Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

2020.04.02. 09:05
Ajánlom
A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.

Lakner László festő 42 milliós leütési árral vezeti az élő magyar művészek tavalyi listáját. Őt Nádler István követi 35 millió forinttal - derül ki a műtárgy.com rangsorából. A műtárgykereskedési hírportál először 2017-ben adta ki A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek a magyar képzőművészek az itthoni és a külföldi aukciókon.

Lakner_Laszlo_Metamorfozis-egyszer_aztan_kesobb_Virag_Judit_Galeria-175258.jpg

Lakner László: Metamorfózis / egyszer - aztán - később (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)A 2019-ben megjelent, harmadik kiadványban már 2019 első felének aukciós eredményei is szerepelnek, további újdonságként pedig megtalálható benne a magyar fotóművészek aukciós piacára vonatkozó elemzés is. Az elemzés aukciós adásvételek adataiból épül fel, elsősorban az Artprice.com és a műtárgy.com adatbázisának adatain alapszik, valamint a hazai aukciósházak a műtárgy.com felé közölt információin. Számításaik a leütési árak alapján készültek, a vásárlói jutalékokat nem tartalmazzák.

A tavalyi év itthon egyértelműen a kortársak, az élő művészek sikerét hozta.

A kereslet növekedésével az árak emelkedése is bekövetkezett.

Az eredményekben jelentős szerepet játszott, hogy tavaly ősszel a Virág Judit Galéria megrendezte első, kizárólag a II. világháború utáni és kortárs műveket tartalmazó árverését, amelyen kimagasló rekordok születtek. Októberben a Dobossy Aukciósház Londonban tartott sikeres árverést, amelyen több művész is életműrekordot ért el.

A 2019-es aukciós eladások alapján az élő magyar művészek tavalyi Top10-es rangsora:

 

Aukción elkelt tételek száma

Teljes aukciós forgalom 2019-ben (forint)

Átlagos aukciós ár 2019-ben (forint)

Nádler István

34

102 292 800

3 008 612

Reigl Judit

9

73 424 700

8 158 300

Lakner László

8

47 260 800

5 907 600

Keserü Ilona

6

45 958 200

7 659 700

Bak Imre

9

24 976 110

2 775 123

Maurer Dóra  

12

24 429 600

2 035 800

Jovánovics György

3

16 595 000

5 531 667

Fehér László

6

13 550 000

2 258 333

Molnár Vera

13

12 978 900

998 377

Szűcs Attila

7

12 188 700

1 741 243

forrás: műtárgy.com 2020


NadlerIstvan_Kapcsolat_1971_Virag_Judit_Galeria-175246.jpg

Nádler István: Kapcsolat (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

A tavalyi év során aukción legdrágábban eladott műalkotások alapján az első két helyen Lakner László, illetve Nádler István egy-egy műve áll, amelyek a Virág Judit Galéria már említett novemberi árverésén keltek el. Mindkét eredmény kimagasló rekordot jelent a művészek esetében. Lakner esetében a 42 millió forint korábbi itthoni csúcsának háromszorosa, Nádler eddigi rekordja pedig 9,5 millió forint volt, ehhez képest a Kapcsolat (Connection) című munkája 35 millió forintért kelt el az aukción.

Az élő magyar művészeket az utóbbi 12 év aukciós bevételei alapján rangsorolták. A tavalyi aukciós eladások eredményeinek köszönhetően a 2008-2018-as rangsorhoz képest átrendeződött a mezőny, az akkor hetedik helyen lévő Nádler István például a mostani listán már a harmadik helyen szerepel, Maurer Dóra pedig, akinek tavaly önálló kiállítása nyílt a londoni Tate Modernben, a tizenharmadik helyről a tizedikre került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Vizuál magazin

Visszatalálni önmagunkhoz – Bábszínház a Telekom kiállításán

A Ludwig Múzeum két új időszakos kiállítással színesíti az őszt. A múlt héten megnyitott BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című tárlat a láthatatlan összefüggéseket fedi fel a különböző univerzális rendszerek kapcsolódási pontjai között. A kapcsolatok rejtett világát mutatja be az Egyensúlyban. Művek az Art Collection Telekom gyűjteményéből című kiállítás is, amelyen a közösség erejéről, az embereket összetartó vagy elválasztó tényezőkről szóló műveket láthatunk.
Vizuál kult50

„A nagy teher összeszed” – Gera Marina a Kult50-ben

„Úgy álltam hozzá, hogy ezt a maratont én most lefutom, de úgy, hogy ez most az én csúcsom lesz. Nagyon akartam nagyon jól megcsinálni, de az a görcs, amit a megfelelési vágyhoz kötök, nem volt bennem. Ha mondják, hogy ezt csak most az egyszer tudjuk felvenni, többször nem, akkor csak azért is hozom a legjobb formám, ilyen szempontból sportoló alkat vagyok, a nagy teher összeszed, és nem szétesek tőle” – árulta el Gera Marina, az ország első Nemzetközi Emmy-díjas színésznője a sikerét meghozó Örök tél című filmről.
Vizuál Film

Több mint 10 millió euróval támogatta a magyar filmszakmát a Kreatív Európa MEDIA

Az Európai Unió számos díjnyertes magyar film fejlesztését, forgalmazását, valamint filmfesztivál megrendezését támogatta Magyaroroszágon a Kreatív Európa MEDIA alprogramjának keretében a 2014-2020 közötti időszakban.
Vizuál magazin

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.