Vizuál

Kézfogás - Händedruck

2011.11.14. 08:53
Ajánlom
A munkákon keresztül a művészek a szellemi és baráti egymásra hangolódásokról és az anyagot megmunkáló kéz öröméről beszélnek.

2010-ben a Karlsruhei Európai Kultúrnapok keretében magyar iparművész csoport német kollegákkal közösen ÜberBrücken - Áthidalni címmel rendezett kiállítást. Idézet a katalógusból: "A Budát Pesttel összekötő hidak konkrét és átvitt értelemben is  az egymásra találás, a kapcsolatteremtés szimbólumai. A kiállításon bemutatott alkotások a téma - ellentétek áthidalása, kötődések, kapcsolódási pontok, hálózatok - különböző anyagokba (textil, kerámia, fém, üveg, zománc, bőr, fa) álmodott művészi megfogalmazásai."

A Kézfogás - Händedruck című kiállítással ezt a gondolatsort kívánják folytatni. A munkákon keresztül a művészek a szellemi és baráti egymásra hangolódásokról és az anyagot megmunkáló kéz öröméről beszélnek. Dagmar Langer  kerámikusművész megfogalmazásában egy kézfogás sok mindent jelenthet: alkotást, jelképet. "Érezni, megérinteni az anyagot és másokat is megérintő alkotásokat formálni belőle, nyomot hagyni az anyagban és az anyagon. A kéz legfinomabb, leglágyabb és nagy, heves mozdulatai mind érvényre jutnak. Feszültséggel teli párbeszéd jön létre a tiszta, leegyszerűsített formák és a finom, cizellált felületi játékok között."

Egy kézfogás nyomokat hagy - megérint - érzéseket kelt - összeköt - tapint - simogat - megváltoztat - formál - alkot - ábrázol - nyom - gyúr - üt - présel - sugárzik - lüktet - felemel - tart - megérint.

Kiállító művészek: Bartha Ágnes, Bein Klára, Borza Teréz, Lévai Nóra, Manninger Mária,Pacsika Lia, Pájer Emília, Penkala Éva, Pinviczki Judit, Szemereki Teréz, Széles Edina,Vitányi Anna, Zdenka Brock, Gisella Codara, Susanne Goldbach, Gabriele Heinz,Susanne Högner, Sabine Hunger, Philine-Johanna Kempf, Sabine Kranz, Dagmar Langer, Annette Lechler, Eva Nirk, Uta Ohndorf Rösiger, Rose Schrade, Sine Semljé, Martina Sigmud-Servetti, Heike Utta, Helga Weilacher-Stieler.

Kézfogás - Händedruck
BTM-Budapest Galéria - 2011. november 4. - 2011. december 4.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál hír

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Benkő Imre

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre vehette át idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.
Vizuál magazin

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál hír

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Vizuál gyász

Elhunyt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

A család közlése szerint Szabó László április 10-én, 85. életévében, tragikus hirtelenséggel hunyt el – számolt be róla a 444.hu.