Vizuál

Kézfogás - Händedruck

2011.11.14. 08:53
Ajánlom
A munkákon keresztül a művészek a szellemi és baráti egymásra hangolódásokról és az anyagot megmunkáló kéz öröméről beszélnek.

2010-ben a Karlsruhei Európai Kultúrnapok keretében magyar iparművész csoport német kollegákkal közösen ÜberBrücken - Áthidalni címmel rendezett kiállítást. Idézet a katalógusból: "A Budát Pesttel összekötő hidak konkrét és átvitt értelemben is  az egymásra találás, a kapcsolatteremtés szimbólumai. A kiállításon bemutatott alkotások a téma - ellentétek áthidalása, kötődések, kapcsolódási pontok, hálózatok - különböző anyagokba (textil, kerámia, fém, üveg, zománc, bőr, fa) álmodott művészi megfogalmazásai."

A Kézfogás - Händedruck című kiállítással ezt a gondolatsort kívánják folytatni. A munkákon keresztül a művészek a szellemi és baráti egymásra hangolódásokról és az anyagot megmunkáló kéz öröméről beszélnek. Dagmar Langer  kerámikusművész megfogalmazásában egy kézfogás sok mindent jelenthet: alkotást, jelképet. "Érezni, megérinteni az anyagot és másokat is megérintő alkotásokat formálni belőle, nyomot hagyni az anyagban és az anyagon. A kéz legfinomabb, leglágyabb és nagy, heves mozdulatai mind érvényre jutnak. Feszültséggel teli párbeszéd jön létre a tiszta, leegyszerűsített formák és a finom, cizellált felületi játékok között."

Egy kézfogás nyomokat hagy - megérint - érzéseket kelt - összeköt - tapint - simogat - megváltoztat - formál - alkot - ábrázol - nyom - gyúr - üt - présel - sugárzik - lüktet - felemel - tart - megérint.

Kiállító művészek: Bartha Ágnes, Bein Klára, Borza Teréz, Lévai Nóra, Manninger Mária,Pacsika Lia, Pájer Emília, Penkala Éva, Pinviczki Judit, Szemereki Teréz, Széles Edina,Vitányi Anna, Zdenka Brock, Gisella Codara, Susanne Goldbach, Gabriele Heinz,Susanne Högner, Sabine Hunger, Philine-Johanna Kempf, Sabine Kranz, Dagmar Langer, Annette Lechler, Eva Nirk, Uta Ohndorf Rösiger, Rose Schrade, Sine Semljé, Martina Sigmud-Servetti, Heike Utta, Helga Weilacher-Stieler.

Kézfogás - Händedruck
BTM-Budapest Galéria - 2011. november 4. - 2011. december 4.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.