASA filmarchívumának újonnan felfedezett filmjeiből és hanganyagából válogat.
Vizuál ajánló

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál Film

Az újjászületett Meseautóval jön a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A film és a zene közös történetére fókuszáló fesztiválon magyar és európai filmarchívumok restaurált filmritkaságai láthatók, a némafilmes korszak női rendezőinek alkotásaitól kezdve, Dziga Vertov klasszikusán át a rendszerváltás filmjeiig.